Volg de verbouwing van Elise en Mark - Wonen&Co

Volg de verbouwing van Elise en Mark

28 november 2014 3 min leestijd Geen reacties

Eigenlijk wilden ze een woning waar ze zó in konden. Maar geen enkel pand kon op tegen de charmes van ‘het huis met het ronde raam’. Dus zitten Elise en Mark nu al anderhalf jaar in een grote verbouwing. Voor Wonen&Co schrijven ze over hun ervaringen.

Nee, een opknapper, daar hadden Elise (27) en Mark (31) de Bruin allebei geen zin in. In hun vorige huis in Bitgummole hadden ze – en vooral Mark, die de woning in zijn eentje kocht – al heel wat afgeklust. Ze zochten in Stiens, Marks geboortedorp, naar een pand waar weinig aan hoefde te gebeuren. Ze hadden zelfs al een op het oog: een voormalige pastorie. Maar op de dag dat ze hun oude woning verkochten, wisselde ook hun droomhuis van eigenaar.

De zoektocht begon opnieuw, maar de al gemoderniseerde oude pandjes die te koop stonden waren het allemaal net niet. En inmiddels was Elises oog gevallen op een statig, vroegtwintigste-eeuws huis met een markant rond raam op de linkerhoek. Van binnen was het hopeloos verouderd: sinds de jaren zestig was er niets meer aan gebeurd. Mark: ,,Dat gaan we niet doen, dacht ik.”

Maar Elise haalde hem toch over om even een kijkje te gaan nemen: het stond vlakbij een andere woning die ze gingen bezichtigen. Die viel tegen. En toen stapten ze het huis met het ronde raam binnen en waren ze er vrijwel meteen uit: dit zou hun huis worden.

,,Achteraf denk ik wel: waar waren we mee bezig”, zegt Elise. ,,Want je laat wel een bouwkundige keuring doen, maar je kunt niets openbreken. Dus het blijft afwachten wat je tegenkomt.”

verbouwing huis
In april 2013 kregen ze de sleutels en konden ze beginnen met de verbouwing. Zes volle containers puin kwamen er uit het huis. Vrienden en familie wilden graag helpen. ,,Voor slopen heb je veel fans”, zegt Elise. ,,Soms waren ze zelfs wat al te enthousiast: het oude granieten aanrechtblad was stuk voor we er erg in hadden.”

De herbouw pakten ze met meer beleid aan. Door het klussen in hun oude huis wisten ze aardig wat ze wel en niet konden, dus besloten ze voor het grote werk een bedrijf in te huren. ,,Dat is zo specialistisch, dat kun je bijna niet zelf doen”, zegt Mark. En ze zijn ,,nogal pietluttig” als het op hun huis aankomt, dus het moest allemaal wel goed gebeuren. Elise: ,,We zijn bijvoorbeeld wel een week lang elke avond door het huis gelopen om te bekijken waar de verlichting moest komen.”

verbouwing badkamerHet stel kon meteen op warme belangstelling van het dorp rekenen: iedereen in Stiens lijkt wel een verhaal of anekdote te hebben over het markante huis. En allemaal wilden ze graag binnenkijken. Elise, lachend: ,,Dan kwamen er mensen die we helemaal niet kenden een praatje maken en schoven ze steeds een stapje verder op richting de voordeur.”

Dat is een van de redenen om nu een ‘verbouwingsdagboek’ bij te gaan houden: zo kunnen de twee laten zien wat ze met het huis gedaan hebben. En hun ervaringen delen, zodat andere verbouwers ervan kunnen profiteren. ,,Tip 1: laat de puincontainer vóór het weekend omwisselen, en niet erna”, grinnikt Elise. ,,Hoe vaak we niet met een volle container zaten wanneer we aan de slag gingen…”

Ruim anderhalf jaar nadat ze begonnen met slopen zijn de belangrijkste kamers klaar. De woonkamer, de slaapkamer, de badkamer. Gebouwd naar moderne standaarden, maar wel in de stijl van het huis. Elise: ,,Dat stond er al lang voordat wij geboren waren, dus we willen er met respect mee omgaan.”

Lees de eerste aflevering van het verbouwblog: Bezint eer je met Funda begint

TEKST: SASKIA JONKER
FOTO MARK EN ELISE: CATRINUS VAN DER VEEN

Geen reacties

Laat een reactie achter

×