UITGELICHT | Inspirerend en trendy Turks interieur - Wonen&Co
uitgelicht, Turks interieur, wonen&co

UITGELICHT | Inspirerend en trendy Turks interieur

5 augustus 2018 3 min leestijd Geen reacties

Dat een Turks interieur niet degelijk en ouderwets hoeft te zijn, maar juist heel inspirerend, bewijst de jongste generatie designers en interieurontwerpers. Mix en match Oosterse traditie met Westers design voor een spannend eclectisch interieur.

Grote hoekbanken, hoogglans witte meubels, een waterpijp op de grond, een koperen theeset op de salontafel en kanten vitrage voor de ramen. Daaraan denk je misschien bij een Turks interieur. Klopt, die huizen zijn er. (Sterker nog, ondergetekende woont er naar alle tevredenheid naast). Maar wat onbekender en verrassender is: Turkse interieurs kunnen ook heel trendy en inspirerend zijn.

Turken keken lange tijd vooral naar het Westen, maar sinds een aantal jaren onderzoeken en waarderen ze hun eigen identiteit steeds meer. Stadse jongeren en moderne interieurontwerpers combineren met veel flair Ottomaanse traditionele items van hun (groot)ouders met moderne meubels.

uitgelicht, Turkije interieur, wonen&co

Resultaat is een eclectische mix die overal ter wereld kan worden toegepast en die jaloersmakend origineel is. Ook in Lollum, Assen of Grootegast. Doe inspiratie op door te kijken hoe Turkse interieurontwerpers te werk gaan. Bijvoorbeeld Zeynep Fadillioglu.

Ottomaans vs Westers 

Ze is beroemd om haar mix tussen de Ottomaanse en de Westerse stijl. Ze was één van de eersten die dit deed. Ze combineert bijvoorbeeld graag leersoorten en brons met diepe kleuren zoals zwart en oranje. Ze gebruikt veel textiel, zoals traditionele Turkse vloerkleden, die ze combineert met een glimmende gouden bank en bijzondere wandkleden. Haar eigen meubelcollectie is een moderne knipoog naar oude Ottomaanse meubels.

De collectie van Zeynep Fadillioglu is een moderne knipoog naar de oude Ottomaanse meubels

Een andere jonge Turkse ontwerpster die de toon zet, is Merve Kahraman. Haar bijzondere en ietwat excentrieke ontwerpen – waaronder een gouden kast op wielen die eruit ziet als een soort fiets en een met bont beklede tafellamp met Mickey Mouse-oren worden stuk voor stuk met de hand gemaakt in Istanbul en toegepast in haar eclectische interieurs.

Ook de Turkse designstudio Autoban van ontwerpers Seyhan Ozdemir en Sefer Caglar is een trendsetter. Ook zij combineren traditioneel en modern en richten met deze stijl hotels, restaurants en huizen overal ter wereld in. Hun meubelcollectie is in Nederland verkrijgbaar en is modern Turks door het gebruik van hout, koper, goud en marmer en heeft een eenvoudige maar luxe uitstraling.

Souvenirs

Deze zomer een ticket geboekt naar Turkije? Een bezoek aan hippe hotels en restaurants in bijvoorbeeld Istanbul is inspirerend. Vooral het Soho House, een creatieve broedplaats met hotelkamers, spa en restaurantbar in een 19de eeuws palazzo is de moeite waard, ook om online te bewonderen en woonideeën op te doen. De meubels en accessoires die hier staan, zijn te koop.

uitgelicht, Turkije interieur, wonen&co

Voor thuis zijn er in Turkije volop souvenirs te vinden die in het interieur niet misstaan. Al jaren populair zijn Turkse kelimvloerkleden. Of neem wat handbeschilderd Turks aardewerk mee naar huis. Dat doet het goed als versiering aan de muur.

In Turkije  zijn volop souvenirs te vinden die in het interieur niet misstaan

Maar ook in Nederland kunnen we volop Turkse interieurspullen vinden die in combinatie met moderne meubels een spannende mix vormen. Bijvoorbeeld een paar kleurrijke bedoeïenenkussens, plaids of een sfeervolle lantaarn. De trendy winkel Ottomania in Haarlem is een aanrader.

Of kies voor iets moderns en designwaardigs, zoals tafeltje Tepsi van ontwerpster Rianne Koens voor het merk Puik. Bij het ontwerpen is ze geïnspireerd geraakt door de dienbladen die ze in Turkije gebruiken om thee op te serveren. Het resultaat is een Westers product met een Oosterse knipoog. 

TEKST SUZANNE DIJKSTRA
BEELD SOHO HOUSE ISTANBUL

 

Benieuwd naar Turkse woonaccessoires? In dit artikel vind je de mooiste items die geïnspireerd zijn door Turkije. Van oriëntaalse vloerkleden, sierkussens tot aan handgemaakt Turks servies. Ook het eilandleven zoals op de Cariben speelt momenteel een grote rol in de interieurwereld. Hier lees je waarom de tropische vibe momenteel zo in trek is. En hier lees je alles over Indonesische invloeden en waarom we steeds meer verzot raken op riet, rotan en bamboe

Geen reacties

Laat een reactie achter

×