UITGELICHT | Kicken op keramiek - Wonen&Co
uitgelicht, keramiek, design, wonen&co

UITGELICHT | Kicken op keramiek

7 november 2018 4 min leestijd Geen reacties

Een randje, een bobbeltje of een deukje waar je pink zo lekker in blijf hangen. Waarom drinkt dat ene kopje eigenlijk lekkerder dan het andere? In Groningen broeden twee keramiekfreaks op details die het verschil maken. Een kijkje in de studio van Unit 30.

Willem Van Landeghem en Jozephine Duker zijn partners: in de kunst en in de liefde. Ze leerden elkaar kennen op de kunstacademie in Arnhem. Jozephine studeerde af op een theepot; Willem op een puntig geo-metrisch objectje van keramiek. Sindsdien delen ze de passie voor keramiek.

Samen vertrokken ze naar Londen om zich verder te vormen aan de Royal College of Art. En daar werden ze gevraagd iets te ontwikkelen om te exposeren op het London Design Festival. Het werden de Micxup kopjes, een serie waarbij onder- en bovenkanten kunstzinnig in allerlei variaties zijn toegepast. Sindsdien ontwerpen ze vooral kopjes. ,,We hebben gemerkt dat dat fijne ons goed ligt’’, zegt Willem. Maar we zijn echt vormgevers’’, benadrukt Jozephine.

Nu wonen en werken ze dan in Groningen. In een grote loods aan de Paradijsvogelstraat hebben ze, tussen andere creatieve geesten en kunstenaars, een ontwerpstudio voor keramische producten opgericht. De studio is Unit 30 genoemd, naar een geliefd adresje in hun Londense tijd. In de studio bedenken, ontwerpen en maken ze ‘kek keramiek’. En het wordt er ook tentoongesteld. Behalve de Micxup-serie zien we er ook een paar opvolgers.

Textuur

Zo zijn er de Colour Cups met hun bobbelige reliëf en fijne textuur. Gemaakt van sterk bone china, en uitgevoerd in een paar aansprekende kleuren. En we zien ook het kopje Coffee United, een ontwerp voor de gelijknamige keten Coffee United. Je pakt hem makkelijk vast en slaat er snel je handen omheen. ,,De opdracht was ook een kopje te maken dat de mensen een thuisgevoel zou geven’’, vertelt Jozephine.

Ze is wel gewend in opdracht te werken. Zo heeft ze voor Ikea onder meer blauwe noppenglazen ontworpen, een gele servettenhouder en een roze spatel gedecoreerd met blauwe klodders ‘deeg’. Die laatste zit nog steeds in de collectie, wereldwijd. In talloze landen roeren keukenprinsen en -prinsessen met Jozephines spatel in hun potten en pannen. En samen met Willem ontwierp ze een eindejaarsgeschenk voor het Noord Nederlands Orkest: een teer porseleinen veertje, voor elk lid van het orkest zijn eigen kleur en variant. ,,In totaal 120 verschillende veertjes, die samen een bijzonder mooi geheel vormen. Net als al die verschillende muzikanten die samen als orkest iets moois zijn.’’

,,Voelen is belangrijk. Wat doet het met je hand als je iets ronds of hoekigs voelt?’’

Bij het ontwerpen zijn beiden gefascineerd door details. Bij de keramiek van Unit 30 is altijd wel wat te voelen. ,,Voelen is belangrijk. Wat doet het met je hand als je iets ronds of hoekigs voelt?’’, vraagt Willem zich hardop af. Met passie ontwerpen ze daarom producten waarin een bepaalde gelaagdheid is aangebracht in het materiaal. Deze manier van decoreren spreekt hen meer aan dan het aanbrengen van ‘plaatjes’, van decoraties die vaak in porselein worden gedrukt.’’

Afgietsels

In het aangrenzende atelier van de ontwerpstudio kun je zien hoe het allemaal wordt gemaakt. Samen ontwikkelen ze hier producten van keramiek, al dan niet in opdracht. Er staan mallen, afgietsels, ovens en prototypes. De mogelijkheden zijn eindeloos. Jozephine vergelijkt het wel eens met een schilderij. ,,Het formaat staat min of meer vast, maar alles wat daar tussen zit is voor ons als het canvas voor een schilder. De mogelijkheden zijn eindeloos.’’

Als eenmaal een ontwerp is gemaakt, wordt er een mal van gips van gegoten. Willem roert in een emmer een soort pannenkoekmeel tot een vloeibare massa. Deze vloeibare klei giet hij in een mal, waarin het een tijdje droogt. Hoe langer het in de mal zit, des te dikker het porselein. Een dunner en fijner resultaat lijkt de ultieme uitdaging. ,,Als materiaal gebruiken we vaak bone china, dat is sterk en doorschijnend.’’

Nieuw is dat het stel zich toelegt op verlichting. Een eerste hanglamp in wording van zo’n 2 meter lang valt al te bewonderen. Hij is opgebouwd uit frivole witte wolkjes – ook bone china – fijntjes verfraaid met de afdruk van schelpen. ,,We laten ons onder meer inspireren door de natuur’’, legt Willem uit. Met een beetje fantasie zie je dat terug in een serie intrigerende vazen, met de heuvels en dalen van een lieflijk landschap.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S CORNÉ SPARIDAENS

 

Bekijk ook de Happy Hugs van ontwerpster Irene van Nes: wenskaarten die je tot een mooie vaas kunt vouwen. Of bekijk de Green Dexter van Spruitje, een lamp en vaas inéén, waarin de wortels van een plant de eyecatcher van je interieur worden. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×