UITGELICHT | Interieurtrend uit Parijs: de nieuwe Grieken - Wonen&Co
uitgelicht, interieurtrend, trends, interieur, maison objet Parijs, Griekse stijl

UITGELICHT | Interieurtrend uit Parijs: de nieuwe Grieken

18 september 2019 4 min leestijd Geen reacties

We zetten nu definitief koers naar het zuiden in het interieur. Na de revival van de Romeinse boogvormen, waait er nu een frisse Griekse wind. En ja, dat betekent zuilen, schelpen en Griekse goden, maar dan stevig afgestoft. De nieuwe Grieken zijn funky en helemaal van nu.

Al jaren waait de interieurwind steevast uit het noorden. We krijgen geen genoeg van de Scandinavische stijl, met de sobere en eenvoudige lijnen en subtiel kleurgebruik. Er is ook helemaal geen reden om onze favoriete noordelijke merken en makers te verlaten. Hoewel de nieuwste trend voor in huis toch echt uit het zuiden komt, laat deze zich prima combineren.

De afgelopen jaren zagen we al een terugkeer van onze antieke decoratievrienden: de boogvorm dook massaal op in styling en ontwerp, net als terracotta-tinten met een vleug goud. Die stijlvorm was geïnspireerd op de oude Romeinen. De oude Grieken konden niet achterblijven en laten tijdens de meubelbeurs Maison & Objet Parijs van zich zien. Waar de Romeinse sfeer wat zwaarder, rijker en ietsje plechtig is, zijn de Grieken van oudsher iets lichtvoetiger en soberder, maar wel artistiek. En laat dat nou heel goed samengaan met een hip en eigentijds interieur.

Griekse stijl

Typisch voor de Griekse stijl zijn natuurlijk stijlelementen als zuilen, trapvormen, de schelp en ornamenten in de vorm van bustes van Griekse goden. Ook verwijzingen naar kruiken en tempelvormen passen er goed bij. In materiaalgebruik kiezen de Grieken voor veel wit, terracotta, en zweempjes zachtgeel, roze en groen. De afwerkingen zijn vaak mat in combinatie met glans, de stoffen zijn rijker, denk aan fluweel en satijn.

Op de beurs Maison & Objet doken de Griekse invloeden overal op

Op de beursvloer van de toonaangevende decoratiebeurs Maison & Objet, die afgelopen week plaatsvond, doken de Griekse invloeden ineens overal op. Hier een zuil, daar een schelp en veel marmer en terracotta bij verschillende merken uit verschillende windstreken. Eén merk, van eigen bodem, koos resoluut voor de terugkeer van de Griekse stijl. De stand van HKliving uit Dronten stond helemaal in het teken van de Oude Grieken, compleet met een nagebouwde oude grotwoning, maar dan wel aangepast op vandaag. Dus geen tierelantijntjes en draperieën maar wel stoere kussens, brede strepen en geometrische vormen.

Bogen en bustes

HKliving laat zich voor de collecties vaak inspireren door stijlen uit het verleden of andere culturen. Marieke Velthuis houdt zich bij het bedrijf bezig met de creatie van nieuwe collecties. Samen met Emiel Hetsen, de creative director/eigenaar van HKliving, bedenkt ze de thema’s.

,,De Griekse stijl biedt veel mogelijkheden in de woonmix’’

,,We speuren veel rond op bijvoorbeeld Pinterest en modesites, uit die berg informatie en beelden proberen we vervolgens een trend op te pikken. We zagen veel bogen, bustes en standbeelden maar ook veel studio- en atelierachtige opstellingen. Het idee voor een collectie met Griekse inslag was geboren. De Griekse stijl biedt veel mogelijkheden in de woonmix. Een wat extremere tafel met zuilen als poten laat zich toch combineren met de nog altijd populaire rieten lamp en rotan stoelen. Dus dan is het totale plaatje niet heel heftig.’’

In de nieuwe collectie van HKliving, die vanaf eind oktober verkrijgbaar zal zijn, maar ook bij andere merken zien we veel wit en strepen, matte en glanzende materialen, pilaarvormige objecten, marmer, terrazzo en gips. De afwerkingen zijn simpel en de stoffen zijn zacht. ,,Wij kozen bewust voor fluweel, en niet voor linnen wat misschien meer voor de hand zou liggen, omdat fluweel nog echt een trend is. Dan is het juist leuk om daar met een nieuwe trend op in te spelen. Ook de kleuren zijn hier en daar wat meer funky dan bij de Oude Grieken.’’

Grieks en Scandinavisch mixen

Wie bij de Griekse stijl vreest voor een oubollige sfeer, compleet met rieten manden, bruine kruiken en wijnranken, kan opgelucht ademhalen. De Nieuwe Grieken voegen zich naadloos in een hip interieur. Marieke Velthuis: ,,Stiekem denk ik dat deze trend perfect matcht. Met veel wit, eenvoudige vormen en natuurlijke materialen. De stijl nodigt uit tot het gebruik van minder items. Elk object maakt op zichzelf al een sterk beeld, en gedijt goed bij lucht en ruimte, en dus ook bij de Scandinavische stijl. Wij mixen de Griekse sfeer ook met ontwerpen uit al onze andere collecties en. We fotografeerden onze huiskamers bewust in een modern Amsterdams huis en een klassiek stadhuis van rond 1900 in Antwerpen. In beide gevallen pakt het heel sterk en natuurlijk uit.’’

,,De stijl nodigt uit tot het gebruik van minder items’’

Ook andere merken flirten met een Griekse twist. Bij Ferm Living bijvoorbeeld is de schelpvorm prominent aanwezig, in een mooie matte keramieken vaas, maar ook als (wand)kleed in warme aardetinten. Het nieuwe Nederlandse merk Ign_re brengt vazen in zuilvorm, en het aanstormende luxe Portugese meubelmerk Dooq Details brengt tafels met marmer en zuilvormen in de hoofdrol. Allemaal kiezen ze voor een eigentijdse versie van dezelfde inspiratie.

,,Dat geldt ook voor onze Apollo, een referentie naar een heel klassiek beeld. Ik heb echt buiten staan zagen met een collega om te proberen er echt een ander beeld van te maken. Nu het in productie is genomen, bij een traditionele gispmaker in Nederland, zie je dat het echt een moderne knipoog is naar het Griekse voorbeeld.’’

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Ook een Griekste twist in huis? Ga dan voor de trendkleur terracotta! Styliste Aukje inspireert én geeft tips over hoe je deze warme, aardse tint kunt combineren. En in dit artikel lees je de belangrijkste (design)trends die we oppikten tijdens de Stockholm Design Week.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×