wooninspiratie, woonaccessoires, haard, duurzaam, duurzaamheid, trend

UITGELICHT | Haardvuur van de toekomst

Een openhaard is de droom van menig huizenbezitter. Maar in onze goed geïsoleerde woningen wordt het al snel te warm. De nieuwste kachels geven sfeer en zijn intussen ook nog eens energie-efficiënt en het vuur levensecht, zonder dat er veel hout aan te pas komt.

We kunnen het ons eigenlijk niet meer voorstellen dat het niet warm was in huis. Ooit, heel vroeger was een houtvuur pure noodzaak. Men stookte een vuurtje in het midden van de ruimte. Hier warmde niet alleen het gezin, maar ook de inwonende veestapel zich aan. Later kwamen er alternatieven zoals de kolenkachel in het belangrijkste vertrek van het huis, plaatselijk werd verwarmd met een kruik of stoof. Daarna kwam daar bijvoorbeeld stoomverwarming en uiteraard de gaskachel bij. Inmiddels is centrale verwarming alweer bijna achterhaald door de komst van de warmtepomp en de zonneboiler. En toch verlangen we nog altijd naar dat gezellige knapperende houtvuur waaraan onze verre voorouders zich al opwarmden. 

Een haardvuurtje geeft gezelligheid en brengt oergevoelens in ons naar boven

Volgens Roel Staadegaard van haardenfabrikant Harrie Leenders is een houtkachel in principe in elk huis mogelijk. ,,Soms moet je een beetje creatief zijn, maar het kan altijd.’’ Het is alleen wel even goed kiezen, want de woningen van tegenwoordig zijn niet gebaat bij een enorme houtkachel. Het wordt al snel veel te warm in een goed geïsoleerd huis. Wij hebben daarom nu haarden die relatief klein zijn en zeer efficiënt gestookt kunnen worden. Met slechts een halve kilo stookhout per uur heb je al een gezellige warmte die erg comfortabel aanvoelt. Dat je de warmte goed kunt doseren is zeer belangrijk in bijvoorbeeld een passiefhuis. Je gaat hierdoor bovendien verstandig om met fossiele brandstoffen.’’ Eind vorig jaar presenteerde het merk de nieuwe houtkachel Lobbe. Deze haard is slechts 80 centimeter hoog. De stenen aan de zijkanten zorgen ervoor dat de warmte vertraagd vrijkomt.

wooninspiratie, woonaccessoires, haard, duurzaam, duurzaamheid, trend
Haard Lobbe van Harrie Leenders.

Ook het Friese merk Faber Haarden gaat met zijn tijd mee. Hun nieuwste innovatie is volgens hen ‘het vuur van de toekomst’. Inspelend op de ‘dalende warmtevraag’ komen zij met de nieuwe e-MatriX, een houtkachel die sfeervol brandt op… water! Een schoorsteen is niet nodig. Dit model kan vrijwel overal worden neergezet, zolang er maar water en elektriciteit voor handen zijn. Zelfs het vlammenspel en het geluid doen aan als een echte openhaard.  Handig: met een afstandsbediening kan het vlammenspel worden geregeld. Doordat er geen warmte vrij komt, raken bestaande warmte- en klimaatsystemen niet in de war en is het energieverbruik laag. De e-MatriX is leverbaar als fronthaard, tweezijdig en driezijdig model.

wooninspiratie, woonaccessoires, haard, duurzaam, duurzaamheid, trend
Het nieuwe e-MatriX van Faber zorgt voor vuur op basis van water en elektriciteit.

En zo zijn er meer haarden met moderne foefjes. Bijvoorbeeld Dik Geurts. Onder de merknaam Dru Fire levert dit bedrijf circulaire houtkachels. Bijvoorbeeld het ronde, opvallende model Odin. De binnenbekleding van deze houtkachel is van vormgegoten vermiculiet, een materiaal dat de warmte goed reflecteert. Dit zorgt voor een snellere opwarming van het rookkanaal en meer warmte in het vuur. Het resultaat: een schone verbranding, meer rendement en een verbranding die voldoet aan de strengste emissie-eisen.

wooninspiratie, woonaccessoires, haard, duurzaam, duurzaamheid, trend
Het ronde, opvallende model Odin van Dru Fire.

Energiezuinig

Ook is er een optie voor een buitenluchtaansluiting, waardoor er geen lucht uit de woonkamer wordt onttrokken. Dit is heel geschikt voor goed geïsoleerde huizen. Ook de gashaarden van dit merk zijn voorzien van een energiezuinig systeem. Eco Wave zorgt ervoor dat het vermogen van de kachel eenvoudig terug is te brengen en het nooit te warm wordt in de ruimte, terwijl de vlammen nog lekker fel branden. Een haard met Eco Wave kan via een app worden bediend. Kies je eigen favoriete vlammenpatroon en bekijk meteen hoeveel gas je verbruikt. Het merk heeft bovendien haarden die aan kunnen worden gesloten op zonnepanelen en warmtepompen.

Een andere populaire optie is een pelletkachel. Ook deze is energiezuinig en kan in steeds meer gevallen met een afstandsbediening worden geregeld. Een andere noviteit is de Natural Spark Generator van het Nederlandse merk Kalfire, die uit de vlammen van de gaskachels met onregelmatige frequentie vonken laat ontsnappen. Zo ziet het vuur er nog echter uit.

wooninspiratie, woonaccessoires, haard, duurzaam, duurzaamheid, trend
Bedien de haard met een afstandsbediening. Deze kachel is voorzien van de Natural Spark Generator.

Naast energiezuinigheid en warmte- efficiency is het uiterlijk van de haard dit seizoen een belangrijk aandachtspunt. Haarden worden steeds vaker ingebouwd in een meubel of kader, bijvoorbeeld in combinatie met de televisie of kastenwand. Daarnaast zien we haarden steeds vaker terug op andere plekken in huis dan alleen in de huiskamer. Denk bijvoorbeeld aan de keuken of eetkamer of gebruik de haard als afscheiding tussen verschillende ruimtes. Zo wordt het haardvuur nog meer onderdeel van het interieur. Laat die kou maar komen.

wooninspiratie, woonaccessoires, haard, duurzaam, duurzaamheid, trend
Haarden worden steeds vaker ingebouwd in een meubel of kader, zoals deze van Kalfire. 

TEKST SUZANNE DIJKSTRA

Toch liever een kachel op gas, maar wel met de uitstraling van een houtkachel? Bekijk dan Luuk Fires, een moderne stoere gaskachel.  Of bekijk deze eigentijdse collectie van Riverdale, perfect passend in een setting met een houtkachel.