UITGELICHT | Haal de heks in huis - Wonen&Co

UITGELICHT | Haal de heks in huis

30 oktober 2019 6 min leestijd Geen reacties

Heksen in huis eng? Welnee, met een beetje magie maak je van je huis een thuis vol sfeer, warmte en persoonlijke vondsten. De Amerikaanse ‘huisheks’ Erica Feldmann lanceert interieurdecoratie ‘op een bezemsteel’. Haar boek HausMagick helpt je op weg.

Erica Feldmann brengt magie in huis. De Amerikaanse ontwikkelde – zoals ze dat noemt – ‘toverformules’ om zelf van je huis een warme, mooie en uitnodigende plek te maken. Al jaren geeft ze interieurdecoratie-advies volgens haar eigen huisheks-filosofie. In het stadje Salem aan de Amerikaanse oostkust net boven Bosten – niet toevallig, want bekend van de heksenprocessen in de zeventiende eeuw – runt ze bovendien sinds vijf jaar haar eigen ‘heksenwinkel’. Bij Hauswitch kun je met vragen terecht maar ook voor kristallen, kruiden en handgemaakte spullen voor in huis.

In Amerika, maar ook in Engeland, is haar boek inmiddels een hit. ,,Als heks heb ik de wind dan ook een beetje mee’’, stelt Feldmann. Zeker in Amerika is de laatste jaren een stevige trend aan de gang die de heks in een nieuw daglicht zet. Niet langer eng en duister, maar juist een voorbeeld van een sterk figuur die mensen met een beetje aandacht en ‘magie’ de controle over hun leven terug geeft. ,,Veel mensen voelen zich vandaag de dag moedeloos over wat er in de wereld gebeurt. Of het nu gaat om de klimaatcrisis of de politiek. ‘Hekserij’ of hoe je het noemen wilt, is een manier om weer zelf aan het roer te staan, te beginnen met je eigen huis.’’

Veilige plek

Aandacht voor wat belangrijk is in jouw huis is het begin van het bouwen aan een thuis, stelt de HausWitch. Een ritueel uitvoeren kan helpen om dat te onderstrepen. Feldmann gebruikt graag oeroude elementen in eenvoudige tradities: een kaars, wierook, een kristal of een symbolisch object als een sleutel.

Want er is niks essentiëler, volgens Feldmann, dan een eigen, veilige plek om te kunnen schuilen en op te laden. En de aandacht daarvoor zijn we wel eens kwijt, in een wereld waarin status en aanzien belangrijker lijken dan welzijn en we meer op onze schermpjes kijken dan om ons heen.

In haar zelf ontwikkelde rol als ‘huisheks’ kan Feldmann al haar interesses kwijt. Als kind was ze dol op alles wat met heksen te maken had en verslond ze films en boeken over heksen. Daarna verdween die interesse naar de achtergrond, tot ze per toeval tijdens haar studie Gender en Cultuur verzeild raakte in onderzoek naar hekserij in het Middeleeuwse Engeland. ,,Het leerde me kijken naar hekserij vanuit verschillende invalshoeken, en gaf me een sterke basis. En het bracht me terug op mijn bezemsteel’’, zegt ze lachend.

Oude wijsheden van heksen

Interieur is van jongs af aan haar andere passie. Als klein meisje was ze al druk met het ‘stylen’ van haar kamertje, aangespoord door het enthousiasme van haar moeder. En ook als student maakte ze werk van haar kamer, ook al had ze geen middelen of geld voor een ‘echte’ inrichting. ,,Toch was het bij mij thuis altijd mooi, warm en gezellig. Dat viel mijn vrienden ook op, die als student vaak niet verder kwamen dan een bed, bureau en bank in hun kamer te zetten.’’

Feldmanns tip: zorg voor neutrale achtergronden, zodat de accessoires, planten en het ingelijste werk mooi uitkomen.

Toen die vrienden na hun studie hun eerste huizen betrokken, kwamen de verzoekjes al snel. Of Erica niet kon helpen met de inrichting. En ineens viel alles op z’n plek. ,,Ik kon al die oude wijsheden van de heksen inzetten om mensen weer terug te brengen bij tradities die nog diep in ons verankerd zitten.’’

Magie

Alles draait om de juiste energie, in het heksenhuis. Kruiden, maar ook stenen en kristallen kunnen helpen bij het zuiveren en versterken van de energie in huis.

Hoe ziet dat er dan uit, een heksenhuis? Met rokende salie in de rondte zwaaien, en toverformules uitspreken? ,,Nou, je hoeft echt niet naakt rond een boom te dansen bij volle maan’’, schatert Feldmann, ,,al is er niks op tegen als je dat zou willen.’’ Feldmann laat in haar boek zien hoe je efficiënt ‘magie’ kunt gebruiken om van een huis een thuis te maken – zonder veel geld te hoeven uitgeven. ,,Ik ontdekte dat het in de meeste huizen niet zozeer ontbreekt aan een mooie bank of doordachte inrichting, maar simpelweg aan de intentie er iets bijzonders van te maken. Pas wanneer je werkelijk verbonden bent met je huis, kun je je er echt op je gemak voelen.’’

Alles begint met de juiste energie. ,,Wanneer heksen het hebben over ‘goede of slechte vibes’, bedoelen ze dat elk ding op aarde en dus ook in jouw huis – van mineralen en planten tot meubels, mensen, huisdieren, muren, kruiden, voorwerpen en zelfs emoties – een eigen trillingsfrequentie bezit. Dit is wetenschappelijk bewezen. Alles bestaat uit atomen en doordat atomen constant in beweging zijn, ontstaat er een trillingsfrequentie’’, legt Feldmann uit. Wanneer je aan de slag gaat met die trillingsfrequentie, werk je met energie. Met aandacht voor de trillingen of vibraties die je in een ruimte brengt, kun je volgens Feldmann de algehele energie beïnvloeden.

,,Misschien kun je je wel iets voorstellen bij het verschil in trilling tussen bijvoorbeeld een handgemaakte aardewerken kom, waarin de aandacht van de maker besloten zit, en een plastic artikel dat van de lopende band komt’’, legt Feldmann uit. In haar boek vind je informatie en tips om de energie op orde te brengen, door opruimen maar ook door zorgvuldig kiezen voor wat je in je huis haalt.

Rituelen

Daarmee gaat het een stap verder dan bijvoorbeeld het werk van opruimgoeroes zoals Marie Kondo, omdat het bij Feldmann niet draait om het opruimen op zich. Het is een onderdeel van een set instrumenten. Zorg voor een duidelijk beeld over wat belangrijk is in jouw huis, maak de energie schoon door op te ruimen én te reinigen en kies bewust voor persoonlijke items, planten, de geur die bij jouw past. En ja, als je wilt en je bent daar aan toe, dan kun je rituelen inpassen zoals het opzeggen van een spreuk of het werken met kristallen en kruiden. ,,Mijn regels zijn niet streng of dwingend. Een moment van meditatie kun je ook vinden in het koken van een lekkere en voedzame maaltijd.’’

Volgens de filosofie van de ‘huisheks’ zijn alle rituelen en attributen aanvullend, ook als je niet in de weer wilt met kruiden en kristallen bevat het veel inzichten en tips.

Wat betekent dat voor haar eigen huis? ,,Mijn partner en ik wonen met onze twee katten in een van de mooiste straatjes van Amerika, in een oud huis met doorleefde vloeren en prachtige balken. Het huis is klein en dat betekent dat we bewust moesten kiezen voor alleen maar betekenisvolle meubels en spullen. Foto’s zijn belangrijk voor ons, en voor mij persoonlijk is geur essentieel om me goed te voelen. Juist omdat ik in mijn werk heel extravert ben, heb ik thuis een plek nodig waar ik kan ontspannen en opladen.’’ En dat lukt prima, dankzij haar eigen magie. Voelt ze zich dan ook echt een heks? ,,Kortgezegd: Ja! Het langere antwoord is dat ik me aangetrokken voel door het acroniem ‘W.I.T.C.H.’: Woman in total control of herself.’’

Voor wie ook de principes van de huisheks wil toepassen: het boek HausMagick is eind september verschenen bij Uitgeverij Kosmos. Op de site hauswitchstore.com vind je nog meer informatie over Erica Feldmann, hekserij als interieurstijl en koop je kristallen, kruiden en andere attributen voor meer magie in huis.

De zes elementen

Planten ondersteunen de balans in huis, ze herbergen de vier elementen aarde, water, vuur en lucht. Ook de maan heeft invloed op de energie in huis, als het je aanspreekt kun je rekening houden met de maanfasen.

Door deze zes elementen te verbeteren, maak je volgens Feldmann van jouw woonruimte een echt thuis.

 • Manifestatie
  Wat wil je manifesteren in huis? Maak een collage en formuleer de intentie eventueel met een ritueel.
 • Zuivering
  Neem betekenisvol afscheid van je spullen, zuiver de ruimte en je spullen en reinig en zuiver je huis met regelmaat opnieuw.
 • Bescherming
  Vul je huis met je eigen energie, claim daarmee je ruimte.
 • Comfort
  Zorg voor een zelf gecreëerde omgeving waarin je met al je zintuigen – smaak, tast, reuk, gehoor, zicht en intuïtie – volledig aanwezig kunt zijn. Aandacht voor tactiliteit, geur, gehoor, zicht en intuïtie.
 • Harmonie
  Zorg voor ontspanmogelijkheden, zoals een bad nemen. Geef belangrijke herinneringen letterlijk een kader, zorg voor positieve kunst, een plek die alleen voor jou is.
 • Balans
  Kamerplanten herbergen de vier elementen (aarde, water, vuur, lucht): ideaal voor de balans. Maak gebruik van symmetrie, neutrale achtergronden en zorg voor contemplatie. Dat kan praktisch; koken is ook meditatief.

TEKST RENSKE SCHRIEMER

Geen reacties

Laat een reactie achter

×