DIY | Tuinlantaarns van blik - Wonen&Co
diy, zelf maken, tuinlantaarn, lantaarn, waxinelichtjes, blikken

DIY | Tuinlantaarns van blik

6 november 2015 3 min leestijd Geen reacties

Het is herfst, maar dat wil niet zeggen dat je niet meer buiten kunt zitten ’s avonds. Pak er een warme deken bij en verlicht je tuin of veranda met sfeerverlichting.

Styliste Agaath maakt die heel eenvoudig zelf, gewoon met wat oude conservenblikken.In fijne roze en roodtinten geven deze tuinlantaarns van blik een extra beetje warmte op de frissere avonden. En is het echt te koud om nog buiten te zitten, dan kun je er binnen ook wel een leuk plekje voor vinden. Ben je bang voor brandgevaar, dan zij de waxinelichtjes ook te vervangen door exemplaren met led-verlichting.

Dit heb je nodig

  • Waxinelichtjes
  • Conservenblikken
  • Accuboormachine
  • Marker, aluminiumdraad
  • Verf, kwast

Zo ga je te werk

Maar eerst maar eens met de beginfase aan de slag. Zitten er nog etiketten om de blikken, dan moeten we die verwijderen (stap 1). Agaath: ,,Leg ze eerst een tijdje in heet water, dan week je ze er makkelijker af.”

Nu moet er een patroon, of eigenlijk meerdere patroontjes, van stippen komen. ,,Bedenk zelf iets leuks, of zoek voorbeelden op internet”, adviseert de stylist. ,,Het kan van alles zijn: een stervorm, een hartje, rijtjes, of zomaar iets.” Met een marker teken je de stippen op de blikken (stap 2). ,,Het is leuk om daarin wat variëren.”

Pak nu de accuboormachine erbij om gaatjes te boren op de plekken van de stippen (stap 3). Boor ook twee gaten aan de bovenkant, aan weerszijden van het blik. Daar kun je de lantaarn straks aan ophangen.

Verf vervolgens het blik in de gewenste kleur (foto 4) en laat het drogen. Agaath: ,,Het is mooi om een paar bij elkaar passende tinten te zoeken. Zelf koos ze voor Sweetheart, Ruby Red, Rosewater en Marshmallow van Painting the Past. ,,Met deze verf worden ze wat matter. Let wel op dat je niet buiten in weer en wind kunt hangen gebruiken. Vanwege de gladde ondergrond zou de verf dan oplossen en eraf lopen. Je kunt ze natuurlijk wel in onder een overkapping hangen. Handiger is misschien om ze af te lakken. Acrylverf of lakverf gebruiken kan ook, maar dan worden ze glanzend in plaats van mat.”

,,Verf de blikken in tinten die mooi bij elkaar passen”

Om de lantaarns te kunnen ophangen, bevestig je nu het aluminiumdraad aan het blik (foto 5). Agaath ,,Hiervoor neem je de dubbele lengte van de de draad en zet je bij de uiteinde vast in de gaten die aan weerszijden van het blik zijn gemaakt. Dit aluminiumdraad is een allerlei kleurtjes te verkrijgen bij de hobbywinkel. Je kunt dus een bijpassende tint nemen bij je lantaarns. Wil je normaal aluminiumdraad, dan kun je gewoon bij de bouwmarkt terecht. Maar pas op! Gebruik geen touw voor het ophangen, dit is brandgevaarlijk.”

Tip van de stylist

  • Je kunt de lantaarns in een boom hangen, of aan een mooie gedecoreerde tak.
  • Hang de lantaarns op verschillende hoogtes en neem ook verschillende maten van de blikken, dat geeft een extra leuk effect.
  • Geen tuin, of wordt het te fris buiten? Op een decoratief dienblad staan ze ook prachtig, of zet een verzameling in de vensterbank.

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S JILMER POSTMA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×