design, kunst, wonen&co

UITGELICHT | Schaduwdieren van Cake

Cake is feestelijk. En handgemaakt smaakt het extra lekker. Goede redenen voor designer Laurine Brugman haar Groninger merk in interieuraccessoires te vernoemen naar deze lekkernij. Haar schaduwdierenposter is bijvoorbeeld zo’n ‘plakje’ van haar Cake.

Op de bovenste etage van haar bovenwoning heeft Laurine Brugman een studio ingericht, voor haar eigen interieuraccessoiresmerk Cake. Aan de lange tafel die dwars op de raampartij staat, kan ze haar creativiteit botvieren. Het is niet de plek waar ze in de weer is met zeefdrukken, klei en keramiek. Hier tekent ze, ontwerpt ze en verwerkt ze bestellingen voor haar webshop Cakemix Store. Alles met de hand.

Cake heeft op dit moment dertien producten die samen haar assortiment vormen. Het zijn grofweg mobiles met zwaluwen, kussens die met haar eigen tekeningen zijn bedrukt, witte borden met een zwarte zeefdrukafbeelding, een set van twee espressokopjes en de plattegrond van een paar steden. ,,Met de stadsplattegrond van Groningen ben ik bekend geworden’’, zegt Laurine, die op de kunstacademie Mediakunst deed en grafisch vormgever is. Een nieuw Cakeproduct is een handgetekende poster van 50 x 70 centimeter, met daarop negen tekeningen van schaduwdieren.

Toevallig succes

Haar bedrijf is in 2010 eigenlijk toevallig ontstaan. ,,Voor een jarige vriendin heb ik twee kussens met een zeefdruk gemaakt: eentje van een vogelkooitje en eentje van een vogel die uit de kooi weg vliegt. Dat sloeg erg aan. Iedereen op het feestje wilde ze hebben. Later zijn ze via internet gespot door Bart Vos. Mijn limited edition mocht ik via zijn winkel Vos Interieur in Groningen verkopen. Zo zijn ze een succes geworden.’’

,,De Denen vinden die poster op en top hygge”

Net als de vogel van het cadeaukussen, wilde ze in een grauwe Nederlandse winter ook haar vleugels uitslaan en de vrije wereld in. Om inspiratie op te doen en open minded te blijven woonde ze een poosje in New York, Istanbul en Bali. En ze ontmoette Deense muzikanten. Van het een kwam het ander, met het gevolg dat ze sinds kort ook een studio heeft in het Deense Aarhus, culturele hoofdstad 2017 en stad van hip en design. Hier probeert ze uit of er een markt is voor Cake’s schaduwdieren, oftewel Skyggedyr. ,, Het loopt tot nu toe goed. De Denen vinden die poster op en top hygge.”

Verhaal vertellen

Ook die schaduwdieren zijn toevallig ontstaan. Ik zocht in die nieuwe, donkere, studio het stopcontact met de zaklantaren op mijn mobieltje. Per ongelijk scheen ik op mijn handen en er kwamen spannende schaduwen op de vloer. En zo kwam ik op het idee om iets met schaduwdieren te doen. Ik vind het een mooie tegenhanger voor al dat digitale entertainment waarover kinderen tegenwoordig beschikken. Het is toch veel boeiender als je handen dieren laten ontstaan en ouders er een spannend verhaal bij vertellen?’’

Laurines Cake rijst elk jaar een beetje. ,,Jaarlijks kom ik met een nieuw product. In 2013 ben ik gaan zeefdrukken op porselein. In 2014 ben ik begonnen met keramiek, zoals bijvoorbeeld mijn espressokopjes die je ook als potje kunt gebruiken. De getekende stadsplattegronden komen uit 2015. Het jaar daarop heb ik houten zwaluwen gemaakt, die ik verwerk tot amulet. Ze staan voor vrijheid. Elke vogel verf ik, met de hand, met krijtverf zodat je er iets op kunt schrijven.’’ En 2017 was dan het jaar van de schaduwdieren.

,,Elke vogel verf ik met krijtverf zodat je er iets op kunt schrijven”

Wat zal 2018 brengen? Wordt dit het jaar waarop opeens alle Turkse en Balinese inspiratie in Laurines hoofd er uit wil en vorm krijgt in weer een ander stukje Cake? Of gaat ze verder op de Deense weg, en blijven haar accessoires in de stijl van het Deense design: simpel en grafisch? ,,Ik heb ook zin in een ander materiaal, bijvoorbeeld metaal, om grote mobiles van te maken’’, filosofeert Laurine. Een nieuwe cakemix ligt dus in het verschiet.

Cake accessoires zijn onder meer te koop in conceptstore Holtbar, ZigZag en kinderwinkel Hartendief in Groningen. Cake verkoopt vooral ook via haar eigen site. Meer informatie shop.cake-mixstore.com.

Bekijk ook de macramé kNOT-lights van kunstenaar Sandra de Groot. Zij poetste de eeuwenoude macramé knooptechniek op en maakt prachtige sculpturen van soms wel 1500 meter touw. Of bewonder deze bijzondere hanglamp van Dutch design, die gemaakt is van gerecyclede pet-flessen, en  lamp Copperhead van ontwerpduo de Gebroeders Blom, die gemaakt is van geoxideerde koperen waterleidingen en gerecycled textiel.