BUITENLEVEN | Hoe krijg je zevenblad uit je tuin? - Wonen&Co

BUITENLEVEN | Hoe krijg je zevenblad uit je tuin?

8 november 2014 4 min leestijd 14 Reacties

Ach, niemand zal snikkend door zijn tuin lopen. Maar blij word je ook niet als er overal zevenblad groeit. Het TuinTeam bindt de strijd aan tegen deze woekeraar.

Zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd. Als het plantje eenmaal in je tuin is geland, krijg je het er namelijk bijna niet meer uit. Het is zeer hardnekkig. Dat ervaart ook Harmke Pijnacker uit Ferwert. Toen het zevenblad zo hoog stond dat ze haar hortensiastruiken nauwelijks nog kon zien, riep ze ons TuinTeam te hulp.

Dat schatte het probleem naar waarde in, en stuurde liefst drie jonge hoveniers naar haar toe om het op te lossen. Althans, om er een begin mee te maken. Want zevenblad krijg je niet op een achternamiddag onder de duim. Daar zijn meerdere en langdurige acties voor nodig. De tuinmannen Anne van der Heide, Riemer Dijkhuis en Lars Krul van AOC Terra stropen de mouwen op.

Woekerplant

Zevenblad ziet er eigenlijk best leuk uit. Het is gewoon een plantje. Zijn enige nadeel is dat hij zich via wortelstokken nogal hardnekkig uitbreidt en nauwelijks te stoppen is. Daarbij overwoekert hij andere tuinplanten en dat vinden de meeste tuiniers niet leuk.

,,Als je probeert het plantje er uit te trekken, blijven de wortels achter. Zelfs als er maar een klein stukje blijft zitten, groeit het plantje gewoon weer verder”, leggen de tuinmannen uit. Ze willen er alles aan doen om het probleem op te lossen. Vandaar dat ze besluiten vier bestrijdingsmethodes te testen, om te ontdekken welke het beste werkt.

Methode 1: spitten, veel spitten.

De eerste methode bestaat uit het zuivere handwerk. Riemer heeft een zogeheten spitvork meegenomen. Hiermee kan hij de aarde omspitten en het zevenblad met wortel en al verwijderen. ,,Dat werkt beter dan met een spade, want daarmee steek je de wortels kapot. Uit de wortels die blijven zitten, groeien weer nieuwe plantjes. Nadeel van deze methode: het is zwaar werk. En veel. Maar volgens mij is dit wel de beste manier om zevenblad uit je tuin te weren”, zegt Riemer.

Methode 2: groeimiddel MCPP.

Anne is de man die het chemische middel MCPP gaat uitproberen. Het is geen bestrijdingsmiddel, maar een groeimiddel. Dat zorgt er voor dat de plant zó hard gaat groeien, dat hij zichzelf kapot groeit. Je moet het middel zelf mengen: eerst doe je 5 milliliter van het spul in een drukspuit, daarna giet je er een liter water op. Spuiten kan alleen met windstil weer, het mag niet kouder zijn dan 10 graden en niet warmer dan 25 graden. Anne bespuit alleen het blad. ,,Het is een systeemmiddel, dat wil zeggen dat het zowel in het blad als de wortel terecht komt. ,,Na een paar weken zie je resultaat. Het middel breekt in de grond af.”

Methode 3: het ecologische middel Ultima.

Lars gaat ook voor bestrijden. Hij test een ecologisch middeltje uit, dat nog maar een jaar op de markt is: Ultima van Ecostyle. ,,Het middel moet zich nog bewijzen. Hoe het werkt? Het laat de cellen van blad en wortels knappen. Daardoor gaat het plantje dood. Je spuit alleen op het blad en als het goed is, zie je na drie uur al enig resultaat. Voordeel is dat je het milieu niet belast.” Het middel zit in een spuitflacon en je kunt er 7,5 vierkante meter zevenblad mee bestrijden.

Methode 4: Clear-Up.

De mannen hebben een vierde kandidaat meegenomen: Clear-Up. Met een doosje pak je 1000 meter aan. Je past het vermengd met water toe, gebruikt eveneens een drukspuit. Voordeel is dat het wérkt. Nadeel is dat andere planten die je raakt ook kunnen sterven. ,,Er bestaat helaas geen selectief middel voor de bestrijding van alleen zevenblad”, legt Anne uit. ,,Als je het middel in de aanbevolen hoeveelheid gebruikt, is het niet schadelijk voor dieren.”

Harmke vindt het geweldig dat het TuinTeam haar tuin als laboratorium gebruikt. ,,Als je iets tegen zevenblad wilt doen, zegt de één dit, de ander dát. Nu kan ik met eigen ogen zien wat er gebeurt in mijn tuin.”

Testresultaat na twee weken:

,,Glyfosaat in Clear-Up werkt binnen een paar uur. Ecostyle Ultima en MCPP geven na tien dagen resultaat. Bij alle middelen geldt dat niet geraakte delen alsnog de kop op steken. Nabehandeling is nodig, zelfs bij het spitwerk.”

Harmke Pijnacker bij het gehate zevenblad.

Tips van het tuinteam

 • Wees kritisch als je een stekje van iemand krijgt. Controleer of er wortels van zevenblad tussen zitten. Hoe je dat ziet? De meeste plantenwortels zijn zwart, die van zevenblad zijn wit.
 • Zet een stekje eerst in quarantaine, zodat je kunt zien of er zevenblad in zit. Dat doe je door hem in een grote pot, bijvoorbeeld een specieton (met gaten onderin), in de grond te zetten. Zo isoleer je hem en kun je ontdekken wat er gebeurt.
 • Heb je een tuin op kleigrond? Zevenbladwortels trek je er het gemakkelijkst uit als de grond erg nat is. Doe je dit bij te droge grond, dan knappen de wortels en groeit het plantje gewoon verder.
 • Je kunt ook gewoon besluiten dat je zevenblad een leuk plantje vindt en dat hij in je tuin zijn gang mag gaan. Dat scheelt veel werk. Bovendien kun je het eten: als salade of als ‘spinazie’.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JACOB VAN ESSEN

14 Comments

 • Rieks Hoving 27 december 2014 at 10:24

  L. S.,
  Graag hoor ik hoe de tests met betrekking tot het bestrijden van zevenblad zijn verlopen.

  • Saskia Jonker 27 december 2014 at 20:11

   Hallo Rieks, de uitslag van de test staat onderaan het artikel, boven de tips.

 • Henk Twiest 3 januari 2015 at 16:06

  Wordt met Glyfosaat in Ultimate het middel Clear Up bedoeld? Nu is het verwarrend omdat het middel van Ecostyle de naam Ultima heeft.

  • Saskia Jonker 4 januari 2015 at 15:54

   Klopt inderdaad, dat stond er verkeerd. Het is aangepast!

 • iebee 23 mei 2015 at 20:39

  Gewoon keukenzout bij de planten gooien. Een zomer stug volhouden (ze sterven binnen een dag af en er groeit steeds minder terug)> Nu, de volgende zomer, geen zevenblad meer te bekennen, het komt dus echt niet meer terug ! Niet giftig en kost nauwelijks iets.

  • R 30 juni 2015 at 19:45

   Ik heb in de bordes ook erg veel last van zevenblad. Als ik keukenzout gebruik, is dit dan ook schadelijk voor de andere planten? (hortensia en vlinderstruik)

 • peter de vries 8 mei 2016 at 09:13

  wat zijn de ervaringen met zout i.v.m. planten in de directe omgeving?
  en de ervaringen met Ecostyle tegen zevenblad en met het groeimiddel MCPP.
  Ik hoop op duidelijke antwoorden van Uw ervaringen?
  Bij voorbaat hartelijk dank en een warme groet.

  Peter.

 • peter de vries 8 mei 2016 at 09:19

  Gaarne reacties bestrijding zevenblad met de volgende middelen:
  MCPP, Ecostyle, zout.
  Bij voorbaat hartelijk dank en een beste groet.
  met dit weer hoor je de planten groeien, het spuit de grond uit.

 • Frans Ewals 9 mei 2016 at 19:14

  Fraai, zo’n professionele opzet met vier methoden. Ontzettend jammer dat de resultaten zo beperkt gemeten, resp. genoteerd zijn dat er van de vergelijking niets overblijft. Jammer, gemiste kans.
  Frans

  • Henk 11 juni 2016 at 19:32

   Mee eens. Ik begrijp de conclusie dan ook niet goed: “Bij alle middelen geldt dat niet geraakte delen alsnog de kop op steken.”
   Het spul trekt toch tot in de wortels? Als je alles bespuit moet de boel plat gaan?
   Mijn ervaring is dat al die onkruidverdelgers niks toen. Ja, het plantje geeft in een paar dagen de geest, maar 1 week later groeit er alweer een nieuw plantje uit dezelfde bron. Het trekt dus helemaal niet goed door in de wortel, of de wortels kunnen er gewoon tegen. Naar mijn ervaring werkt maar één methode en dat is goed diep spaaien en alle wortels er uit halen. Helaas als hij door andere planten groeit, ook die moet je er met wortel en al uittrekken en als verloren beschouwen. Ik heb hetzelfde met kweekgras gedaan en ben daar nu ook van verlost. Je moet rigoreus te werk gaan en niets sparen. Alleen zo kom je er van af. 10m2 kun je best in een paar uur klaren, maar je moet niet pietje precies alle andere planten willen behouden. Gewoon een quarantainegebied markeren en daarbinnen alles wegspaaien.

 • Diana 22 juli 2016 at 12:29

  Ik woon zelf in het buitenland en roundup is het enige wat echt helpt. Helaas mag het niet meer in NL verkocht en gebruikt worden en zit je dus te prutsen met biologisch spul wat niet werkt.

  • peter 25 juli 2016 at 19:12

   Hallo beste Diana,
   Ja het blijft een heel sterke plant, die pispotjes, kracht van de natuur.
   Mijn burman waar het volgens mij vandaan komt, doet er niets aan, gebrek aan inzicht.
   Ik ben alert met een ander middel, Ja ja wat is dat???
   Tot nu toe effect, wel even mopperen hoor, dat vinden ze niet leuk en laten hun kopjes hangen,
   edoch het blijft een strijd, ik word er ook behoorlijk ibbelig van.

 • Chris Peters 5 augustus 2016 at 07:51

  Hoe kunne jullie clear up promoten? Getuigt van weinig verdieping in de effecten van deze middelen op bijvoorbeeld bijen en andere ecosystemen. Het wordt ook niet in de afweging meegenomen. Als het zevenblad maar verdwijnt! Slecht hoor.

 • Vonhogen 15 oktober 2016 at 19:01

  Zevenblad eerst tot de grond toe afknippen (evt in een recept verwerken).. dan de kale grond met een niet te dik oud vloerkleed bedekken en een aantal weken wachten tot het de wortels dood zijn.
  Je kan ook de kale grond met een dikke laag oude kranten bedekken en nat maken. Dan met een laag schone aarde bedekken en beplanten met bodembedekkers of inzaaien met niet woekerende planten. Tegen de tijd dat de kranten verteerd zijn, zijn ook de wortels dood.

 • Laat een reactie achter

  ×