UITGELICHT | Trend: gymtoestellen in het interieur
wooninspiratie, woonaccessoires, meubels, trend, styling, industrieel, vintage

UITGELICHT | Trend: gymtoestellen in het interieur

6 januari 2018 2 min leestijd Geen reacties

Een bok, turnpaard of een stel ringen zie je ook buiten de gymzaal: als meubelstuk of als excentriek object in de woonkamer. Een trend die we vooral terug zien in industriële interieurs. ,,Dat rauwe randje in huis is in.’’

In conceptstores en woonwinkels duiken de laatste jaren turnkasten, bokken en ringen op. Gymtoestellen worden verkocht als excentriek object voor in huis. ,,Dat zag je tien jaar geleden echt niet, dan verklaarden ze je voor gek als je een paard in de woonkamer had staan’’, zegt Rick Ruijter, eigenaar van Brût Amsterdam, die in zijn interieurzaak turntoestellen verkoopt.

Hergebruik van vintage spullen

Hij geeft industriële meubels uit fabrieken, bedrijven en scholen een tweede leven. ,,Hergebruik van materialen en vintage spullen is heel populair. Mensen willen iets hebben dat een leven lang mee kan. En een industrieel interieur is ook erg in; dat rauwe randje in je huis.’’

wooninspiratie, woonaccessoires, meubels, trend, styling, industrieel, vintage
Foto: Marcel Jurian de Jong

De turnbokken en -paarden bewerkt Ruijter tot een wat behapbaarder meubelstuk. De poten, of moeten we zeggen benen, gaan eraf en de originele voetjes worden teruggeplaatst, zodat het meubelstuk wat lager is en bruikbaar wordt als bankje. ,,Niet in elke woonkamer past tenslotte een groot paard.’’

Ruimte voor gekke objecten

,,Maar mensen wonen nu veelal wel in één grote vertrek met open keuken’’, stelt (foto)stylist Emmy van Dantzig. ,,Hierdoor ontstaat meer ruimte voor grote, gekke objecten. Vroeger was het huis vaak opgedeeld in meerdere kamers, een aparte keuken en aparte woonkamer.’’ Ruimte voor een relatief groot en ‘nutteloos’ voorwerp als een bok was er dan niet.

,,Vooral bij mensen met kinderen zijn schommels en ringen populair”

Ze treft tijdens haar werk geregeld schommels en ringen aan in huizen. ,,Vooral bij mensen met kinderen zijn ze populair. Ik vind het heel leuk om een lange, smalle gymbank te gebruiken om allerlei planten op te zetten.’’

wooninspiratie, woonaccessoires, meubels, trend, styling, industrieel, vintage
Foto: Margriet de Jager

Meubellijn van oude turnmaterialen

Het Amsterdamse merk Gym&Classics presenteerde onlangs een meubellijn gemaakt van oude turnmaterialen. Denk aan een eettafelbank van turnzadels op een stalen frame, een turntafel omgebouwd tot een bed-bankcombinatie (daybed) of de bovenzijde van een turnkast als salontafel met opbergruimte.

,,Dat oude leer geeft zo veel karakter aan je woonkamer’’, zegt oprichter Niels van den Honert. Als voormalig sportinstructeur viel hij als een blok voor de charme van de doorleefde turnmaterialen. Hij zegde onlangs zijn baan op om zich volledig te storten op meubels maken. Ultieme blikvanger in zijn aanbod: de tafels gemaakt van houten gymzaalvloeren, inclusief de sportbelijning.

wooninspiratie, woonaccessoires, meubels, trend, styling, industrieel, vintage
Foto: Wouter Koken

Wil jij ook een turntoestel in huis? 

Schuim Marktplaats af of kijk hier:

  • De designmeubels van Gym&Classics zijn te bestellen op hun site: www.gymandclassics.nl
  • Bij Brût Amsterdam op de Witte de Withstraat 126 kun je op zaterdagen een kijkje nemen in de interieurzaak.
  • De Belgische website www.turnpaard.be heeft ook vintage turntoestellen. De producten zijn te zien in hun magazijn in Haasdonk.

TEKST MARIKE WOUTERS

 

Bekijk meer trends zoals terrazzo in het interieur, of laat je inspireren door deze prachtige interieurs met donkerblauw in de hoofdrol.  

Geen reacties

Laat een reactie achter

×