Zelf maken: kleurrijke opbergdozen - Wonen&Co

Zelf maken: kleurrijke opbergdozen

4 februari 2015 4 min leestijd Geen reacties

Alle rommeltjes aan de kant. Berg ze op in leuke, kleurrijke dozen van eigen hand. Styliste Agaath Mulder laat zien hoe je van een simpele schoenendoos een stijlvolle opbergbox maakt.

Januari is echt zo’n maand om je huis eens flink op te ruimen. Weg met alle troepjes, en tijd om de dingen die je wilt bewaren een goed plekje te geven. ,,Ideaal is het dan om een stapel mooie dozen en doosjes te hebben. Daar kun je altijd alles in kwijt”, zegt Agaath.

Mooie dozen kun je natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar veel leuker is om ze zelf te maken. ,,Dan kun je er een heel eigen slinger aan geven. Kies patronen en de kleuren waar je van houdt en die bij je interieur passen, dan staat het nóg netter en gezelliger.”

De styliste beplakt haar dozen niet met papier, maar met stof. ,,Dat maakt ze warmer en zachter. Een beetje vintage. Zeker met de stof die ik zelf heb gekozen, geef je de dozen een retro uitstraling. Maar net zo makkelijk neem je een romantisch of een modern patroon.”

Dit heb je nodig!

doos3

  • Dozen met deksel (schoenendozen)
  • Stof
  • Schaar
  • Lijm (witte alleslijm of boekbinderslijm)
  • Lijmkwast
  • Meetlint
  • Pen of potlood
  • Knijpers

Verzamel om te beginnen een aantal dozen. ,,Dat kunnen gewoon oude schoenendozen zijn. Heb je die niet meer staan, dan kun je ook bij de winkel informeren of ze lege dozen over hebben.” Wil je je spullen netjes ordenen in een kast, kies dan een aantal dozen van gelijke grootte. Agaath: ,,Ik heb juist gekozen voor een aantal verschillende formaten, dan krijg je een leuke, speelse stapel.”

Begin met het meten van de doos (foto 1). ,,Meet de hoogte en tel daar zo’n 3 centimeter bij op. Meet de lengte en breedte en tel daar aan alle vier kanten de hoogte van de randen bij op. Dan weet je het formaat van de lap stof die je nodig hebt.”

Zet de doos vervolgens in het midden van de stof en markeer met pen de hoeken van de doos op de binnenkant van de stof (foto 2). ,,Pak de doos er vanaf zodat je de onderkant kunt insmeren met lijm. Gebruik een kwastje zodat je de lijm goed kunt verdelen. Zet de doos op de stof, binnen de gemarkeerde punten, en druk stevig aan. Draai het geheel dan om zodat je de stof vouwloos op de stof kunt vegen. Laat het een half uurtje goed drogen.”

Je kunt ook een workshop volgen bij Agaath

Knip de hoeken van de stof schuin in, van de punten van de stof richting de hoeken van de doos (foto3). Nu kwasten we een van de zijkanten in met lijm (foto 4). ,,Smeer dit ook gelijkmatig uit. Vooral bij de randen moet genoeg lijm zitten. Zet de doos op de bodem en trek de stof voorzichtig, maar wel strak aan over de lange zijde. Herhaal deze stap aan de andere kant. Laat daarna de lijm weer drogen.”

Je ziet dat je aan beide zijkanten een driehoek van stof overhoudt. Lijm de korte zijkanten van de doos in en plak de driehoeken er op vast. Leg de doos op z’n kant op tafel zodat de losse flap vlak ligt. Lijm de stof dun in en vouw de driehoekjes om in het verlengde van de doos, zodat je een recht stuk stof overhoudt (foto 5).

Lijm dan de korte zijde van de doos opnieuw in en plak de stof er tegen aan, met de vouwnaad op de rand van de doos. Laat het allemaal een half uurtje drogen. Lijm daarna de bovenkant van de doos aan de binnenkant in en sla de stof over de rand. Druk dit stevig aan en fixeer het met knijpers (foto 6). ,,Als het goed droog is, kun je de knijpers verwijderen.” Herhaal alle stappen om ook het deksel te beplakken met stof.

Agaath: ,,Zet de dozen in een open kast in de huiskamer en je kunt er bijvoorbeeld foto’s of klusspulletjes in kwijt. Op de kinderkamer zijn ze leuk met luiertjes erin, of als sokkendoos. Of berg er je sieraden in op en zet ze in je slaapkamer.” Nog een laatste tip van de stylist: ,,Gebruik niet te dikke stof voor dit project, want dan zal de doos maar moeilijk sluiten.”

doos2

Workshops

Vind je het leuker om samen met anderen te knutselen, volg dan de bij dit project horende workshop in het atelier van Agaaths winkel Sil’s Home in Donkerbroek. Belangstelling? Stuur een pb via de Facebookpagina van Sil’s Home. Bij voldoende aanmeldingen worden de data bepaald waarop de workshops gegeven worden. Aanmelden met een groep kan natuurlijk.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×