UITGELICHT | Het theekastje uit Singapore - Wonen&Co
uitgelicht, dit mag nooit meer weg, theekastje, meubels, woonaccessoires

UITGELICHT | Het theekastje uit Singapore

24 mei 2019 3 min leestijd Geen reacties

Al verhuis je honderd keer, er is vaak iets dat je nooit achter zal laten. Voor de een is dat een bord, voor de ander een bank. Van Willy Jansen uit Groningen mag haar theekastje nooit meer weg.

Hoe oud het is, weet ze niet. En waarvoor het precies bedoeld is ook niet. Laat staan dat ze de houtsoort kan noemen of de plek in Singapore waar haar vader ooit tegen dit bijzondere kastje aanliep en er verliefd op werd. Maar wat ze wel weet, is dat ze hem nooit meer kwijt wil. Haar ladenkastje vol geheimen en herinneringen blijft bij haar. Welke verhuizingen er ook in het verschiet liggen!

Willy is geboren in Rolde, maar – vanwege het werk van haar vader- opgegroeid op Sumatra. Sinds haar geboorte is ze liefst 26 keer verhuisd. Op haar 12de belandde ze in de stad Groningen en daar is ze nooit meer weggeweest. Het kastje is in 1975 in haar bezit gekomen, toen haar vader overleed.

Engels theekastje

,,Mijn vader was een verzamelaar. Het kastje heeft hij op de kop getikt in Singapore, waar mijn ouders ook jaren hebben gewoond. Ik vermoed dat het een Engels theekastje is, omdat Singapore Engels is gebleven. Het dateert waarschijnlijk uit het begin van de vorig eeuw en is denk ik gemaakt van teakhout. Ik noem het altijd een theekastje, omdat ik zo voor me zie hoe er een dienblad met een mooi theeserviesje opgestaan moet hebben. Maar het kan ook als bureautje zijn bedoeld, of een toilettafel.’’ Voor haar is het een sierobject, waarop doorgaans een beeld en een lamp staan. Maar bovenal is het een herinnering aan haar vader.

,,Het kastje dateert waarschijnlijk uit het begin van de vorige eeuw”

Bijzonder is dat het meubeltje er aan de voor- en achterkant precies hetzelfde uit ziet. Aan beide kanten heeft het dezelfde laatjes, dezelfde elegant krullende pootjes en hetzelfde sierlijke houtsnijwerk. ,,De strips vielen er op den duur af, maar ik heb ze allemaal bewaard. Uiteindelijk heeft een meubelmaker uit Westernieland alles weer prachtig gerestaureerd’’, vertelt Willy. ,,Hij vond hem zo mooi, dat hij hem wel wilde erven.’’

Verzamelingen

Haar theekastje staat in de woonkamer van het comfortabele appartement aan het Hoornse Meer, waar ze sinds een tijdje woont. Vanuit het smaakvol ingerichte vertrek kijk je zo op het water. Haar Indische ‘stukjes’ vormen een mooie mix met moderne meubels in stof en leer. Het appartement telt drie slaapkamers. Die ruimte vindt Willy heerlijk, want ze schildert en heeft spullen om te bewaren.

,,Na het overlijden van mijn vader zijn zijn verzamelingen verdeeld”

,,Na het overlijden van mijn vader zijn zijn verzamelingen verdeeld over mijn zussen en mij.’’ Zo prijkt in een vitrinekast onder meer een collectie Chinese snuifflesjes voor gemalen tabak, van haar vader. En naast de voordeur laat een collectie chique dameshoedjes zich bewonderen door iedereen die passeert. Wat dat betreft is ze echt een kind van haar vader: ze houdt van verzamelen!

Maar van alles wat haar dierbaar is, gaat het oude theekastje in elk geval niet weg. Zelfs niet als erfenis naar de meubelmaker. Dan gaat het terug naar de familie.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO MARJORIE NOE

,,Ik heb van deze brug van de schroothoop gered. Hij weegt nogal wat, dus het was een uitdaging hem thuis te krijgen.’’ Lees hier waarom Martje zo gehecht is aan een afgedankt gymnastiektoestel. Van fossiele haaientanden tot vogelspinnen en jonge krokodillen. Van stukjes meteoriet tot een schaaltje vogeleieren en een stukje Berlijnse muur; de vitrinekast van Arjan Boswijk ligt vol met bijzondere vondsten.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×