Vrolijk vintage huis van woonblogger Annemarie

Vanuit haar huis, dat ze deelt met man en vier kinderen, zoekt Annemarie Poorter de buitenwereld op. Als woonblogger heeft ze maar liefst 8000 volgers op Instagram. Ze was een van onze gastbloggers tijdens de Wonen&Co Woonmaand en laat ons nu zien hoe ze zelf woont.

Achtduizend volgers heeft ze op Instagram en nog eens heel veel op haar woonblog Thuis in Styling. Annemarie Poorter uit de stad Groningen inspireert via sociale media andere woonliefhebbers en deelt haar interieurfoto’s met grote regelmaat.

Het hart van die operatie zit verscholen achter de gebogen gevel van een jarendertig-huis in het noorden van de stad. Zo groot als het aantal fans is dat haar op de voet volgt, zo klein is de plek van waaruit ze blogt. Een vintage lessenaartje is het bureau van deze hippe moeder van vier kinderen: Tommy (8), Livia (7), Roos (4) en Julie (1). Het bureautje staat naast dat van haar man Rembrandt, in de middenkamer van het appartement waarin ze met z’n allen wonen.

Ruim is het niet. Maar door zijn compacte maat en inventieve vondsten om ruimte te creëren, past de hele familie er toch in. ,,We hebben van 75 vierkante meter 100 kunnen maken, door de aanbouw van een serre. Dat moest ook wel, want die ruimte hebben we echt nodig”, vertelt Annemarie, terwijl de kleinste met een vintage draadstoeltje door de kamer schuift, de zoon even zoek is en de twee meiden rondjes rennen door de toch echt niet grote keuken.

Aan het eind van de dag stapt ze voor een paar minuten onder de zelfgebouwde dubbele regenbuidouche om even stoom af te blazen. Daarna kan ze er wel weer tegenaan en ís ze er weer. Klaar om de avond gezellig in te gaan en aan haar webwinkel Retroloekie te werken.

Het huis van de familie Poorter is eigenlijk een benedenwoning. Ze wonen er nu drie jaar en hebben het helemaal naar hun smaak en behoefte ingericht en uitgebreid. Dat betekent heel veel tweedehands, op Marktplaats gescoord of in de kringloop gevonden. De Poorters houden van vintage en retro, van de stijl van de jaren zestig en zeventig. Ze koesteren hun interieur, waarvan veel in de periode voor Jan des Bouvrie voor lelijk en oubollig doorging. Maar nu is het weer helemaal hip.

,,We hebben de muren en de vloeren zoveel mogelijk wit en licht gehouden, want het huis is in de basis donker. Wel hebben we hier en daar een gekleurde wand. Zo hebben we op dit moment pioenroze in de woonkamer, maar die wand is ook al mintgroen en donker pastelgroen geweest”, vertelt de woonblogger enthousiast.

Achter de voordeur wacht een vestibule en een gang met een natuurstenen vloer. Aan de muur hangt een verzameling afbeeldingen van de Martinitoren, d’Olle Grieze. Waarom? ,,Je komt uit Groningen of niet, hè. Bovendien is dit een Gronings huis.”

De gang komt uit in de keuken, waar de jaren zestig en zeventig helemaal tot leven komen. Door de bewaarbussen gedecoreerd met rode appeltjes bijvoorbeeld, jarenzestig-tegels boven het aanrecht en een rekje glazen van oude mosterdpotjes, waarop – heel educatief – verschillende vogels staan afgebeeld.

Rechts van de gang is een woonkamer en suite; het voorste deel is de ‘salon’ waar kinderen niet altijd welkom zijn. Het achterste deel is sinds de komst van de serre de middenkamer: het domein voor kinderen om lekker op de bank te spelen of tv te kijken.

Aansluitend is de aanbouw oftewel de serre, waar een eettafel staat met vrolijk gekleurde kringloopstoelen en een opgeverfd kastje in een mooie kleur groen. ,,We houden erg van verhuizen en huizen opknappen. We hebben ook de serrezelf gebouwd – samen met een aannemer – waarvoor wel een stukje van de tuin ingeleverd moest worden. We zijn hier drie maanden bezig geweest, maar toen was het ook klaar.”

,,De kinderen slapen allemaal beneden, wij slapen boven. Julie is de enige hier in huis die een eigen kamer heeft. Dat was eerst een fietsenhok. Tommy slaapt in het trapgat. Daar heeft hij een knus hokje. Alles wat hij bezit, ligt of hangt daar. Pronkstuk is een FC Groningen-lamp, ook uit de kringloop natuurlijk.

Zijn trapgat staat in open verbinding met een bestaande slaapkamer, waar de grote zussen slapen. De een onder een frambozenlaken links, de ander rechts achter een oude kast, in een hoogslaper. De onderkant is opbergruimte. ,,We hebben heel weinig bergplek. Daarom ben ik heel selectief in wat er binnenkomt en gemakkelijk met wat er uit gaat. Ik schuif dingen snel door naar de kringloopwinkel. En als er iets in komt, gaat er iets anders uit. Neem bijvoorbeeld het bedje van Julie: dat is ‘nieuw’. Als ik beters tegenkomt, ruil ik het zo weer in.”

De meiden hebben allebei een zitkussen met een origineel stofje uit de seventies: vrolijke groene kikkers tussen oranje en gele accenten. Samen delen ze een bureau, en ook Tommy uit het trapgat wil hier af en toe zitten. Tijdelijk, want Tommy aast op de kamer van zijn babyzus.

,,Voordeel van een interieur uit de kringloop is dat je er met kleine kinderen minder voorzichtig mee hoeft te doen dan wanneer alles nieuw is. Vaak is het al licht beschadigd als ik het koop. Dat is niet alleen charmant, maar ook handig.” En als Annemarie er op uitgekeken is, verdwijnt het weer in het tweedehandscircuit. Via Marktplaats of kringloop komt het weer terecht bij een ander die er blij mee is.

Op de bovenetage bevindt zich – boven de kinderkamer – de ouderslaapkamer. Het bed past er net in, maar toch is er nog ruimte voor een antieke kast. Dankzij rozenlakens en een mooie licht authentieke kleur groen is het een romantisch plekje. Tegenover de ouderslaapkamer zit de badkamer, die deels zelf is aangelegd.

Er staat een designbad los in de ruimte, met daarachter een nis behangen met kraanvogelbehang. Hier worden de handdoeken bewaard. Ook de douchewand, waarachter de twee douches zijn, is voorzien van bloemetjesbehang.

Annemarie houdt van wonen. Haar huis is een plek waar ze gelukkig is. Doordat ze niet meer buiten de deur werkt, probeert ze vanuit haar huis te ondernemen. ,,Ik heb een tijd geleden Retroloekie op gezet, een webwinkel met voornamelijk retro en vintage interieurspullen. Mijn voorraad bewaar ik op een andere locatie, ergens twee straten verderop. Ook ben ik actief op Instagram, waarop ik foto’s plaats van dingen die ik mooi vind. En ik schrijf er over op mijn weblog Thuis in Styling. Zie het als verlengstuk van de webwinkel. Ik gebruik mijn interieur om te fotograferen. Daarom wissel ik ook graag bijvoorbeeld de kleuren in huis, dan ziet het er steeds anders uit. Als mensen iets zien wat ze mooi vinden, kunnen ze het op de website kopen. Zo versterkt het elkaar.”

WIE Annemarie (34), Rembrandt (36), Tommy (8), Livia (7), Roos (4) en Julie (1) Poorter
WAT Jarendertig-appartement in Groningen
WONEN HIER SINDS 2012
AANTAL SLAAPKAMERS 3
FAVORIETE PLEK ’s Avonds op de bank in de voorkamer
FAVORIETE WOONWINKELS Sostrene Grene in Groningen, Ikea, Hema en online Eyoba
WOONWENS Benedenwoning om te werken en bovenwoning om te wonen
TIP ontdek eens wat de kringloopwinkel te bieden heeft
WEBLOG www.thuisinstyling.nl
WEBSITE www.retroloekie.nl
INSTAGRAM @retroloekie

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S DUNCAN WIJTING