Zeven onmisbare schildertips

Normaal gesproken zijn mei en juni de meest geschikte maanden voor het schilderen van de buitenboel. Maar na één van de natste junimaanden uit onze geschiedenis is er veel schilderwerk blijven liggen in afwachting van beter weer. Maar denk erom: te veel zon is ook niet goed. Zeven tips voor het afleveren van duurzaam schilderwerk.

Offerte splitsen

Wie niet zo handig is met een kwast of simpelweg geen zin heeft om zelf te gaan schilderen, kan natuurlijk een professional inhuren. Om hun prijs te drukken brengen veel schilders vaak een totaalprijs uit op een klus. Dat klinkt aantrekkelijk, maar het betekent vaak ook dat de schilder er alles aan zal doen om de klus snel af te ronden en niks extra’s te doen. Wilt u dat het grondig gebeurt, wees dan bereid wat meer te betalen en vraag de schilder het werk op de offerte uit te splitsen. Jij én de schilder weten dan precies wat er moet gebeuren. En dat blijkt best veel te zijn. Een goede offerte voor het buitenwerk bevat eigenlijk altijd een stelpost voor het herstellen van op het eerste oog niet zichtbare zwakke plekken in het hout en houtrot.

paint-1262591_1920

Plan op het weer 

Het plannen van de buitenschilderklus vraagt enige flexibiliteit van je planning. Regen, maar ook een teveel aan zon zijn funest voor de levensduur van het schilderwerk. Het mooiste is een week van droog maar bewolkt weer tussen de 18 en 25 graden. En wanneer het bestaande schilderwerk erg slecht is, houd er dan rekening mee dat er nog vocht in het hout kan zitten, dat zeker na de afgelopen maand nog goed moet drogen.

Schilderen begint met poetsen

De kans is groot dat het schilderwerk aan de buitenkant van je huis in de laatste vijf jaar geen kwast heeft gezien. En waarschijnlijk is ook de jaarlijkse poetsbeurt van het schilderwerk erbij ingeschoten. Geeft niets, niets menselijks is je vreemd. Het betekent wel dat je kozijnen vies zijn. En vettig. Voordat je aan de slag kunt met de schuurmachine zal dit eerst goed schoon moeten worden gemaakt met water en ammoniak. Het resultaat van de schuurbeurt zal enorm verbeteren. En bereid je er maar vast op voor: na elke schuurbeurt mag je dat opnieuw poetsen.

201503171762

Kloppen en prikken

Zeker wanneer de laatste schilderbeurt jaren geleden is, is het raadzaam om eerst op zoek te gaan naar zwakke plekken of houtrot in het hout van de kozijnen en boeidelen. Door op het hout te kloppen spoort u ze al gemakkelijk op. Klinkt het hol? Prik dan met een schroevendraaier in het hout om te zien hoe ernstig het is. Voordat je aan de slag gaat is het zaak om alle zwakke plekken helemaal te verwijderen. Wanneer je wat laat zitten, dan gaat het houtrotproces na de schilderbeurt gewoon verder. Bezuinig liever niet op de houtvuller die je gaat gebruiken. Is de rotte plek heel groot, overweeg dan om deze eruit te zagen en te vervangen door een op maat gemaakt stuk hout dat u er met epoxylijm tussen kunt zetten.

Schuren en nog eens schuren

Voordat je aan de slag gaat met de schuurmachine moeten alle houtreparaties zijn uitgevoerd én uitgehard. Eén van de grootste misverstanden is dat het belangrijk is om het houtwerk helemaal kaal te maken. Slecht is het ook niet, maar voor een langdurig resultaat niet per se nodig. Blijft verf namelijk na een stevige schuurbeurt goed zitten, dan is de kans groot dat dat nog wel een aantal jaar zo zal blijven. Het addertje zit echter in de opmerking: ‘goed schuren’. Gebruik voor de eerste sessie schuurpapier met een grove korrel (60 of 80). Met dit schuurpapier zou je in theorie het houtwerk helemaal kaal kunnen schuren. Oefen daarom niet teveel druk op het houtwerk uit. Wanneer je merkt dat op bepaalde delen de verf snel los laat dan voer je de druk iets op en schuur je er ruim om heen. Blijf dit doen, net zo lang totdat de oude laag blijft zitten. Besteed verder veel aandacht aan de gerepareerde plekken: schuur deze zo glad als mogelijk. En niet vergeten: de boel goed schoonmaken na de eerste schuurbeurt. En natuurlijk: na elke laag verf opnieuw schuren met steeds een fijnere korrel (van 60/80 naar 120/140 naar 200/240).

paint-933395_1920

Gronden

Zijn er na de eerste schuurbeurt kale plekken en of reparaties gedaan? Begin dan met het aanbrengen van een laag grondverf. Zitten er ook nog lagen verf op het hout? Zorg dan dat je te weten komt wat voor soort verf de oude laag is. Is de onderlaag op waterbasis geverfd (acryl), dan kan er voor een duurzaam resultaat niet met terpentineverf overheen (alkyd) worden geschilderd omdat dat niet goed hecht. Andersom kan wel. Om erachter te komen neemt u een doekje en doet daarop een beetje spiritus: poets voor een seconde of vijftien op één plek. Wordt de verf week en kauwgomachtig dan weet je dat je te maken hebt met een verf op waterbasis.

Kies de verf zorgvuldig

Heb je je wel eens afgevraagd waarom professionele schilders niet met potjes verf uit de bouwmarkt aan komen zetten op een klus? Dat komt omdat duurdere verven echt een betere kwaliteit leveren. Probeer het maar eens uit: het werkt makkelijker en blijft langer zitten. Bespaar hier dus niet op en laat je adviseren in de speciaalzaak. Hetzelfde geldt voor goede kwasten. Verder: voor de buitenkant zijn hoogglans verven beter dan zijdeglans verven. Hoogglans spiegelt een groot deel van het zonlicht terug terwijl zijdeglans juist een deel van het zonlicht absorbeert, wat ten koste gaat van de levensduur. Hetzelfde geldt ook voor lichte versus donkere kleuren.

TEKST COR-PETER PASMA