Uittip: design kijken en kopen - Wonen&Co

Uittip: design kijken en kopen

7 februari 2015 4 min leestijd Geen reacties

Op zoek naar een hip vintage meubel? Ga dit weekend in onderhandeling met aanbieders uit binnen- en buitenland op de beurs Design Icons in Amsterdam. Plus: uittips voor een leuk designweekend.

Vintage designmeubels zijn ongekend populair. Een moderne woonkamer krijgt net wat meer eigenheid als er een oude kast van Pastoe, een doorleefde stoel van Rietveld of een Fries designwandmeubel van Fristho in staat. Alleen, de zoektocht naar zo’n authentiek iconisch meubel wil nog wel eens tegenvallen.

Vintage designmeubels worden volop op internet aangeboden via hippe webshops. Op de foto ziet elk item er prachtig uit. Maar is het meubel zijn prijs wel waard en is het eigenlijk wel authentiek? En – ook niet onbelangrijk – zit die bank uit de jaren 50 nog wel lekker?

Op de beurs Design Icons in Amsterdam wordt dat probleem opgelost. Dit weekend (7 en 8 februari) komen zestig eigenaars van designwebshops uit binnen- en buitenland samen in de Kromhouthal in Amsterdam Noord. Ze presenteren in de stoere industriële loods uit de jaren 20 het mooiste dat ze te bieden hebben op designgebied.

Christian Plat, eigenaar van webshop Heden Verleden, heeft een aantal mooie items speciaal voor de beurs bewaard. De Groninger staat voor de tweede keer op Design Icons en is er erg enthousiast over. ,,De beurs is voor liefhebbers een fijne plek om in één keer het aanbod van nationale en internationale handelaars in vintage design te bekijken.”

Kleine spullen

,,Omdat ik normaal vrijwel alleen via de mail contact heb met mijn klanten, is het leuk om op de beurs mensen in het echt te ontmoeten en hen te vertellen over de geschiedenis van het meubel en de ontwerpers ervan. Ik neem vooral kleine items mee die in de kofferbak passen, zoals kastjes, fauteuils en stoelen van bijvoorbeeld Pastoe. De Japanse serie van Cees Braakman is bijvoorbeeld erg populair. Mijn opa werkte vroeger bij meubelfabrikant Fristho in Franeker. Van dit merk heb ik een prachtige kast te koop staan.”

Die is te groot om mee naar de beurs te nemen, dus belangstellenden kunnen het meubel op de website bekijken of in het echt, op afspraak in Groningen. Plat merkt dat vintage designmeubels steeds populairder worden. ,,Een paar jaar geleden lachten mijn vrienden mij nog uit en nu willen ze zelf ook vintage meubels in hun huis.”

Het kopen van vintage design vergt volgens Plat wel wat kennis. ,,Stap gerust op mij af. Ik geef graag advies aan bezoekers van de beurs. Ik ben sowieso heel precies in wat ik wel en niet verkoop. Soms mail ik wel tien keer heen en weer met klanten.”


Beursorganisator Margriet van der Wiel benadrukt dat alle aanbieders op de beurs hoogwaardige en authentieke meubels aanbieden. ,,Namaakstoelen zijn niet te vinden op de beurs.” Plat: ,,Er staan echte topstukken op Design Icons, maar ook met een klein budget kun je iets leuks op de kop tikken. En het voordeel is dat je meteen even kunt proefzitten als je iets moois ziet.”

Eelke Visser van Tolve Art & Design aan de Voorstreek in Leeuwarden heeft ook zin in Design Icons. ,,Ik sta ook wel op buitenlandse beurzen, maar die in Amsterdam is altijd gezellig. Er komen heel veel liefhebbers, ook uit het Noorden.” Ook hij merkt dat zijn handel in de lift zit. ,,Er komen steeds meer winkels bij en in de woonbladen zie je steeds meer vintage design. Deense houten meubels bijvoorbeeld.”

Schappelijke prijzen

Visser neemt een dwarsdoorsnede van het assortiment uit zijn winkel mee naar Amsterdam. Onder andere een aantal designlampen van Nederlandse merken als Raak. Tips voor bezoekers heeft hij ook: ,,Op Design Icons vind je mooie, bijzondere dingen. Kijk goed om je heen en loop op dingen af die je aanspreken. De standhouders weten er vaak mooie verhalen over te vertellen. De prijzen zijn schappelijk en je weet zeker dat je geen neppers koopt.”

Al raadt hij de meubelliefhebbers ook aan om in het Noorden rond te kijken. ,,In Amsterdamse vintagewinkels zijn de prijzen een stuk hoger dan bij ons in Leeuwarden en Groningen.”

Op Design Icons zijn nog meer aanbieders van vintage design uit het Noorden te vinden. Bijvoorbeeld De Compaenuit Groningen, Vervlogen Jaren uit Staphorst, Novac uit Tuk (bij Steenwijk), Salonfähig uit Gytsjerk, 39 Design uit Leeuwarden en Howaboutout uit Zuidbroek.

 

Meer kijken en kopen


Liever hedendaags design kopen? Dat kan op designbeurs Object Rotterdam, nog tot en met morgen op de SS Rotterdam. Het is onderdeel van kunstbeurs Art Rotterdam. Er rijdt een shuttlebusje tussen beide beurzen.

Ook Den Bosch is een goede plek voor designinspiratie op het moment. Tot en met 17 mei loopt de tentoonstelling ‘How We Work’ in het Stedelijk Museum. De werkplaats van de nieuwe generatie Nederlandse ontwerpers is naar het museum gebracht. Onder andere Christien Meindertsma, Dirk Vander Kooij, Lex Pot en Joris Laarman laten zien hoe zij werken en welke keuzes ze maken in hun werk.

Maak er een weekendje Brabant van door ook een bezoekje te brengen aan de tentoonstelling ‘Design uit het land van de aardappeleters’ in het Noordbrabants Museum. Het werk van Vincent van Gogh vormde de aanleiding om Brabants design vanuit een andere invalshoek te bekijken.

 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×