UITGELICHT | Het bankbed is in opkomst - Wonen&Co
uitgelicht, trend, meubels, bankbed, wonen&co

UITGELICHT | Het bankbed is in opkomst

20 maart 2019 3 min leestijd Geen reacties

De woon- en slaapkamer zijn meestal twee verschillende werelden. Maar dat verandert. Op de beurzen in Parijs en Keulen viel heel sterk op: het bankbed is in opkomst, net als het bed met bankallures.

Dat die scheiding tussen de woon- en slaapkamer is ontstaan, is minder vanzelfsprekend dan je zou denken. Toen de eerste grote ontwerpers van het modernisme zich aan het begin van de vorige eeuw presenteerden, was die scheiding namelijk lang niet zo scherp. Ludwig Mies van de Rohe bijvoorbeeld ontwierp niet alleen de beroemd geworden Barcelona Chair die in 1929 op de Wereldtentoontstelling in Barcelona als rustbankje dienst deed voor de Spaanse koning, hij bedacht in dezelfde stijl ook het Daybed die tot op de dag van vandaag nog bij het Duitse Knoll te koop is.

Tijdgenoot Eileen Gray had hetzelfde een paar jaar eerder ook al eens gedaan. Toen zij het interieur ontwierp van het door haar ontworpen E1027 huis, leverde dat naast iconische ontwerpen zoals ‘de Adjustable Table E1027’, ook een dagbed op.

Het Duitse ClassiCon heeft de licentie om de ontwerpen van Gray uit te brengen en zij herintroduceerden dat Dagbed dit jaar in Keulen in een langere en modernere versie. Volgens het merk past het bijna honderd jaar oude ontwerp juist uitstekend bij de mobiele en nomadische levensstijl van nu: we ploffen niet meer met z’n allen op de bank om televisie te kijken, maar we zoeken juist een plekje voor onszelf met de tablet of telefoon in de hand. De functie van de bank verandert daardoor fundamenteel en daarmee de vorm.

Modern wonen

Ligt voor het Duitse Classicon het antwoord op onze veranderende levensstijl in het verleden, in Keulen en Parijs kon je dit jaar duidelijk zien dat bijna elke bankenmaker met de vorm van de bank aan het experimenteren is. Brede zittingen en groot uitgevoerde chaise longues veranderen de bank richting een bed waarop je kunt zitten, liggen of hangen.

De Freistill 135 is een intuïtieve oplossing voor modern wonen

En met precies die opdracht gingen de jonge ontwerpers van KaschKasch voor het Duitse Freistill aan de slag. Van het resultaat, de Freistill 135, kun je maar moeilijk zeggen of het nu een bank, een bed of iets daar tussen in is. De ontwerpers zelf geven het antwoord ook niet, maar noemen het een ,,intuïtieve oplossing voor modern wonen’’.

Nieuwe generatie

Bij het Nederlandse Leolux kwamen ze iets minder uitgesproken voor de dag, maar ook daar maakte ontwerper Jan Armgadt de chaise longue voor het nieuwe bankenprogramma Devon behoorlijk aan de maat. En los besteld oogt deze chaise longue helemaal als een éénpersoonsbed voor in de woonkamer. Je krijgt spontaan zin om even een dutje te doen.

Edward van Vliet deed met de chaise longue-versie van zijn stoel Jill eigenlijk hetzelfde: het is een stoel om in te liggen. De nieuwe collectie van Leolux heeft maar één doel: een nieuwe generatie consumenten aan te spreken.

Voor de goede orde: het vervagen van de grens tussen bed en bank blijft niet beperkt tot de luxe merken die de hulp inroepen van ontwerpers. Het toegankelijke Deense House Doctor presenteerde in Parijs, naast een dagbed in de traditie van Mies van der Rohe en Eileen Gray, een sofa-programma dat allerlei verschillende gedaanten aan kan nemen. Eén element is eigenlijk niet meer dan een vierkante poef die al dan niet beschikt over een rugleuning. Combineer er drie en je hebt al snel een meubel dat de grens tussen bank en bed opzoekt.

En het bed zelf? In de slaapkamer blijkt een iets conservatievere wind te waaien. De grote beddenmerken zijn niet ineens allemaal banken gaan maken waarop je ook kunt slapen. Toch staan ook daar de ontwikkelingen niet helemaal stil. Bij het Duitse Zeitraum ontwierp het ontwerpduo Formstelle het bed Friday Night met als doel om de gezelligheid van een grote bank naar de slaapkamer te halen. De vorm van het hoofdbord is zo ontworpen dat je er uitstekend tegen aan kunt leunen. Handig als je in bed wilt televisiekijken. Een bed dus om in te zitten.

TEKST COR-PETER PASMA

Het is een klassieker van jewelste, die we na de jaren tachtig massaal uitzwaaiden: stoelen met rotan vlechtwerk in de zitting. Maar cane webbing is weer helemaal terug, en combineert cult met een vleugje oriëntaals. Ook een trend: droogbloemen! Blogger Wimke laat in deze video zien hoe je die kunt stylen in flessen, stolpen en vitrinekastjes.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×