wooninspiratie, kleur, verf, woonkamer, styling, meubels, woonaccessoires

UITGELICHT | Rust in het interieur met paars

Paars is niet meteen voor de hand liggend voor in huis. Maar wie eenmaal een paarse of lila tint toepast, ontdekt dat het een rustgevende en veelzijdige kleur is.

De kleur paars komt steeds vaker voor in woonmagazines en daardoor wellicht binnenkort ook in ons interieur. Zo toonde het tijdschrift Residence in de juni-editie een grote stijlpagina met design onder de noemer ‘Pittig Paars’: ‘Naast veel gebruik van ingetogen kleuren zien we een tegenbeweging die kiest voor uitgesproken en levendige tinten, zoals paars. Met items voor echte durfals en ingetogen stukken voor een ingetogen sfeer’.

Paars is een veelzijdige kleur

Ook op de meubelbeurs in Milaan in april was paars op veel plekken terug te vinden in al zijn verschijningsvormen. Bijvoorbeeld bij toonaangevende Italiaanse merken zoals Moroso en Minotti en ook het Duitse meubelmerk Rolf Benz gebruikt veelvuldig paars- lila- violet- mauve- en purpertinten voor de bekleding van zijn banken en fauteuils.

De Engelse ontwerpster Tricia Guild van het merk Designers Guild combineert violettinten dit seizoen met fris wit en groen voor een zomers effect. In haar boek dat in september verschijnt, laat ze zien wat het effect van kleuren is in het interieur.

Paars is een mystieke en heilige kleur

In de nieuwe collectie Jardin des plantes combineert ze marmerprints met bloemmotieven. Hierin is een opvallende rol weggelegd voor paars. De kleur zorgt voor wat spanning tussen de verder redelijk neutrale kleuren.

wooninspiratie, kleur, verf, woonkamer, styling, meubels
Designers Guild laat zien dat paars heel mooi kan zijn in het interieur.

Paars is een veelzijdige kleur met vele verschijningsvormen en tinten. Het is de kleur van creativiteit en kracht en vooral lichte lila kleuren, zoals lavendelpaars hebben een rustgevende werking. Dat komt doordat de kleur bestaat uit een combinatie van activerend rood en kalmerend blauw. Paars is een mystieke en heilige kleur die ook wordt geassocieerd met koningen en hippies. Het doet daardoor soms wat zweverig aan, maar wanneer je paars combineert met koele kleuren en stoere materialen is er niks ‘Jomanda-achtigs’ aan.

Dieppaars velours is bijvoorbeeld heel geschikt als luxe en weelderige bekleding voor een bank. Het Duitse merk Rolf Benz heeft daar een paar treffende voorbeelden van. Bijvoorbeeld in de bekleding van bank Tondo, die op promotiefoto’s in een lichtpaarse kleur wordt gepresenteerd.

wooninspiratie, kleur, verf, woonkamer, styling, meubels
Bank Tondo van Rolf Benz in subtiel lila
wooninspiratie, kleur, verf, woonkamer, styling, meubels
Era sofa van Normann Copenhagen in paars

Akzo Nobel – verfproducent en kleurentrendwatcher – adviseert een warmpaarse tint voor plekken waar wordt gerelaxt, zoals de woonkamer. Kamers op het noorden zijn geschikt voor lila, net als kinderkamers. Kies voor grijsachtig paars of lavendelpaars in de slaapkamer voor een koele en ontspannende sfeer. Wie het gebruik van een uitgesproken kleur paars te heftig vindt, kan kiezen voor gedempte tinten, zoals paars taupe of mauve, paarsig roze.

Een andere optie is het kiezen van accessoires in lila- en paarstinten. Een paar paarse kussentjes op de bank, lila gordijnen of violette kaarsen geven een subtiel kleuraccent. Een volledig paars geschilderde wand hoeft helemaal niet zo heftig te zijn als het lijkt.

wooninspiratie, kleur, verf, woonkamer, styling, meubels
verf Full Sky van Flexa

De kleur Full Sky van Flexa Pure is stoer donkerpaars en de kleur Pastel Taupe van Flexa Expert doet bijna niet meer denken aan paars, maar is eerder grijs met een hint lila. Er zijn ook allerlei behangsoorten met paarstinten die een stoer en trendy effect geven.

wooninspiratie, kleur, verf, woonkamer, styling, meubels
Behang Rhapsody van het merk Arte
wooninspiratie, kleur, verf, woonkamer, styling, meubels
Subtle lavender van Flexa

Ook in de tuin is de kleur paars een welkome gast. Breng eens wat Franse allure met een flinke bos lavendel. Zet de planten gerust in een pot of de volle grond op een zeer zonnige plek, want lavendel houdt van zon. Snoeien kan vanaf augustus. Knip de bloemen af, droog ze, rits de bloemetjes van de stelen en doe ze in katoenen zakjes, net zoals ze in de Provence doen. Lekker als geurbuiltje in de linnenkast. Het houdt motten op afstand. Of gebruik het als rustgevende aromatherapie in de slaapkamer.

Paarse bloemen combineren mooi met witte en roze bloemen. Kies bijvoorbeeld voor hortensia’s of clematissen verkrijgbaar in verschillende paarsblauwe kleurschakeringen. Vlinders en bijen voelen zich enorm aangetrokken door paarse bloemen dus ook voor hen is het prettig.

Bekijk en shop mooie paarse woonaccessoires. Is paars niet helemaal jouw kleur? Een kloddertje roze in huis kan ook erg verfrissend zijn. Bekijk en shop de leukste roze woonaccessoires.