UITGELICHT | Meer kleur, minder rommel - Wonen&Co
uitgelicht, verf, verflijn, verfcollectie, trend, interieurtrend

UITGELICHT | Meer kleur, minder rommel

13 januari 2020 4 min leestijd Geen reacties

Kleur is definitief terug in het interieur. We durven zelfs weer meer dan die ene wand een statementkleur geven. Drie ‘nieuwe’ verfcollecties laten zich van hun kleurigste kant zien, en vaak ook nog schoner dan voorheen. Met meer kleur, en minder rommel.

Graham & Brown verovert Nederland nu ook met verf

We kennen het Engelse merk Graham & Brown al langer van het behang dat ze in Nederland verkopen. Hun uitgebreide collectie is te koop bij behangspeciaalzaken, en Karwei en Gamma voeren een speciaal voor de bouwmarkt geproduceerde collectie behangpapier. Nieuw in het Nederlandse assortiment is de verfcollectie, die bestaat uit 90 kleuren die op maat gemaakt kunnen worden tot 350 kleuren.

De verfcollectie is tien jaar geleden ontwikkeld en in Engeland al succesvol, in combinatie met de behangcollecties. De verf van Graham & Brown is watergedragen en bevat daardoor veel minder schadelijke stoffen dan verf op terpentinebasis. Pas sinds vorig jaar is de verf via de webshop ook in Nederland verkrijgbaar.

Vanaf dit jaar gaan we er veel meer van zien. Graham & Brown wil de verf- en behangcollecties, aangevuld met kussens, gaan verkopen bij verf- en behangspeciaalzaken en ontwikkelde een speciale kast waarin de samenhang tussen de verschillende materialen, dessins en kleuren elkaar versterken.

Hun kleur van het jaar 2020, Adeline, zet de toon. De naam van het matte en rijke flessengroen is ontleend aan Adeline Virgina Woolf, de Engelse schrijfster en mede-oprichtster van de Bloomsbury-groep. Deze statementkleur reflecteert en versterkt het diepste groen van de bladeren op het nieuwe Bloomsbury-behang. Dat is het behang van het jaar voor 2020, en combineert bloemenprints uit de archieven van Graham & Brown in de nieuwe ‘neo-mint’ kleurstelling.

Het behang is een ode aan het creatieve werk van de ‘Bloomsbury Set’, een groep intellectuelen, filosofen, kunstenaars en vrienden die in de eerste helft van de twintigste eeuw woonden en werkten in de Londense wijk Bloomsbury. Zij rekenden af met de traditionele victoriaanse en edwardiaanse interieurs en vonden dat kunst in elke ruimte in huis een plek moest krijgen. • grahambrown.com

Marie-Gon betovert met Spices Colours

Verfspecialist Vestingh uit Bussum lanceerde in 2018 LAB Eco Wallpaint, een schrobvaste, matte muurverf zonder giftige stoffen. Afgelopen najaar introduceerde interieurontwerper en kleurspecialist Marie-Gon Vos een nieuw kleurconcept van LAB Eco Paint met de naam Spice Colours.

De lijn met intense, diepe en warme kleuren is geïnspireerd op het kleurrijke India, waar Marie-Gon Vos een deel van het jaar woont en werkt. Marie-Gon koos een palet aan kleuren, waaronder knalgeel, koraalroze, komijngroen en de warme kleur van kaneel.

De kleuren sluiten mooi aan bij de meer ingetogen tinten uit de Industrial en Neutral Collecties van de LAB-verven. Ook de link met de Vestingh Foundation is mooi. Met de introductie van de LAB Eco-lijn is deze stichting ontstaan die zorgt voor zuiver drinkwater in ontwikkelingslanden. Bij elke verkochte 5 liter van de verf kan een persoon op duurzame wijze rekenen op zuiver drinkwater. ,,In 2019 hebben we met de stichting de eerste waterinstallaties in India geplaatst en we hopen dat er nog veel volgen’’, vertelt Robert Schellekens van Vestingh.

Hij bezocht India en raakte geïnspireerd door het kleurrijke straatbeeld. ,,De mooiste kleurencombinaties zie je er voorbij komen; van kleurige kruiden tot de prachtigste kleurrijke dessins in kleding. Mensen in India geven letterlijk en figuurlijk kleur aan hun leven.’’ Hij ziet dat ook Nederlanders steeds uitbundiger durven kiezen in hun interieur. ,,De tijd van grijs en wit is echt voorbij, we durven steeds meer met kleur. Ook donkere en diepe kleuren doen het goed.’’

Schellekens probeert met zijn nieuwe verflijn heel bewust te ondernemen. ,,We steunen een maatschappelijk doel, werken samen met sociale werkplaatsen voor het vervaardigen van onze kleurenwaaiers en de verf zelf is zo duurzaam als wij op dit moment kunnen zijn.’’ Dat betekent dat de verf oplosmiddelenvrij is, en voldoet aan verschillende duurzaamheidskeurmerken. ,,We blijven ons daarin ontwikkelen. Je ziet dat de verf- en de chemische industrie erg in ontwikkeling is.’’ Helemaal biologisch afbreekbaar is de verf nog niet. ,,Je wilt ook dat de kleuren mooi blijven en de wanden schrobvast, anders moeten mensen te snel opnieuw verven. En dat is ook niet duurzaam.’’ • vestingh.nl

Verf op lijnoliebasis maakt comeback

Watergedragen verf is al een stuk gezonder dan verf op basis van oplosmiddelen, maar het is nog lang niet biologisch afbreekbaar. Daar weten ze alles van bij RIGO Verffabriek in IJmuiden. Ze maken er al ruim tachtig jaar verven voor binnen en buiten, en voor wand, vloer en hout. De laatste veertig jaar maken ze zo veel mogelijk verven op basis van lijnolie en natuurlijke harsen.

Watergedragen lijnolieverven zijn oplosmiddelenvrij én – heel belangrijk – er wordt geen kunststof gebruikt als bindmiddel. ,,Uiteindelijk verdwijnen veel van die micro-plastics toch weer in het milieu’’, vertelt Henriëtte van Westerhoven van Rigo. ,,Verf op basis van lijnolie, de enige plantaardige olie die uit zichzelf een vaste laag vormt, was voor de komst van plastic heel gebruikelijk. Je maakt er een sterke, krasvaste en flexibele verf mee en de kleuren zijn heel rijk en diep.’’

Er is eigenlijk maar een nadeel te noemen van deze bioverf, maar die valt in dit kleurentijdperk misschien ook wel mee, en dat is dat spierwit lastig is. ,,Lijnolieverf is nooit helemaal kraakhelderwit, niet zoals in de meer chemische verven. Dat is iets dat we ons opnieuw moeten aan wennen.’’

Op een minuscule hoeveelheid synthetische stoffen na, die nu nog wordt gebruikt voor sommige pigmenten voor diepe kleuren, is de Maril Lijnolie Muurverf helemaal biologisch afbreekbaar. Toch raadt Van Westerhoven altijd aan om restanten verf die je niet meer gebruikt in te leveren bij de milieustraat. ,,Zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden als grondstof voor recycle-verven.’’ Rigo richt zich voornamelijk op de schildersmarkt, maar iedereen die er mee wil werken is welkom. Westerhoven tipt de Schilders van Nu, een club van bewuste schilders die zich heeft verenigd met als doel om de schilders- en verfbranche te verduurzamen. •rigoverffabriek.nlschildersvannu.nl

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Geen reacties

Laat een reactie achter

×