Verbouwblog: Eindelijk resultaat! - Wonen&Co

Verbouwblog: Eindelijk resultaat!

1 maart 2015 2 min leestijd 1 Reactie

Een kleine twee jaar later – we maken een flinke sprong in de tijd om een groot deel van het eindresultaat te kunnen laten zien. De nieuwe muren waren opgetrokken, de elektra aangelegd en alles was in de oude stijl afgetimmerd. Nu stond het grote schilderwerk voor de deur.

Om met deze deuren te beginnen: de oude panelen die onder de jarenzestig-afdekplaten vandaan waren gekomen vroegen nog wel ‘enige’ aandacht. Iedere deur is uiteindelijk minimaal twee keer geplamuurd, gekit, twee keer gegrond en twee keer afgelakt. Tussen elke ronde door moest er natuurlijk ook ontvet, schoongemaakt en geschuurd worden, zo’n 6 keer. En dat alleen voor de benedenverdieping al voor negen deuren. Wat een monsterklus!

Vanzelfsprekend wilden we ook graag het balkenplafond weer in het zicht brengen. Ondanks dat het hout in prima staat verkeerde, betekende dit wel dat we voor de woonkamer alleen al 72 meter balken hebben geschuurd, geplamuurd, gekit (aan weerszijde een afwerkplint) en geschilderd. Dat werd dus trap op, trap af in een woonkamer van ruim 3 meter hoog.


Ook voor deze fase weer een tip die we zelf graag vooraf hadden bedacht: maak een lijstje van de kleurcodes van alle soorten verf die je gebruikt. Mocht je later bij willen laten mengen (gaat geheid gebeuren), dan hoef je niet eindeloos kleurstalen en blikken met elkaar te vergelijken. En hoe voor de hand liggend ook: kies voor goed materiaal. Professionele verf en kwalitatief goede kwasten en rollers. Werkt sneller (geen ergernis van ‘springende haren’ op je kwast) en is duurzamer. Al schijnt de grondverf van de Action wel een aanrader te zijn!

Een laatste tip voor dit deel van een verbouwing: focus je op één ruimte tegelijk. Zo blijf je vooruitgang zien, houd je het overzicht en blijf je gemotiveerd. Op het moment dat je op meerdere plekken tegelijk aan de slag gaat, weet je niet meer waar je bent gebleven of waar je mee moet beginnen en is het lastig doorzetten!

Het leukste deel van afwerken is dat je eindelijk de mensen die voorheen meewarig verzuchtten ‘Goh, wat een werk’ kan laten zien dat het ook écht lukt. Eindelijk werd het plaatje dat wij al sinds de aankoop in ons hoofd hadden, zichtbaar. Hoe mooi de oude granito vloer zou staan bij de strak gestucte wanden en het opgeknapte plafondornament. De grove houten vloer in de kamer met het ronde raam, gecombineerd met oud groen en het handgeschilderde plafond. En het effect van de doorgebroken muur tussen de woonkamer en de keuken.

Ruim 500 vierkante meter gipsplaat, 2709 meter vuren latten, 278 meter plint/architraaf en ruim 1000 meter kabel verder, genieten we iedere dag van het resultaat!
In de volgende, laatste aflevering laten we de bovenverdieping zien en de eerste werkzaamheden buitenshuis. Tot dan!

Mark & Elise

1 Comment

  • wilma 9 maart 2015 at 11:24

    Voor dit onderwerp heb ik zoveel respect! ! En het is het zo waard! Hergebruik is niet alleen goedkoper maar vooral waardevoller. Het resultaat weegt zo op tegen nieuw! Maar wat een werk. Wat een prestatie!

  • Laat een reactie achter

    ×