Zelf maken: ontbijt met eetbare bloemen - Wonen&Co

Zelf maken: ontbijt met eetbare bloemen

9 mei 2015 3 min leestijd Geen reacties

Een Moederdagontbijt met eetbare bloemen? Volgens styliste Esther Bolt kunnen kinderen snel en leuk iets bijzonders maken. Haar jonge tweelingzonen Anko en Thijs leren hoe het moet.

Bloemen zijn niet alleen mooi, maar vaak zijn ze nog lekker ook. Die vrolijke madeliefjes bijvoorbeeld, of die kleurrijke afrikaantjes. Maar ook leeuwenbekken, begonia’s en pinksterbloemen. Je moet het alleen weten!

Bloemstyliste Esther Bolt is daar natuurlijk van op de hoogte. Voor Moederdag heeft ze een feestelijk vrolijk ontbijt bedacht, waarin de eetbare bloemen een hoofdrol spelen. Bloemen die je gemakkelijk in je eigen tuin kunt vinden of die in weiland en berm volop bloeien in deze tijd van het jaar.

Leuk is dat Esther deze keer twee stoere assistenten naast zich heeft, die haar met veel goede bedoelingen en grote inzet ter zijde staan. Anko en Thijs, haar vrolijke tweeling, leren wat je met bloemetjes kunt doen en zijn zo een voorbeeld voor andere kinderen die ook iets moois voor Moederdag willen maken.

Volgens Esther moet je wel een beetje oppassen. Niet álle bloemen zijn eetbaar. Sommige zijn zelfs giftig. ,,Kies een bloemensoort die voor consumptie geschikt is. En het is nog niet genoeg om te weten of een bloem tot een eetbare soort hoort. Ze moeten ook nog zonder bestrijdingsmiddelen zijn gekweekt.”

,,Bloemen uit je eigen tuin kun je pas eten als ze twee jaar niet bespoten zijn. Als planten biologisch zijn gekweekt, kun je ze meteen eten, zoals de planten van BloomBites en kwekerij Puur Groente. Bloemen en planten uit een groentewinkel kun je ook eten, maar bloemen uit een bloemenwinkel meestal niet.”

Als kinderen madeliefjes willen plukken om het Moederdagontbijt op te fleuren, moeten ze de bloemetjes wel goed wassen. Er kan een dier over geplast hebben. Na het wassen dep je ze droog. ,,Eetbaar zijn trouwens de bloemblaadjes, niet de stengel en de knop. Zie het als garnering, als een specerij”, zegt Esther.

Aan de slag!

DIT HEB JE NODIG:
  • Lekkere broodjes, scones en beschuit
  • Aardbeien
  • Room
  • Jam
  • Bieslook
  • Munt
  • Diverse eetbare bloemen

Anko en Thijs gaan met een veilige bloemenkeuze aan de slag. Ze plukken madeliefjes, die ze gebruiken om beschuitjes met aardbeien prachtig te decoreren (foto 1). En ze knippen bieslook uit eigen tuin in kleine stukjes, om lekkere broodjes met roomkaas mee op te fleuren (foto 2).

Een heerlijke moederdagverwennerij is ook een glas thee met honing en verse munt uit eigen tuin (foto 3). ,,Iedereen heeft tegenwoordig wel bieslook en munt in de tuin, dat biologische is helemaal hip.”

Lekker zijn ook scones, opgetuigd met geklopte room en aardbeien (foto 4). Anko en Thijs decoreren ze met een bloemenmengsel, dat bestaat uit blaadjes van gele en oranje afrikaantjes en viool. Handenvol gaan er overheen; Esther legt uit dat een béétje ook wel genoeg is. Aantrekkelijk zijn ook de potjes monchoutaart met aardbeivulling.

Om het mama Esther helemáál naar haar zin te maken, plukken de mannen bloemen uit de tuin, waar ze twee kleurrijke tuiltjes van maken. Dat kunnen ze wel, ook al zijn ze nog geen drie jaar oud. Het ene boeketje bestaat uit hemelsblauwe vergeet-mij-nietjes met felrode lathyrus en frisgroene takjes munt. Het andere uit madeliefjes, kamille, ridderspoor en – eveneens – een paar takjes munt (foto 5).

Esther: ,,De jongens moeten nu nog leren dat ze niet áltíjd bloemen uit de tuin mogen plukken. Dat wordt waarschijnlijk nog wel even lastig.”

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×