Zelf maken: trapje wordt wandrek - Wonen&Co

Zelf maken: trapje wordt wandrek

1 september 2014 2 min leestijd

Is er een hoek van de kamer onbenut? Hang een houten keukentrapje aan de wand en je hebt een heel grappig wandrek of boekenkastje. Agaath Mulder van Sil’s Home in Donkerbroek laat zien hoe het moet.

Met een trapje kun je veel meer doen dan alleen erop klimmen. Eerder al liet Agaath eens zien hoe je een simpele houten ladder zelf kunt maken en tegen de muur kunt zetten om als rek te gebruiken. Voor tijdschriften en kranten in de woonkamer, voor de handdoeken in de badkamer, met een leuke decoratieve krans eraan in de tuin. Deze keer draait haar idee om een bestaand houten keukentrapje. Ze hangt hem overdwars aan de muur en zo wordt het een kastje.

,,Eigenlijk wilde ik er een boekenkastje van maken”, vertelt de styliste. ,,Maar dit trapje had daar niet het juiste formaat voor. De boeken zijn dan te diep, en steken een stuk naar buiten. Of je zou grotere beugels moeten gebruiken, van 10 centimeter in plaats van 5. Dan komt hij wel een eindje van de muur af te hangen, maar dan passen de boeken er wel in. As je veel ruimte hebt, kun je ook meerderde trapjes onder elkaar hangen voor een boekenkast.”

Zelf koos Agaath er uiteindelijk voor een mooi wandrek voor keukenspulletjes van te maken.

Aan de slag!

DIT HEB JE NODIG:

  • Een oud trapje
  • Zaag
  • Potlood
  • Winkelhaak
  • Schroeven
  • Haakse beugeltjes (5 cm)
  • Leuke spulletjes of boeken om erin te zetten

 

 

Meet met een winkelhaak en een potlood het hoekje dat aan de bovenkant afgezaagd moet worden (foto 2). Agaath: ,,Dit is nodig, want de bestaande trap staat bovenaan in een hoek van 45 graden. Op die manier past hij niet in een hoek van twee muren.”

Dus zagen we bij het draaipunt de hoekjes af (foto 3). Zo ontstaat er een hoek van 90 graden.

Meet vervolgens uit waar op de muur de haakse beugels moeten komen. Aan beide kanten schroef je er twee in de wand (foto 4). Verdeel de plekken goed, zodat het trapje straks goed stabiel hangt.

Als de beugels stevig verankerd zijn, til je het trapje op zijn plaats (foto 5). Nu begint de laatste fase: het afstylen (foto 6). Opgerolde blauwgeruite theedoeken, brocante keukengerei zoals een garde, een rasp, een vergiet of bakvorm, een bolletje touw, helderblauw stenen kommetjes. Dat maakt Agaaths trapje tot een mooi keukenwandrek. ,,Maar kies je voor andere accessoires, dan past hij ook prima in de woonkamer of een slaapkamer.”

En heb je geen plek om zo’n trap in een hoek van een kamer te hangen, dan heeft de stylist ook nog wel een andere idee. ,,Uitgeklapt kan hij ook heel mooi boven een lange tafel hangen. Met kettingen en wildhaken bevestig je de trap aan het plafond. Decoreer hem in de herfst met mooie takken of gedroogde bloemen, en met kerst vervang je dat voor mooie verlichting en kerstdecoratie.”

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO’S JILMER POSTMA

×