Zelf maken: herfststuk met hortensia

Een oranjerode herfstbol, met een knipoog naar een warme wintersfeer. Ingepakt in gedroogd bananenblad is het een eyecatcher in je kamer.

Hortensia, rozenbottel, sierappels. In menige tuin vind je deze tijd van het jaar nog wat restjes late bloeiers en ander herfstmateriaal. Die lenen zich goed voor verwerking in een decoratie. Bloemstyliste Esther Bolt heeft een mandje vol bij elkaar gesprokkeld. Alles krijgt een mooie bestemming in een soort bananenbol, die herfst en winter met elkaar verbindt.

,,Hij gaat mooi indrogen, dus je hebt er lang iets aan. Als de appeltjes niet mooi meer zijn, vervang je ze in december door kleine kerstballen. Zo heb je dan meteen iets moois voor kerst.” Volgens Esther komt de bol goed tot zijn recht op een sidetable of tafel.

Dit heb je nodig

 • 10 sierappeltjes
 • 3 grote en 2 kleine hortensiabloemen uit de tuin
 • 9 rode maïskolfjes, met een beetje loof er nog aan
 • 2 stukken oases of steekschuim
 • lange satéprikkers
 • 6 takjes rozenbottel
 • 3 takjes eucalyptus
 • 3 bananenbladeren
 • 4 trosjes malusappeltjes

De basis voor de compacte decoratie is een roodstenen bloempot van 18 centimeter doorsnee. Esther omwikkelt hem op drie plekken met dubbelzijdig plakkend foam: net boven de rand, in het midden en net boven de onderkant (foto 1). Dan plakt ze er gedroogd bananenblad op. ,,Bananenblad is goudkleurig, dat vind ik mooi. Het past goed bij de kleuren van de herfst; je koopt het bij een bloemist of tuincentrum.”

,,Trek eerst een klein stuk foam open en plak dan het eerste blad erop. Als je al het foam in een keer los trekt, plakt het snel vast op de tafel. ,,Knip het blad zo af, dat het ongeveer 4 centimeter boven de rand van de pot uitsteekt.”

Die pot loopt taps toe. Daardoor steekt het bananenblad hier en daar over elkaar heen. Esther zet dit vast met een lijmpistool. Vervolgens knipt ze de onderkant van het blad af, zodat de pot niet gaat wiebelen. Ook knipt ze de bovenkanten van het blad op één lengte af.

Stap 2 richt zich op de binnenkant. Eerst gaat er een pedaalemmerzakje in de pot: dat moet lekkage voorkomen. Dan pakt Esther twee stukken steekschuim, die zich met water hebben volgezogen. Het ene stuk gaat voor de helft onderin. Het andere gaat er bovenop. De rest van het steekschuim gebruikt ze om de pot op te vullen (foto 2). In de open ruimte komt mos, zodat je de paarse rand van de plastic zak niet meer ziet.

Tip: gebruik boomschors in plaats van bananenblad

Hortensiabloemen uit de tuin die al aan het indrogen zijn, worden als eerste in het schuim gestoken (foto 3). Ze vormen de basis. Een voor een steekt Esther de bloemen in het schuim. Een halve minuut later staat er een bol hortensia op tafel. Op zich al leuk om te zien, maar het is nog niet klaar.

De volgende stapbestaat uit het op stokjes prikken van allerlei soorten materiaal (foto 4). Esther gebruikt hiervoor lange satéprikkers. Eerst zijn de sierappels aan de beurt. ,,Verdeel ze mooi over de hortensiabol. Daarna doe ik hetzelfde met rode maïskolfjes. Het is siermaïs, dus je kunt het niet eten. Prik de satéprikker aan de onderkant van de kolf, in die zachte zijkant van de stengel. De haartjes van de maïs mogen blijven zitten. Dat geeft wel een speels effect.”

Daarna verwerkt Esther nog vijf trosjes malusappels in de decoratie. ,,Prik het stokje in één van de drie appeltjes, laat de rest sierlijk bungelen.”

De finishing touch (foto 5) wordt aangebracht met takjes kleine rozenbottels en zaaddozen van de scabiosa. Dan volgen nog drie takjes eucalyptus. ,,Dat staat wel eigenwijs. In het interieur heb je dat ook: een kleur die er nét even niet bij past, maakt het juist spannend.”

Tips van Esther

 • In plaats van bananenblad kun je ook boomschors uit je tuin gebruiken.
 • Zet de decoratie naast een vaas met een rozenbotteltak, als herinnering aan de herfst. Met twee windlichtjes voor – met glimmers en een rendier – geef je een knipoog naar de winter. Net als met de krukje met het warme vachtje.
 • Vervang de malusappels door kerstballetjes in feestmaand december.
 • Leuk extraatje: voeg nog wat dennenappeltjes toe.
 • Gebruik voor een ronde vorm niet alleen een ronde pot, maar ook ronde materialen.
 • Water geven hoeft niet, laat de bol mooi indrogen.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA