KLUSSEN | Zo kun je je douchekop vervangen (met handig ezelsbruggetje) - Wonen&Co
klussen, doucheslang vervangen, douchekop, douchekop schoonmaken

KLUSSEN | Zo kun je je douchekop vervangen (met handig ezelsbruggetje)

23 augustus 2019 2 min leestijd Geen reacties

Klusvrouw Hieke Grootendorst geeft elke week klustips. Vandaag legt ze uit hoe je een doucheslang en -kop vervangt.

Onlangs heb ik bij een klant een doucheslang en -kop vervangen. Ze kreeg die niet meer schoon, maar het setje beviel verder goed. Daarom heb ik exact dezelfde meegebracht. Ik kwam binnen, liep meteen door en meldde na tien minuten dat de klus was geklaard. Ze keek heel verbaasd en ik bespeurde ook wat ongemak dat de klus blijkbaar zo eenvoudig was dat die in mum van tijd was gedaan. ,,Heb ik je helemaal daarvoor op komen laten draven?’’ reageerde ze. Het is dan wel eenvoudig, maar alleen als je de juiste moersleutel hebt! Ik vind deze waterklussen heerlijk. Zolang je de kraan gewoon dicht draait kan er geen water uit spuiten. Je hebt dus niets te maken met de hoofdkraan. Een eenvoudige klus in de badkamer.

Schoon houden

Ook ik krijg na verloop van tijd mijn douchekop niet meer schoon. De slang is al helemaal een ramp om schoon te maken. Vervangen is absoluut sneller. Een klant van mij adviseerde me ooit om de hele boel na gebruik af te drogen. Helaas krijg ik die gewoonte er maar niet in!

Gebruik een sleutel

Vervangen dan maar. Wat heb je nodig? Natuurlijk een nieuwe douchekop, -slang en eventueel -stang. En een moersleutel. Liefst verstelbaar, want die past op vele maten moeren. Let er op dat je met het gereedschap de kraan en moer niet beschadigt. Ik gebruik altijd een zachte doek ter bescherming.

Draaien

Volg de doucheslang richting de kraan en je stuit vanzelf op een moer. Die draai je los. Nu komt de onvermijdelijke vraag: welke kant op? Goede vraag! Daar is – om in sanitaire sferen te blijven een ezelsbruggetje voor: DROL.

DROL

Dicht is naar Rechts, van bovenaf gezien, dus met de klok mee. Open is naar Links, van bovenaf gezien, dus tegen de klok in. De Britten hebben een ander ezelsbruggetje: righty tighty, lefty loosey (rechts strak, links los). Denk er even goed over na en je onthoudt het voor altijd.

Los-vast

Draai de oude slang dus los naar links. Draai de nieuwe slang vast naar rechts. Het hoeft niet muurvast te zitten. Test even of het niet lekt. Nu weet je ook hoe je de hele handel weer los kunt halen.

TEKST HIEKE GROOTENDORST
ILLUSTRATIES TJITSKE SLUIS

Bron uitgelichte foto: shutterstock

Ben je ook helemaal klaar met dat plakkende douchegordijn? Hieke legt in dit artikel uit hoe je zelf een douchewand kunt installeren. Heb je een kleine badkamer met weinig opbergruimte? Bekijk hier hoe je een praktische wandorganizer maakt van glazen potten en een robuuste plank.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×