Verbouwblog: Cadeautjes van een oud huis - Wonen&Co

Verbouwblog: Cadeautjes van een oud huis

10 januari 2015 3 min leestijd Geen reacties

Op 22 april 2013 was het zover; we kregen de sleutel van ons nieuwe huis in handen. Na de champagne en vele rondleidingen door het huis (vreemd als je er zelf nog maar twee keer geweest bent), haalden we onze oude kleren uit de kast: tijd om te slopen!

Om kosten te besparen spraken we met het timmerbedrijf af dit zelf te doen. Op zaterdag 27 april stond een heel leger aan vrijwilligers klaar: voor deze klus heb je veel fans! Vol goede moed trokken we het eerste behang van de muren en sloopten we de inbouwkasten op de bovenverdieping. Halverwege de ochtend klonk uit iedere kamer het geluid van breken, drilboren, krakend hout en vallend puin. Het eerste en enige moment waarop we ons afvroegen: waar zijn we aan begonnen?

Toen na het neerhalen van een muur boven bleek dat het dak begon te zakken, kreeg ik het wel even benauwd.

Gelukkig konden we snel op de timmerman terugvallen en na zijn ‘Als dit alles is…’, heb ik geen moment meer getwijfeld.

Verborgen schatten

Met iedere kubieke meter puin kwam het oorspronkelijke huis waar we zo nieuwsgierig naar waren beter in beeld: onder de afdekplaten uit de jaren zestig bleken prachtige paneeldeuren te zitten, het balkenplafond was in prima staat en onder meters vloerbedekking zat een prachtige granito vloer. Niet voor te stellen dat al dat moois jaren geleden niet in de mode was…

Na ruim 6 weken slopen stond er boven geen binnenmuur meer overeind en had het huis een badkamer, keuken, CV en 3 schoorstenen minder. Zelf hadden we geen handen meer over van de duizenden spijkertjes, het puin en nageltjes in de vloerbedekking.

Tip: wil je er een beetje netjes bij blijven lopen, koop een paar goede werkhandschoenen. Scheelt heel wat pleisters.

Tijdens de grondige sloop kwamen we nóg een aantal ‘verrassingen’ tegen. Zo bleken er onder de houten vloeren in de woonkamer en keuken een soort bassins vol water te zitten en meerdere putten. Eentje was bijna stahoogte en prachtig in bogen van oude Friese geeltjes gemetseld.

Keuzestress

Na vier weken kwam de installateur over de vloer voor een eerste inventarisatie van het werk: volledige vervanging van de elektra, een nieuwe CV, groepenkast, vloerverwarming, verplaatsing van de badkamer naar boven, aansluitingen voor de nieuwe keuken en nieuwe verwarming. We gingen ook op pad voor een nieuwe keuken en badkamer. Pfff, wat een keuzes. En dat terwijl het huis eruit zag als een archeologische opgraving!

We moesten bedenken waar we de tv-aansluitingen wilden, welke lampen we wilden dimmen en waar de afzuigkap moest komen. Tip: ga hiervoor op zoek naar voorbeelden en maak gebruik van de ervaringen van de bedrijven die voor je aan het werk zijn.

Het lichtplan

Zo zijn we naar het huis (een oude pastorie) van de zoon van de timmerman geweest voor inspiratie en heeft de elektricien super meegedacht met bijvoorbeeld het lichtplan. Zonder hem hadden we maar één tv-aansluiting gehad (niet handig, mochten we de indeling van de woonkamer eens anders willen) en geen licht boven de spoelbak in de keuken.

In onze volgende blog meer over het maken van keuzes: de wondere wereld van de keukenboeren, het feest dat Ikea heet en eindelijk de geur van nieuw hout in huis!

Mark en Elise de Bruin

Geen reacties

Laat een reactie achter

×