UITGELICHT | Paps kippenkist - Wonen&Co
uitgelicht, dit mag nooit meer weg, kippenkist, kist

UITGELICHT | Paps kippenkist

18 oktober 2019 3 min leestijd Geen reacties

Al verhuis je honderd keer, er is vaak iets dat je nooit achter zal laten. Voor de een is dat een bord, voor de ander een bank. Voor Roelie Schrik in Stadskanaal is de kippenkist van haar vader iets dat ze echt nooit meer weg zal doen.

Onopvallend staat de grootste schat van Roelie Schrik naast een grote grijze hoekbank in haar Scandinavisch ingerichte huis. Er zitten gaten in en het hang- en sluitwerk is typisch en zelfgemaakt. Die grote schat, dat is een speciale kist voor het vervoer van pluimvee.

,,Die kist is echt iets uit mijn jeugd. Mijn vader deed mee aan tentoonstellingen voor sierkippen en dan ging ik als kind vaak mee. Naar de Noordshow in Zuidlaren bijvoorbeeld. Hij won zelfs prijzen. Hij deed er ook erg zijn best voor om zijn Plymouth Rock-kippen op hun voordeligst te presenteren, vertelt Roelie. ,,De kipjes werden met biotex gewassen en ze kregen slaolie op hun kammen en pootjes om ze mooi te laten glimmen.’’

,,De kipjes kregen slaolie op hun kammen en pootjes”

Acht jaar geleden is haar paps, haar maatje, overleden. Ze is blij dat zijn kippenkist nu bij haar staat. Hij was eigenlijk groen met twee gele strepen, maar Roelie heeft hem wit geschilderd. Nu staat hij dan in de kamer, voor de sier en de herinnering. Soms doet hij dienst als bijzettafel en draagt hij een rieten mand met warme dekens. En soms wordt hij als salontafeltje gebruikt.

Koophuis

Roelie woont sinds drie jaar met René in een tweeonder-een-kapwoning, in de wijk waar ze zelf is opgegroeid. Het huis is van een cliënte van Buurtzorg, die Roelie een periode heeft verzorgd. Nadat deze bewoonster overleed, heeft het huis nog een tijd leeg gestaan. Tot Roelie en René besloten te gaan samenwonen en het huis konden kopen. ,,Het mooie is dat ik hier al over de vloer kwam en het huis kende. Het was wel gedateerd, dus we hebben het aangepast aan onze smaak. Nu de tuin nog, maar dat komt nog wel.’’

,,Het mooie is dat ik hier al over de vloer kwam en het huis kende”

Roelie heeft een echt mannengezin, een samengesteld gezin. ,,Mijn partner heeft twee zonen en ik heb er een. Het gaat heel goed samen. Maar die mannen moesten er in het begin wel wennen aan wat ik allemaal in huis haal. Ik ben net als mijn pap: ik ben creatief en weet ergens altijd wel weer wat van te maken.’’

Tijdloos

Zo heeft ze in een kringloopwinkel voor een habbekrats een deur van een oude kast op de kop getikt. Ook die is haar dierbaar. Ze heeft het bruine hout onmiddellijk met schoolbordverf geschilderd, zodat ze er diepzinnige spreuken op kan schrijven. Maar de antracietgrijze kleur is ook een ideale achtergrond om mee te decoreren. ,,Het is zo’n leuk decoratie-item! Nu hangen er rieten mandjes uit de kringloop aan, maar ik hang er ook wel eens zwartwit foto’s op of in de feestmaand een kerstkrans met lichtjes.’’ Aan alles in haar interieur zit wel een verhaal.

Dat interieur is vooral rustgevend wit en zwart, in combinatie met hout. ,,Ik zal niet snel felle kleuren of wilde prints kiezen. Dat is niet mijn ding. Ik houd van tijdloos. En van veranderen.’’ Hoe ze dat allemaal doet, is te volgen op haar Instagram account kleingeluk_roelie. De naam verwijst naar hoe blij ze kan worden met kleine dingen. Zoals de kippenkist van haar pap.

TEKST ANNIEK BOSWIJK
FOTO JILMER POSTMA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×