Verbouwblog: Een verbouwing is nooit af - Wonen&Co

Verbouwblog: Een verbouwing is nooit af

11 april 2015 3 min leestijd 1 Reactie

En dan zijn we alweer een half jaar verder en staat de laatste aflevering van dit blog op het programma. Dat we nooit alles konden vertellen wisten we van te voren, maar nu we het laatste deel op papier zetten, blijkt het lastig kiezen. Net zoals dat we nooit alles kunnen laten zien, is een verbouwing ook nooit af. Regelmatig krijgen we de vraag: ‘En, is alles al klaar?’

Nou nee hoor, bij lange na niet. Zo kijken we in het washok nog tegen de gipsplaten aan, moet de trap nog geschilderd en hebben we nog 3 slaapkamers af te werken. Toch voelt ons huis absoluut af! De grootste les die we in ons vorige huis – ook enigszins een opknappertje – hebben geleerd: maak af waar je mee bezig bent. Begin niet aan het volgende project voordat de laatste plint geschilderd is.

Na de blik op de benedenverdieping in ons vorige stuk is het nu de beurt aan de bovenverdieping. Hier hebben we alle binnenmuren gesloopt en de verdieping opnieuw ingedeeld. Daarbij is de badkamer van beneden naar boven verhuisd en hebben we vier slaapkamers gecreëerd. En het grootste succesnummer: een apart toilet. Heb je de kans, DOEN!

Omdat de verdieping van hout is en op balken rust, moesten we in de badkamer werken met een zwaluwstaartvloer. In de cementdekvloer hebben we een aantal extra lussen van de cv-leiding laten leggen, zodat we gerust met blote voeten kunnen tandenpoetsen. Heerlijk! Kies je daar ook voor, bedenk dan vooraf waar je het meeste staat (voor de wastafel, bij de ingang van de douche en naast het bad), zodat de leidingen hier sowieso liggen. 

Een volgende tip, vooral voor de dames: creëer een opstapje – in ons geval werd het een bankje in de douche – waar je je benen op kunt laten steunen wanneer je met scheerschuim aan de slag gaat. De heren timmermannen konden zich er weinig bij voorstellen (‘Ga je koffiedrinken in de douche ofzo?’), maar Elise heeft er nog iedere dag plezier van.

Wij hebben gekozen voor een inloopdouche. Ideaal, maar doe dit alleen als je voldoende ruimte hebt en zorg ervoor dat de douchekop niet op de ingang gericht is, want het spettert meer dan je zou verwachten. Eyecatcher van onze badkamer zijn de houten balken. We hebben ervoor gekozen om deze blank/mat te lakken, zodat ze extra opvallen tegen de wit gestuukte muur. Sfeer gegarandeerd! En een laatste badkamertip: besteed iets meer aan een verwarmde spiegel. Nooit meer een beslagen uitzicht na het douchen.

We zijn dus nog niet uitgeklust in huis, maar ook buitenshuis hebben we genoeg te doen! Vorig jaar hebben we een start gemaakt met het schilderwerk (laat het mooie weer maar weer komen…), waarbij we het monumentale groen hebben teruggebracht. Wat een verschil, het huis spreekt veel meer! Ook hier geldt: goede verf en voorbereiding zijn 80 procent van het werk.

Recent is het platte dak vervangen en hebben we de eerste nieuwe beplanting rondom het terras gezet. Op het verlanglijstje staan o.a. een nieuw dak op de schuur, het opnieuw betimmeren van de kajuiten, andere dakgoten achter, een moestuin, parkeerplaatsen, een houthok en nieuwe bestrating. Of dat nog allemaal onder ‘verbouwing’ valt is te betwijfelen, maar dat een eigen huis nooit af is geldt volgens mij voor velen. We genieten echter iedere dag van ons stekkie en staan nog regelmatig stil bij al het werk dat we hebben verzet.

Doel was om het huis in ere te houden en te updaten naar 2015. We hadden echter nooit kunnen bedenken dat een verbouwing een huis zo ‘thuis’ maakt en blijven ons verwonderen over de sfeer van het huis. Daar kan wat ons betreft geen nieuwbouw tegenop!

Mark en Elise

1 Comment

  • Lucie de Bruin 11 april 2015 at 13:17

    Jammer, dat dit de laatste x was.
    Zo leuk om te lezen en ik denk de tips en tricks voor velen heel bruikbaar. LEUK!

  • Laat een reactie achter

    ×