UITGELICHT | Duurzaam besparen met een regenton - Wonen&Co
uitgelicht, duurzaam besparen, water, droogte, tuin, regenton

UITGELICHT | Duurzaam besparen met een regenton

10 april 2019 4 min leestijd Geen reacties

De waterschappen, waterbedrijven en zelfs minister van Nieuwenhuizen riepen ons vorige zomer wegens de aanhoudende droogte op zuinig te zijn met water. Een regenton had het leed in de tuin enigszins kunnen verzachten. En zo’n ton is nog duurzaam ook.

Het is natuurlijk helemaal niet zeker dat aankomende zomer net zo droog wordt als die van 2018. Zelfs de klimaatexperts kunnen dat niet zeggen. Wel weten we zeker dat onze zomers over het algemeen een stuk droger zullen worden en nu al besproeien we jaarlijks zo’n 1300 liter water per tuin. Dat zal dus waarschijnlijk alleen maar meer worden.

De makkelijkste manier om water te besparen is het plaatsen van een regenton om hemelwater op te vangen. Je bespaart al snel honderden liters per jaar. En in tijden van droogte heb je altijd wat achter de hand. Bovendien is regenwater ook nog eens beter voor het gazon en de planten omdat er minder zouten en mineralen in zitten. Deze duurzame oplossing wordt dan ook van harte aanbevolen door Milieu Centraal, dat het gebruik van de regenton aanmoedigt. Nu heeft ongeveer één op de zes tuinbezitters een regenton. De campagne lijkt te werken, want de belangstelling voor het opvangen van regenwater neemt toe.

De klassieke groene regenton

Veel hoeft de aanschaf van een regenton niet te kosten. Bij de bouwmarkten en tuincentra koop je een klassiek groene kunststof regenton van 168 liter voor nog geen 60 euro. Uiteraard is kleiner of groter ook mogelijk. Let er bij het plaatsen wel op dat je de ton op een verhoging plaatst zodat je gemakkelijk een gieter onder het kraantje kunt plaatsen. Ook een speciale koppeling met de regenpijp, die er voor zorgt dat een eventueel teveel aan regenwater via de pijp wordt afgevoerd en niet de ton doet overstromen, is handig. Vaak is het allemaal als één pakket verkrijgbaar.

Raindrop

De Raindrop van Elho met ingebouwde gieter.

Hoewel functioneel, bijzonder mooi is het niet. Anders is dat met de Raindrop regenton van Elho. Ontworpen door Bas van der Veer zoekt het de ideale combinatie tussen vorm en functie. De Raindrop plaats je op grijphoogte aan de muur tussen de regenpijp. In de ton is een 5 liter-gieter verwerkt in een opvallende gele kleur. En omdat de Raindrop hoger hangt, kun je ook een tuinslang op het kraantje aansluiten zodat je direct vanuit de ton de tuin kunt besproeien. Eén nadeel: in de fraai vormgegeven ton gaat maar 70 liter water.

Wijnvaten

De eikenhouten vaten van Henk Meisner.

Wie niet houdt van een futuristisch vormgegeven regenton kan ook voor een klassieke houten ton gaan. Henk Meisner uit het Groningse Meeden importeert oude wijnvaten uit Frankrijk en maakt daar zowel plantenbakken en tuinmeubilair als regentonnen van. De mooie eikenhouten vaten worden in de eigen werkplaats helemaal bewerkt en eventueel voorzien van een klassieke gietijzeren handpomp.

,,Ik ben hier vijftien jaar geleden mee begonnen toen ik één wijnvat voor mezelf als regenton in de tuin zette. De buurman zei toen tegen mij: ‘Als je nog eens gaat, neem er dan ook één voor mij mee.’ Sindsdien doe ik dit naast mijn werk als financieel specialist bij de Rabobank. Ik merk dat de belangstelling voor regentonnen toe neemt. Het wordt steeds drukker’’, zegt Meisner.

Trendtuin

De tuinbranche lanceerde begin dit jaar de ‘Harvesting Elements’ trendtuin als antwoord op de groeiende aandacht voor een duurzame en bewuste levensstijl. Het belangrijkste motto: het mag allemaal wel wat groener in de tuin. Meer gras en minder tegels.

In navolging op die lijn brengt Capi Europe uit Tilburg een regenton op de markt die ook als plantenbak dienst doet, overigens net als Elho. Het idee is dat je op de deksel een paar mooie bloemen plant zodat de ton beter in de tuin past.

Voor wie geen zin heeft in het eindeloze gesjouw met gieters heeft Gardena een oplossing gevonden. Zij hebben een water-pompje met accu op de markt gebracht. Deze sluit je gemakkelijk aan op een tuinslang en zo kun je toch het water uit de regenton over de tuin sproeien alsof je de slang gewoon op de kraan hebt aangesloten.

De accu waterpomp van Gardena maakt het makkelijk om het water uit de regenton te halen.

Meer tips over water besparen en omgaan met droogte in de eigen tuin komen deze maand ruimschoots aan bod. Tuinbranche Nederland heeft april uitgeroepen tot de maand van de watervriendelijke tuin. In samenwerking met de waterschappen worden overal in het land in tuincentra workshops georganiseerd rond ‘water in de tuin’.

Zuinig met water

Milieu Centraal adviseert van harte het gebruik van een regenton maar heeft nog meer tips om zuinig om te gaan met water.

  • Geef je tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo ‘leer’ je jouw planten om beter tegen droogte te kunnen. Hun wortels groeien dieper in de aarde om water te vinden.
  • Gebruik de gieter om je planten gericht, dicht bij de wortels, water te geven. Bewaar de sproeier voor het gazon.
  • Sproei bij voorkeur ’s ochtends als de zon niet fel schijnt. Als je ’s avonds sproeit, blijven de grond en je planten nat – en dus schimmelgevoelig.
  • Geef groen de ruimte en bestraat zo weinig mogelijk, om overlast te voorkomen door water dat niet weg kan.
  • Laat je tuinslang niet vol in de zon liggen (vooral in de zomer) om legionella te voorkomen.

TEKST COR-PETER PASMA

Kun jij niet wachten om in de tuin bezig te gaan? Lees hier hoe je stap voor stap een mooie, onderhoudsvrije border kunt maken van prairieplanten. En ontdek hier alvast de mooiste tuinmeubels en – accessoires uit de collecties van Karwei, Søstrene Grene, Sissyboy en Kwantum.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×