Zelf maken: witte kerstboom van hout - Wonen&Co
kerstboom

Zelf maken: witte kerstboom van hout

10 december 2014 3 min leestijd Geen reacties

Geen zin om heel december naalden op te moeten ruimen? Maak dan zelf een witte kerstboom van hout! Origineel, persoonlijk en goedkoop.

Voor Wonen&Co heeft onze interieur- en bloemstyliste Esther Bolt een romantische brocante boom ontworpen, versierd met sterren, harten en linten van kant. ,,Het pure van wit past voor mijn gevoel heel erg bij het pure van Kerstmis. Mijn kerstbloemen zijn altijd witte amaryllis en kerstroos. Vooral die witte kerstroos, een plant die je misschien wel in je tuin hebt staan, die moét je hebben met kerst.”

kerstboom10

Dit heb je nodig

 • 4.70 meter balkjes (5×2 cm)
 • houtlijm of schroeven
 • latexverf
 • 3 of 4 takken kerstgroen, bijvoorbeeld blauwspar
 • 35 lampjes
 • 7 glazen flesjes met 7 kerstroosjes
 • 7 witte harten en/of sterren
 • 7 ivoorkleurige kerstklokjes
 • 7 meter kant of ander lint
 • groen en koperen wikkeldraad
 • mooi draad om materialen op te hangen, bijvoorbeeld zilverdraad of witte wol

Je kunt het houten geraamte van de kerstboom kant en klaar kopen, maar het is veel leuker natuurlijk om hem zelf in elkaar te timmeren. Gebruik hiervoor je fantasie, zaag, timmer en lijm een boom in elkaar, volgens de tekening van Esther en de beschrijving hieronder. Esthers boom is ruim een meter hoog. Als het geraamte staat, verf je hem met latexverf wit. Dan is het tijd voor decoratie.

kerstboom2

Zo maak je de boom

 • Maak eerst een mal of tekening: de lange, schuine kanten zijn 120 cm en de onderste 50 cm.
 • Leg de latten in een kerstboomvorm (piramide) neer, verdeel de 5 dwarsbalkjes over de boom en schroef of lijm alles vast.
 • Poot: zoals een kruis dat je ook onder een echte kerstboom plaatst. Afmeting: 20 cm hoog en 30 cm breed. Bevestig deze onder de kerstboom.
 • Ben je niet handig? Kerstboomvormen zijn ook te koop bij tuincentra.

 

Begin met het verdelen van de kerstboomlampjes over de boom; zorg dat de stekker uiteindelijk beneden komt te zitten (foto 1). Zet de lampjes vast met groen ijzerdraad; dit mag niet al te dun zijn, want dan kunnen ze in de ’voet’ van de lampjes vastraken en dat is brandgevaarlijk. Zet één kaarsje bovenin de boom, als een soort piek.

Bevestig vervolgens het kerstgroen met koperdraad op de twee verticale latten(foto 2). Esther heeft hiervoor de takken van de blauwspar gekozen, omdat deze naalden niet zo snel uitvallen. Ze bindt de takken ’op de kop’ vast, met de kant van het groen naar beneden, als bij een echte boom.

Knoop daarna de kanten linten bovenaan vast, net onder ’de piek’ (foto 3). Esther maakt er drie en knipt ze op verschillende hoogtes af: ééntje hangt nog tot onderaan de kerstboom, de andere twee worden wat korter. Laat de linten gewoon naar beneden hangen.

Leuk is dat je op de harten een tekstje kunt schrijven: Merry Christmas bijvoorbeeld

Nu zijn de dwarslatjes van de boom aan de beurt. Het zijn ideale kapstokjes om iets aan te hangen. Esther heeft witte harten en sterren van keramiek meegenomen. Ze bevestigt eerst de harten met een mooi wit bekleed ijzerdraadje, daarna volgen de sterren (foto 4). ,,Leuk is dat je op de harten een tekstje kunt schrijven: Merry Christmas bijvoorbeeld.”

In plaats van keramiek kun je trouwens ook decoraties van hout gebruiken. Het is ook leuk om ivoorkleurige klokjes aan de groene takken te hangen.

De volgende stap: plaats acht flesjes in de boom (foto 5). Hierin worden de bloemen van de Helleborus ingestoken. Voordat je de flesjes vastbindt met ijzerdraad, mooi verdeeld over de boom natuurlijk, vul je ze met water. Wikkel dan een stuk zilverdraad een paar keer stevig om de hals van het flesje en gebruik de rest om het flesje aan het hout van de boom te knopen. Laat het eind van het zilverdraad los hangen, zo krijg je het effect van engelenhaar.

Nu de basis klaar is, kunnen de bloemen in de flesjes worden gestoken. Knip de stengels zó af, dat bloemen net boven het vaasje uitsteken. Schuif de kanten linten een beetje opzij, zodat je de decoraties en de bloemen net voldoende kunt zien (foto 6).

Meer versiering

Esther: ,,Hou je van meer versiering en kleur in de kerstboom? Verf de boom dan bijvoorbeeld in de kleur van je wand of kies een actuele kleur die je aanspreekt. De versiering kun je natuurlijk gewoon aanpassen aan de sfeer van je interieur. Het is ook leuk om met kinderen allerlei materialen te verzamelen. Met verschillende kleuren en materialen krijg je een heel vrolijk effect. Ik wens iedereen een fijne kerst!”

kerstboom

Tekst: Shyra Hueting
Foto’s: Duncan Wijting

Geen reacties

Laat een reactie achter

×