Kerst! Vijf ideeën voor een sfeervolle kersttafel - Wonen&Co
kerst

Kerst! Vijf ideeën voor een sfeervolle kersttafel

22 december 2014 6 min leestijd Geen reacties

Lekker eten met kerst, daar hoort een sfeervolle tafel bij. Wonen&Co-stylisten Els, Getty, Willem, Sylvia en Marian vertalen de trends van dit jaar naar hun eigen gezellige kersttafel. Dineren in stijl!

Wit en warm

,,Voor mij dit jaar een witte kerst, maar dan wel sfeervol en warm. Mijn kersttafel is heel persoonlijk. Ik wil een zacht gevoel overbrengen. Door alle hectiek in de wereld verlang ik naar rust. Daarom heb ik voor wit als thema gekozen. Bij styling ben je altijd op zoek naar eenheid, want dat brengt rust. Hier zie je eenheid in kleur. Dat is een goede basis, alles past er bij.”

,,De donkere tafel is gedekt met witte tafellakens. Een zachte tafelloper geeft meteen de warme sfeer die ik wil creëren. De bolvaas is gevuld met winterse neptakken. De kerstboompiek, een engel, is het middelpunt. Onder een stolp zet ik een wit ontbijtbord en ik vul deze met huisjes met daar omheen engelenhaar, zodat het lijkt of ze in de sneeuw staan.”

Ik hou van veel kaarsjes

,,Twee windlichten uit mijn buitenpotten beplak ik met een zacht lint. Dan kaarsjes erin en kleine hertenkopjes over de rand. De sneeuwsterren lagen al een paar jaar ongebruikt in de kast. Eigenlijk horen ze te hangen, maar ik leg ze op tafel met een waxinelicht erop. Verder zet ik er nog een paar waxinehouders bij, want ik hou van veel kaarsjes. Nog een paar witte taartjes en sneeuwballen maken mijn kersttafel af.”

,,Als we gaan eten, haal ik wat dingen van tafel. Wat niet in de weg staat, blijft staan. Zo heb je die kerstsfeer steeds om je heen. Ik wens iedereen gezellige kerstdagen en een vredig Nieuwjaar.”

Marian van der Heide, Styling for all

Kerstfeest met veren

Ze zijn gestoken in de servetten, ze hangen aan de wand en de tafelstang en ze liggen op de borden. Veren zijn helemaal in. Geen wonder dat trendgevoelige Willem Meek ze omarmt en verwerkt in de kersttafel die hij heeft gedekt voor Wonen&Co. Het thema: uiteraard veren. ,,Maar ook feest. Ik wilde er een feestelijke tafel van te maken.”

De tafel is gedekt met een katoenen laken met gouden batikstempels, dat uit India komt. Daarop liggen placemats van gevlochten raffia. Het servies is eenvoudig taupe- en zandkleurig gehouden, de glazen zijn antraciet.

Tegen de wand is met zwart-wit masking tape een kerstboom geplakt. Er staat een houten ladder tegen de wand, Willem heeft er S-haken aan gehangen en daar kerstballen aan bevestigd. In zinken letters hangt het woord XMAS aan de wand.

Je hoeft niet per se een boom in je huis te zetten om kerstsfeer te hebben

Leuk is de koperen stang op 80 centimeter hoogte boven de tafel. ,,Dat is een flexibel systeem dat met klemmen wordt vastgezet aan de tafel. We verkopen het in onze winkel. Ik heb er veren, pegels en kerstballen aan gehangen. Zo kun je er compact en intiem tafelen, je kunt er knus onder zitten. De stang kun je elk jaar opnieuw gebruiken, dus het is duurzamer dan een kerstboom. Je hoeft niet per se een boom in je huis te zetten om kerstsfeer te hebben. Ook met Pasen of een andere gebeurtenis kun je hem gebruiken om een echte feesttafel te creëren.”

,,Dat heeft te maken met mijn kerstwens: wees creatief in je huis. Ga voor hergebruik, recycling. Denk bewust na over wat je koopt.”

Willem Meek, Laif en Nuver 

Gouden randje

Onze styliste Getty van der Weij heeft zich bij het ontwerpen van haar kersttafel laten inspireren door een van de trends van nu: het donkere interieur. ,,Ik vind het altijd leuk om te bekijken hoe je zo’n trend kunt toepassen. Dit spreekt me aan door de eenvoud. Met weinig kun je het chic maken. Ik hou van het simpele, sophisticated.”

Om dat effect te bereiken is Getty met een restje zwarte muurverf aan de slag gegaan. ,,Zwart met goud, dat is een geweldige combinatie.” Ze heeft een stel wijnflessen verzameld en die met een lik verf zwart geverfd. ,,Leuk is als je flessen in verschillende hoogtes en vormen neemt, dan krijg je al snel iets moois. Dit kan iedereen! Zet er goudkleurige kaarsen in, en het plaatje is af. Een andere kleur kan ook mooi staan, en in plaats van flessen kun je ook jampotjes nemen.” De wijnglazen hebben ook een verfbad gekregen, met als resultaat dat ze nu zwarte voetjes hebben.

Zwart met goud, dat is een geweldige combinatie

Elk bord is gedecorerd met een ouderwetse kerstboomknijper, waarin een kaarsje is gestoken. Heb je die niet meer van je oma? Gebruik dan houten wasknijpers. Druppel er wat kaarsvet op en zet hier een kaarsje stevig op vast. De gestanste vormen van karton komen uit pop-up store Folk in de Folkingestraat in Groningen. Je vouwt ze zo in elkaar en je hebt een leuk resultaat.

De kerstgedachte van Getty: ,,Naarmate je ouder wordt waardeer je het steeds meer als je gezondheid goed is. Je bent je bewuster van je sterfelijkheid, vooral als er mensen in je omgeving ziek zijn. Geniet ervan als je lijf het goed doet! Leef bewust: mindfulness. Dat past in wel deze tijd.”

Getty van der Weij, Stijlburo SPOT 

Buurtkerst buiten

De kersttafel die Els Selles heeft gemaakt voor Wonen&Co staat op een veldje tussen mooie Drentse bomen. Nonchalant, ongedwongen en lekker buiten. ,,Ik woon hier nog maar net, daarom leek het me een goed idee om buren uit te nodigen er bij te komen. Dat past bij kerst: ontmoeten en verbinden. Ik hou ervan om feestdagen met veel mensen om me heen te vieren. En omdat ik ook erg van buiten hou, heb ik mijn tafel naar een plek onder de bomen gesleept. Natuurlijk heb ik voor lekkere dingen gezorgd, zoals ouderwetse doppinda’s, kaas, wijn en stoofpeertjes.”

,,De tafel heb ik gemaakt van resten oude balken en planken. De kerstversiering in de boom is ook zelfgemaakt. Ik wilde iets met vuur en kaarsen. Daarom heb ik een ketting in de boom gehangen als lichtslinger. Met lege jampotjes en waxinelichtjes. Zelf doen? Wikkel ijzerdraad om de hals van de potjes, draai er oogjes aan en hang ze met een haakje aan de ketting. Met weinig middelen kun je veel doen.

In een korf brandt een vuur, waar je gezellig bij kunt staan en waarin de kinderen marshmallows roosteren.

Zet ook echt grote wijnglazen op tafel, dat geeft een rijk gevoel

Els’ kersttafel is oud en vergrijsd. De kleuren zijn rustig gehouden, dat geeft een mooi oud effect. De lantaren heeft ze zwart gespoten, verder zie je vooral natuurlijke materialen. En glas, want dat zorgt voor mooi fonkelend licht. Alleen de brocante soepterrine heeft kleur en valt daardoor op. Hij komt uit Frankrijk. Alleen is hij niet met soep gevuld, maar met stoofpeertjes. ,,Zet ook echt grote wijnglazen op tafel, dat geeft een rijk gevoel.”

Els gaat deze kerst voor lekker ongedwongen. ,,Niet opgeprikt, maar nonchalant. Iedereen mag zelf iets lekkers van de tafel pakken. Daar hou ik van.”

Kerstgedachte? ,,Het kan heel leuk zijn om met de feestdagen in contact te komen met mensen die je niet kent. Dan gaat het echt om ontmoeten en verbinden, helemaal kerst. Saamhorigheid. Later kwamen er nog meer mensen uit de buurt bij mijn kersttafel, we hebben nog een hele tijd bij het vuur gezeten. En we hebben afgesproken dat we hier ook met Oud en Nieuw weer samen komen. Is dat niet mooi?”

Els Selles, De Stijlzolder 

Rauw en natuurlijk

Een rijk gedekte tafel met mooi servies en oud bestek. Zachte vellen, stoere schalen en een dik linnen tafellaken. De kersttafel van Sylvia Naber staat in het teken van wild. ,,Niet dat ik het zelf eet, maar ik hou wel erg van wild. Ik hou veel van de natuur. Ik vind opgezette dieren ook mooi. Zo krijgen ze een tweede leven. Ik ben erg van de huidjes.”

Sylvia dekt de tafel met servies en bestek uit onverwachte hoek. ,,Het meeste komt uit de kringloopwinkel in Appingedam. Ik heb het allemaal gekregen. Bij het uitzoeken van het servies heb ik goed naar mooie vormen gezocht. De dingen die ik mee heb genomen, heb ik allemaal zwart gespoten. Dan ziet het er opeens heel anders en chic uit. In combinatie met een kandelaar en een setje kaarsen bij elk bord, kun je een mooi sfeertje neerzetten. Veel resultaat, met weinig middelen. Dat past eigenlijk wel in deze tijd.”

Veel resultaat, met weinig middelen. Dat past eigenlijk wel in deze tijd

Op haar kersttafel zie je zwart en koper. Gedekt op een dik linnen, dat wel jute lijkt. ,,Dat materiaal geeft een doorleefde sfeer. Ik hou van puur, niet teveel toeters en bellen. Maar wel een vos, hert, eekhoorn en geweien. Ik wil dichtbij de natuur blijven. Daarin vind ik veel inspiratie. Mijn kerstgedachte? Geniet!!! Van alles!”

Sylvia Naber, Puur Wonen 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×