Verbouwblog: De keuze is reuze - Wonen&Co

Verbouwblog: De keuze is reuze

8 februari 2015 3 min leestijd 1 Reactie

‘Oh, dan kan je alles precies indelen zoals je zelf wilt’ en ‘ Heerlijk, alles naar je eigen smaak inrichten’. Zulke opmerkingen horen we nog geregeld en al die keuzevrijheid lijkt ook het mooiste aan verbouwen. In de praktijk werden we echter soms gek van de vele beslissingen die genomen moesten worden.

Waar komt het lichtknopje, kiezen we voor plinten van 10 of 12 cm hoogte, welke afwerklijst komt er op de vensterbank en draait een deur naar rechts of naar links en naar binnen of naar buiten…? Pff!

Toch is er niets mooier dan door een huis lopen dat helemaal aan jouw woonwensen voldoet en waarvan je achter iedere vierkante meter de keuzes kent. En er zijn heel wat ‘slimme’ keuzes te maken.

Na het slopen kwamen de timmermannen. Eindelijk verdween de geur van stof en puin en rook het huis naar vers gezaagd hout. Tijd om de definitieve indeling van de kamers boven te maken. Wat op papier prachtig getekend lijkt, is in de praktijk altijd nét even anders. Boven hadden we alle binnenmuren gesloopt en konden we de hele verdieping opnieuw indelen.


Tip: koop een emmertje stoepkrijt, een flink meetlint en sla aan het tekenen. Zo tekenden we de badkamer, slaapkamers en het toilet. Ook het bed, kasten en de draaicirkel van de deuren verschenen op de grond. Ideaal om in een lege ruimte besef te krijgen van bijvoorbeeld de grootte van het bad en alvast door de nieuwe ruimtes te kunnen ‘lopen’.

Na de herindeling volgde het bestellen van materiaal. De keuken, badkamer, houten vloer, enzovoort. Volgende tip: verdiep je ruim van te voren in de levertijden. Zo voorkom je dat je een maand voor de geplande verhuizing ineens nog 14 weken op een keuken moet wachten.

Over keukens gesproken: de ‘keukenboer’ is een interessante speler in de wereld van de verbouwingen. Ze vallen over elkaar heen met ‘aanbieding’ op ‘aanbieding’, verse broodjes, warme appeltaart en koffie. Zit je eenmaal aan tafel, dan moet je van goeden huize komen om het pand te verlaten zonder ergens een handtekening onder te zetten. Vreselijk!


Wij hebben uiteindelijk dankbaar gebruik gemaakt van de uitgebreide tekenprogramma’s van diverse keukenboeren en vervolgens bij de directe leveranciers de verschillende onderdelen besteld (keukenkastjes van Ikea, Smeg-apparatuur via een outlet en een granieten aanrechtblad bij een steenhouwer). Zo hebben we voor een derde van de prijs een prachtige keuken die we ook nog eens binnen 6 weken in huis hadden.

Ook op het gebied van vloeren hadden we nog veel te leren: bij de droogtijd van de betonvloer en de cementdekvloer die daar weer op kwam hadden we nooit stilgestaan. Dat kostte ons 1 week per centimeter dikte. Voorafgaand aan het verlijmen van de houten vloer moest er ook nog een opstartprotocol voor de vloerverwarming doorlopen worden. Al met al duurde het bijna 3 maanden voordat de houten vloer gelegd kon worden. Gelukkig hadden we in de tussentijd veel te schilderen, anders hadden we eerst op een betonvloer gewoond!

In ons volgende blog wordt het huis weer aangesloten op de 21ste eeuw en laten we het eindresultaat van onder andere de woonkamer, gang en de studeerkamer zien.

Tot snel!
Mark en Elise de Bruin

1 Comment

  • Lucie de Bruin 8 februari 2015 at 11:01

    Handige tips en super leuk om te lezen.

  • Laat een reactie achter

    ×