BUITENLEVEN | Hoe krijg je zevenblad uit je tuin?

Ach, niemand zal snikkend door zijn tuin lopen. Maar blij word je ook niet als er overal zevenblad groeit. Het TuinTeam bindt de strijd aan tegen deze woekeraar.

Zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd. Als het plantje eenmaal in je tuin is geland, krijg je het er namelijk bijna niet meer uit. Het is zeer hardnekkig. Dat ervaart ook Harmke Pijnacker uit Ferwert. Toen het zevenblad zo hoog stond dat ze haar hortensiastruiken nauwelijks nog kon zien, riep ze ons TuinTeam te hulp.

Dat schatte het probleem naar waarde in, en stuurde liefst drie jonge hoveniers naar haar toe om het op te lossen. Althans, om er een begin mee te maken. Want zevenblad krijg je niet op een achternamiddag onder de duim. Daar zijn meerdere en langdurige acties voor nodig. De tuinmannen Anne van der Heide, Riemer Dijkhuis en Lars Krul van AOC Terra stropen de mouwen op.

Woekerplant

Zevenblad ziet er eigenlijk best leuk uit. Het is gewoon een plantje. Zijn enige nadeel is dat hij zich via wortelstokken nogal hardnekkig uitbreidt en nauwelijks te stoppen is. Daarbij overwoekert hij andere tuinplanten en dat vinden de meeste tuiniers niet leuk.

,,Als je probeert het plantje er uit te trekken, blijven de wortels achter. Zelfs als er maar een klein stukje blijft zitten, groeit het plantje gewoon weer verder”, leggen de tuinmannen uit. Ze willen er alles aan doen om het probleem op te lossen. Vandaar dat ze besluiten vier bestrijdingsmethodes te testen, om te ontdekken welke het beste werkt.

Methode 1: spitten, veel spitten.

De eerste methode bestaat uit het zuivere handwerk. Riemer heeft een zogeheten spitvork meegenomen. Hiermee kan hij de aarde omspitten en het zevenblad met wortel en al verwijderen. ,,Dat werkt beter dan met een spade, want daarmee steek je de wortels kapot. Uit de wortels die blijven zitten, groeien weer nieuwe plantjes. Nadeel van deze methode: het is zwaar werk. En veel. Maar volgens mij is dit wel de beste manier om zevenblad uit je tuin te weren”, zegt Riemer.

Methode 2: groeimiddel MCPP.

Anne is de man die het chemische middel MCPP gaat uitproberen. Het is geen bestrijdingsmiddel, maar een groeimiddel. Dat zorgt er voor dat de plant zó hard gaat groeien, dat hij zichzelf kapot groeit. Je moet het middel zelf mengen: eerst doe je 5 milliliter van het spul in een drukspuit, daarna giet je er een liter water op. Spuiten kan alleen met windstil weer, het mag niet kouder zijn dan 10 graden en niet warmer dan 25 graden. Anne bespuit alleen het blad. ,,Het is een systeemmiddel, dat wil zeggen dat het zowel in het blad als de wortel terecht komt. ,,Na een paar weken zie je resultaat. Het middel breekt in de grond af.”

Methode 3: het ecologische middel Ultima.

Lars gaat ook voor bestrijden. Hij test een ecologisch middeltje uit, dat nog maar een jaar op de markt is: Ultima van Ecostyle. ,,Het middel moet zich nog bewijzen. Hoe het werkt? Het laat de cellen van blad en wortels knappen. Daardoor gaat het plantje dood. Je spuit alleen op het blad en als het goed is, zie je na drie uur al enig resultaat. Voordeel is dat je het milieu niet belast.” Het middel zit in een spuitflacon en je kunt er 7,5 vierkante meter zevenblad mee bestrijden.

Methode 4: Clear-Up.

De mannen hebben een vierde kandidaat meegenomen: Clear-Up. Met een doosje pak je 1000 meter aan. Je past het vermengd met water toe, gebruikt eveneens een drukspuit. Voordeel is dat het wérkt. Nadeel is dat andere planten die je raakt ook kunnen sterven. ,,Er bestaat helaas geen selectief middel voor de bestrijding van alleen zevenblad”, legt Anne uit. ,,Als je het middel in de aanbevolen hoeveelheid gebruikt, is het niet schadelijk voor dieren.” Bestel hier de Clear-Up spray.

Harmke vindt het geweldig dat het TuinTeam haar tuin als laboratorium gebruikt. ,,Als je iets tegen zevenblad wilt doen, zegt de één dit, de ander dát. Nu kan ik met eigen ogen zien wat er gebeurt in mijn tuin.”

Testresultaat na twee weken:

,,Glyfosaat in Clear-Up werkt binnen een paar uur. Ecostyle Ultima en MCPP geven na tien dagen resultaat. Bij alle middelen geldt dat niet geraakte delen alsnog de kop op steken. Nabehandeling is nodig, zelfs bij het spitwerk.”

Harmke Pijnacker bij het gehate zevenblad.

 

Tips van het tuinteam

  • Wees kritisch als je een stekje van iemand krijgt. Controleer of er wortels van zevenblad tussen zitten. Hoe je dat ziet? De meeste plantenwortels zijn zwart, die van zevenblad zijn wit.
  • Zet een stekje eerst in quarantaine, zodat je kunt zien of er zevenblad in zit. Dat doe je door hem in een grote pot, bijvoorbeeld een specieton (met gaten onderin), in de grond te zetten. Zo isoleer je hem en kun je ontdekken wat er gebeurt.
  • Heb je een tuin op kleigrond? Zevenbladwortels trek je er het gemakkelijkst uit als de grond erg nat is. Doe je dit bij te droge grond, dan knappen de wortels en groeit het plantje gewoon verder.
  • Je kunt ook gewoon besluiten dat je zevenblad een leuk plantje vindt en dat hij in je tuin zijn gang mag gaan. Dat scheelt veel werk. Bovendien kun je het eten: als salade of als ‘spinazie’.

Andere onkruidbestrijdingsmiddelen: Silvanet en Luxan Onkruidkiller

TEKST SHYRA HUETING

FOTO’S JACOB VAN ESSEN