UITGELICHT | Zo gebruik je ruimte in een huis optimaal - Wonen&Co
wooninspiratie, woonkamer, slaapkamer, tiny house, trend, design, minimalisme

UITGELICHT | Zo gebruik je ruimte in een huis optimaal

10 februari 2018 3 min leestijd Geen reacties

Wonen op een kleine oppervlakte neemt een enorme vlucht. Dat vraagt om slimme oplossingen. Ook eigenaren van een ruim bemeten huis kunnen hiervan profiteren evenals bewoners van een studentenkamer. De beste tips op een rijtje. 

Tiny houses, kleine, veelal houten huisjes met een woonoppervlak van maximaal 50 vierkante meter, zijn in zwang. Overgewaaid uit Amerika en aangejaagd door crisis op de woningmarkt en de toename van het aantal eenpersoons huishoudens staan ze inmiddels al op meerdere plekken in Nederland, waaronder in Hurdegaryp. En ook in Groningen en Drenthe is er animo.

Minder spullen betekent meer woonruimte

Wonen in een piepklein huis betekent slim omgaan met de ruimte. Waar berg je spullen op, hoe deel je de kamers zo handig mogelijk in? In zijn algemeenheid geldt: hoe minder spullen je bezit, hoe meer ruimte je hebt om te leven. Of dat nu in een tiny house is of een immense villa. In een klein huis is het extra belangrijk om rommel meteen op te ruimen, zodat de ruimte overzichtelijker en groter oogt.

Een klein huis biedt inspiratie voor slim wonen en leven.

In het nieuwe boek Small Homes Grand Living staan allerlei tips en inspirerende voorbeelden om slim met (kleine) ruimtes om te gaan. Niet alleen de indeling van de ruimte komt aan bod, maar ook tips zoals het maken van een goed lichtplan, waardoor de ruimte groter oogt, maar vooral ook sfeervoller en praktischer. Door de juiste verlichting op de juiste plek toe te passen wordt een huis nog leefbaarder.

Small Homes Grand Living.

Vooral de slaapkamer is een dankbare plek voor slimme ‘tiny’ oplossingen. Creëer bijvoorbeeld opbergruimte onder het bed. Handig voor bedlinnen en het winterdekbed. Ook een optie: laat de slaapkamer uit niet meer bestaan dan het bed, als een soort moderne bedstede. Plaats een deur en wandjes en de rest van de ruimte kan worden benut voor andere zaken, zoals een sport/yogaruimte, plek om muziek te maken, een inloopkast of een bibliotheek.

Inspiratie geeft dit huis van Clare Cousins architecten, geïnspireerd op Japanse leefwijzes. Een slaapkamer hoeft niet groot te zijn, creëer bijvoorbeeld een bedstede.

Meubels op maat gemaakt

Maatwerkmeubels zijn geschikt voor kleine en grote huizen. Een kast op maat sluit aan bij zijn inhoud en de wensen van de eigenaar, terwijl de muur of bijvoorbeeld een ruimte onder de trap veel nuttiger wordt gebruikt als het meubel er precies tussen past. Er zijn ook kasten die meegroeien met de eigenaar of die tegelijkertijd functioneren als roomdivider.

Maak van de trap een slimme opbergruimte waarin apparatuur wordt weggewerkt (Mooza Architecture).

Ook de trap zelf kan op een creatieve manier worden gebruikt. Bouw in de treden lades in of maak er een wijnrek in. Werk apparatuur en spullen zoals de wasmachine, stofzuiger, strijkplank en droger weg in een kastenwand met deuren zodat ze uit het zicht zijn opgeborgen en toch altijd onder handbereik staan. Denk ook over slimme plekken voor bijvoorbeeld schoenen, oud papier en rondslingerende spullen na. Ook daarin voorziet een opbergmeubel op maat.

De slaapkamer biedt veel tiny-mogelijkheden Combineer functies, zoals hier een boekenkast en een bed in één (BY Architects in Praag).

Bewoners van een tiny house gebruiken ruimtes voor meerdere doeleinden. Voor inspiratie kan dan gekeken worden naar Japan waar het heel gewoon is om in grote open ruimtes te leven met weinig spullen, zodat er op het ene moment gerelaxt en het volgende moment gegeten kan worden. In een groot huis kan het juist de moeite waard zijn om ruimtes kleiner te maken. Werk met verschuifbare wanden of roomdividers om de ruimte aan te passen aan het moment en het gebruik.

Een schuifwand geeft meer mogelijkheden in één ruimte, zo worden het in een handomdraai twee kamers.

Wellicht is het zelfs handiger om een grote kamer op te delen in twee kamers door er een (glazen) wand tussen te plaatsen. Op een regenachtige zondagmiddag ontstaat zo een knusse plek om de krant te lezen en naar muziek te luisteren, terwijl de kinderen aan de andere kant televisiekijken. De volgende dag maken we er een thuiswerkplek van die praktisch is afgeschermd van het gezinsleven.

Kijk eens met andere ogen naar het huis. Groot of klein: er valt altijd meer winst te behalen voor ons persoonlijke woonplezier.

TEKST SUZANNE SCHRIEMER
FOTO’S UIT SMALL HOMES GRAND LIVING

Net als je huis praktisch inrichten, is ook minimalisme een goede manier om ruimte en rust te creëren. Styliste Aukje geeft handige adviezen over het toepassen van minimalisme in huis. Bekijk ook onze styling tips zoals het kiezen van de juiste wit tint, of hoe je een wand kunt bekleden met hout

 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×