UITGELICHT | Dit is waarom je kamerplanten doodgaan (en 9 tips om dit te voorkomen) - Wonen&Co
planten, kamerplanten, kamerplant, verzorging, tips, water geven, snoeien

UITGELICHT | Dit is waarom je kamerplanten doodgaan (en 9 tips om dit te voorkomen)

26 augustus 2019 4 min leestijd Geen reacties

De tips op het blog van geograaf en schrijver Jelmer de Boer (32) over zijn kamerplanten zijn zo populair dat hij er een boek over schrijft. Waarom gaan kamerplanten altijd dood, en wat zijn de oplossingen?

Het is één pot nat

Jelmer de Boer, auteur van het kamerplantenboek.

De voornaamste reden waarom je kamerplanten doodgaan is niet omdat je te weinig water geeft, maar juist te veel. Veel kamerplanten staan in potten met een dichte bodem. Dat is niet fijn voor plantenwortels, die hebben zuurstof nodig. Wortels in kletsnatte aarde sterven af door zuurstofgebrek en wortelrot. Bladeren worden bruin en het lijkt alsof de plant te weinig water heeft. Extra water geven is dan dus precies wat je niet moet doen.

Oplossing: twee potten. De binnenste pot met de plant erin moet gaten bevatten, waardoor het water kan wegstromen. De buitenste pot vangt overtollig water op. Gooi dat weg.

Je snoeit niet

Niet elke plant behoudt altijd alle bladeren. Als de oudste bladeren bruin worden en afsterven, betekent dat niet dat de plant stervende is. Meestal betekent het juist dat de plant gezond is.

Oplossing: manicure. Knip de bruine bladeren met een schone schaar af en je plant ziet er weer topfit uit.

Je kent je plant niet

Als je niet weet wat voor plant je hebt, is de verzorging ervan een grote gok (die vaak niet goed uitpakt).

Oplossing: collectiebeheer. Als je een plant koopt, onthoud dan de naam en noteer het ergens (of bewaar het label). Maak een overzicht van je plantencollectie, inclusief Latijnse naam. Als er dan iets mis dreigt te gaan, zoek dan via YouTube naar instructies door de plantennaam en de symptomen in te vullen.

Je geeft je plant straf

Foto unsplash/mikemarquez

Alle planten hebben zonlicht nodig. Een plant in een badkamer zonder ramen is gedoemd om te sterven. Maar een plant in een hoek tussen twee muren heeft het vaak ook erg zwaar door lichtgebrek. In kwekerijen staan de meeste planten in een kas waar (gefilterd) licht van boven en alle zijkanten komt.

Oplossing: naar het licht. Zet je planten bij het raam, bij voorkeur ramen op het oosten en westen waar de zon maar een deel van de dag direct schijnt.

Zes maanden donker

Soms is er niet zo veel aan te doen dat je planten minder goed groeien of zelfs een beetje lijken af te sterven. Als het straks weer zes maanden donker is in Nederland, hebben je planten het zwaarder dan in de zomer.

Oplossing: acceptatie. Het beste dat je in de periode oktober tot maart kunt doen, is je planten met rust laten. Geef ze minder water. Stop met voeding geven en wacht op het voorjaar.

Uit z’n jasje

Foto unsplash/kellysikkema

Soms groeit een plant niet echt lekker omdat-ie te strak in de pot zit. Dan is het tijd om te verpotten.

Oplossing: verpot, potver. Uit de waterafvoergaten kruipende wortels zijn een teken dat de plant een grotere pot nodig heeft. Kies een pot met een diameter die 2 of 3 centimeter groter is dan de huidige pot. Een te grote nieuwe pot kan zorgen voor wortelrot.

Je verhongert je plant

Pokon heet Pokon vanwege de letters P, K en N. Die staan voor fosfor, kalium en stikstof. Deze voedingsstoffen (en andere) zijn van levensbelang voor vrijwel al je planten. Als je plant al maanden of jaren in dezelfde grond staat, heeft-ie ze nodig.

Oplossing: verpotten of bijvoeren. Geef je plant nieuwe potgrond (waar voeding in zit) of geef je plant plantenvoeding. Geef alleen voeding in de maanden dat je planten groeien, dus ongeveer van april tot oktober.

Je tuiniert niet

Wanneer je je plantjes water geeft zonder te kijken of ze gezond zijn en groeien, dan kan het gebeuren dat je plotseling wordt verrast door een stervende plant.

Oplossing: een tuinierroutine. Maak eens per week een rondje langs je kamerplanten en controleer op stevigheid, groeirichting en -snelheid en controleer de vochtigheid van de potgrond. Geef pas water als het nodig is.

Je hebt gewoon een rotplant.

Soms is een plant gewoon een rotplant. Dan is het ding zwak of ziek of past-ie gewoon niet lekker in je huis. Kun jij ook niets aan doen.

Oplossing: weg ermee. Composteer de rotplant en besluit deze soort nooit meer te kopen.

Het boek

Handboek voor mensen die hun kamerplanten altijd dood laten gaan verschijnt op 5 september. Op plantenboek.nl kun je alvast een pre-order doen. Het blog vind je op jelmerdeboer.nl

TEKST JELMER DE BOER
FOTO JEAN-PIERRE JANS

Wist je dat roze planten dé plantentrend van 2019 zijn? Bekijk en shop hier de mooiste roze kamerplanten. Heb je veel planten en oogt je huis daardoor rommelig? 5 tips om te decoreren met planten.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×