UITGELICHT | Cane webbing: lekker ‘eighties’ - Wonen&Co
uitgelicht, trend, cane webbing, meubels, woonaccessoires, wonen&co

UITGELICHT | Cane webbing: lekker ‘eighties’

13 februari 2019 4 min leestijd Geen reacties

Het is een klassieker van jewelste, die we na de jaren tachtig massaal uitzwaaiden: stoelen met rotan vlechtwerk in de zitting. Maar cane webbing is weer helemaal terug, en combineert cult met een vleugje oriëntaals.

We konden er op de beursvloeren van IMM in Keulen en Maison et Objet in Parijs niet omheen de afgelopen weken: het zogenoemde cane webbing is weer helemaal en vogue. Dat gevlochten matje met een open structuur, vaak in een zeskant- of achtighoekig patroon, kennen we allemaal nog wel.

Zo is de koffiehuisstoel, de 214 van het Duitse Thonet uit 1889, wereldberoemd geworden met een zitting van gevlochten linten rotan. Thonet, dat dit jaar het tweehonderdjarig bestaan viert, pakte in Keulen flink uit met de stoel. De Hamburgse Studio Besau Marguerre geeft ter gelegenheid van de jubilea – ook de stoel verjaart, 130 jaar – een nieuwe draai aan de ultieme Thonet-klassieker.

De caféstoel 214 is er daarom dit voorjaar in vier speciale edities: in vier ton-sur-tonvarianten in warm-wit, fluweel-rood, salie-groen en zwart-bruin. De verbindingselementen kleuren een paar tinten lichter dan de zitring en de stoelpoten. Bij alle vier de stoelen steekt bovendien de lichtgekleurde zitting van gevlochten riet af bij de rest van het ontwerp. ,,En zo worden de iconische aspecten van de stoel verder geaccentueerd’’, stellen designers Eva Marguerre en Marcel Besau.

Opgeblazen

Het hippe Portugese verlichtingsmerk Utu Soulful Lighting doet iets onverwachts met cane webbing. In hanglamp Monaco duikt het op als de bekleding van een soort trommeltje in een naar smaak samen te stellen installatie van gekleurde metalen buizen, het retro rotan en lampjes van een brass-schijf in combinatie met lichtbollen van opaalglas.

Ook Classicon komt met een eigentijdse interpretatie van het Weense Wickerwerk met de Aërias-stoel, een ontwerp van Tilla Goldberg. De ontwerpers gebruiken het idee en het patroon van het traditionele lint-gevlochten rotan, maar kiezen voor leren stroken. Bovendien is het patroon als het ware opgeblazen, waardoor het web grover en groter is, maar onmiskenbaar overeenkomt met cane webbing.

Niet helemaal traditioneel maar wel weer helemaal in dezelfde sfeer zijn de lampen van het Nederlandse It’s about Romi uit hun Good&Mojo-collectie. Deze is niet alleen gemaakt alleen duurzame materialen zoals bamboe, hout en kurk, maar schenkt ook nog per verkochte lamp letterlijk licht aan gezinnen in ontwikkelingslanden. De lampen Mekong en Palawan hebben kappen van gevlochten rotan in de meest simpele open weefstructuur, maar met een groot decoratief effect. Dat effect is zo mogelijk nog groter in de wandlamp Kalimantan waarbij de weefstructuur afwisselend dichter en meer open is.

De echte trendsetter op het gebied van webgeweven rotan is HKliving. Dit Nederlandse merk presenteerde afgelopen september voor het eerst houten kasten met grote opengewerkte panelen van cane webbing. De reacties waren zo overdonderend goed dat het Nederlandse bedrijf besloot de comeback van cane webbing te omarmen en de collectie verder uit te breiden.

De echte trendsetter op het gebied van webgeweven rotan is HKliving

Het gebruik van een oude techniek en een materiaal-van-toen past helemaal in de werkwijze van het bedrijf dat steeds een toegankelijke herinterpretatie wil maken van wat er wereldwijd al was. Zo zou de Franse koningin Marie Antoinette (1755-1793) – het stijlicoon van Europa in de achttiende eeuw – al dol zijn geweest op gevlochten rotan.

Comeback

Ergens eind jaren tachtig van de vorige eeuw was het tijdelijk afgelopen met de liefde voor cane webbing en vooral voor de stoelen met het gevlochten rotanmatje. Het interieur werd witter, strakker en moderner en rieten meubels hoorden daar niet bij. Maar dat is nu dus duidelijk voorbij. Volgens HKliving is deze trend weer helemaal terug.

,,We zien dit wel als de grootste comeback van het jaren tachtig-interieur, cane webbing en dan in zijn puurste vorm’’, aldus HKliving. Meer cult wordt het niet, volgens het bedrijf uit Dronten, dat het vlechtwerk moeiteloos weet in te passen in het interieur anno nu. ,,Je voelt nog hints van een koloniaal Aziatische setting, maar ook van een typische Franse bistro, het kan allemaal met het cane-patroon. Het is weer helemaal in de mode en ziet er beter uit dan ooit. De kasten, stoelen en kamerschermen combineren het nostalgische van het rotan weefwerk met een compleet moderne look, dankzij het eigentijdse ontwerp van de kasten en stoelen waarin het is verwerkt.’’

Een regelrechte ode aan cane webbing zonder dat er een strook rotan aan te pas komt, is het servies Webbing van Designed for Living. Dit Nederlandse merk ontwerpt niet alleen hotelinterieurs en meubels, maar ook woonaccessoires en serviezen waarvoor ze zelf de patronen ontwerpen en schilderen. Webbing-kommen, schalen, mokken en theepotten zijn uitgerust met het cane-patroon in verschillende kleuren. Voor wie geen genoeg kan krijgen van het weefwerk en er ook op de tafel van wil genieten.

TEKST RENSKE SCHRIEMER 

 

Ook steeds meer ontwerpers experimenteren met het weven van verschillende materialen. En dat gebeurt allang niet meer alleen met wol, riet of gras. Lees hier alles over Weven 3.0 en bekijk de bijzondere ontwerpen. We gooien per persoon jaarlijks zo’n 490 kilo afval weg. Dat moet en kan anders vindt ontwerper Bastiaan Tolhuis. Hij upcycled waardeloos geachte materialen tot een mooie interieurcollectie voor zijn eigen meubelmerk: Tolhuijs Design.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×