Zelf maken: een roze bloemstuk voor Moederdag - Wonen&Co

Zelf maken: een roze bloemstuk voor Moederdag

5 mei 2015 3 min leestijd Geen reacties

Over een paar dagen is het weer Moederdag. Heb je nog geen cadeau? Bloemstylist Esther Bolt laat stap voor stap zien hoe je een mooi bloemstuk maakt voor mama.

Dit heb je nodig:

 • halve bol piepschuim, te koop bij hobbyzaak of bloemist
 • 1 vel geschept papier, roze 
 • behanglijm
 • brede kwast
 • 7 gekleurde stokjes van zo’ n 60 cm
 • 10 bloemistenstokjes
 • 6 meter elastiek
 • 10 skaletblad
 • mos
 • 1 blok steekschuim
 • 9 gerbera’s: 5 roze, 5 witte en 4 lichtroze

De basis voor deze beauty is een halve bol van piepschuim, die wordt beplakt met roze geschept papier. Voor deze eerste stap op weg naar iets moois scheurt Esther stroken van het vel papier af en bestrijkt ze met behanglijm. Dan plakt ze de stroken een voor een op het piepschuim (foto 1). Ze begint met de bolle kant. Als die klaar is, gaat ze verder met de binnenkant. Het resultaat is prachtig, teer en voorjaarsachtig.

,,Je kunt veel mooie kleurtjes geschept papier krijgen. Er zijn verschillende rozetinten, maar ook veel natureltinten, zacht geel en zacht blauw. Je wordt er hebberig van als je het ziet”, zegt Esther, terwijl ze een blok oasis installeert in het midden van de beplakte bol (foto 2). ,,Ik doe er wel een kommetje onder, anders gaat het lekken. Dat steekschuim moet vochtig zijn, omdat de bloemen er later ingestoken worden.” Esther werkt de rand van de kom weg door rondom mos te plaatsen.

Dan plaatst Esther de bloemistenstokjes. Om de vijf centimeter prikt ze er voorzichtig eentje in. ,,Pas op dat je niet door het piepschuim heen gaat, het is dun spul.” Alle stokjes hebben nu een verschillende hoogte. Dat staat leuk, maar Esther vindt dat het wel wat onrustig oogt. Ze knipt ze even hoog af. ,,Zo wordt het een mooier geheel en komt de schaal beter tot zijn recht. De bloemdecoratie wordt om die reden ook laag: dan zie je de schaal op zijn mooist.”

Vervolgens bevestigt ze een stuk elastiek aan de stokjes (foto 3). ,,Knoop het begin vast aan een stokje, en wikkel het daarna steeds om een ander stokje aan de overkant. Je maakt eigenlijk een spinnenweb. Wikkel het elastiek steeds een extra keer om een stokje, zodat het stevig blijft zitten. Uiteindelijk ontstaat een raamwerk om later de bloemen en het andere materiaal een extra steuntje te geven.” De basis van de bloemdecoratie is hiermee klaar.

Esther: ,,Nu gaan we het opmaken.” Daarvoor gebruikt de bloemstylist verschillende decoratiematerialen. Ze pakt eerst een paar hardroze stokjes en weeft ze door het elastiek heen (foto 4). Om en om, onderlangs, bovenlangs. Het zorgt voor een lekker pittige touch bij het zachtroze van de bol.

Dan pakt ze de tere gedroogde ‘skaletblaadjes’: dat zijn gedroogde blaadjes die in een kleurtje gespoten zijn. Ze prikt op elk bloemistenstokje twee blaadjes (foto 5).

Nu komt het mooiste deel van de bloemstyling: prik de gerbera’s in het steekschuim (foto 6). Esther snijdt de stengels schuin af, want dan laten ze zich beter in de oasis prikken. De gerbera’s worden kort afgesneden, tot ongeveer 15 centimeter onder de bloem. Zo komen ze net boven het roze spinnenwebje uit. Dankzij het raamwerk hebben ze de stevigheid die ze nodig hebben.

,,Gerbera’s zijn best sterk, ze blijven wel twee weken goed. In een gemengd boeket leven ze korter, omdat de stengels dan vaak te diep in het water staan. Daar kan deze harige stengel niet tegen, met als gevolg dat hij gaat rotten. Nu zitten de stengels maar twee centimeter in het steekschuim, dan heb je dat probleem niet.”, legt Esther uit.

Om en om krijgen de gerbera’s een plek in de bol: eerst een knalroze, dan een lichtroze en dan weer een witte. ,,Doe het gewoon lekker op gevoel”, zegt Esther luchtig. Maar ondertussen is het een en al nauwkeurigheid. ,,Het kan natuurlijk niet dat er ergens een geknakt steeltje tussen zit.”

 

Tips van Esther

 • Laat de beplakte kom van piepschuim eerst een nacht drogen voordat je ermee aan het werk gaat.
 • In plaats van oasis kun je ook een vaas in de bol plaatsen.
 • De bloemdecoratie komt mooi uit op een schijf boomstam of op een platte schaal.
 • In plaats van gerbera’s kun je ook pioenrozen nemen, voor een romantisch tintje.
 • Beplak oude flessen, schalen en potjes eens met geschept papier, daarmee creëer je snel een ander sfeertje in je huis.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×