UITGELICHT | Waarom de draadloze lamp voor binnen in opkomst is
uitgelicht, trend, draadloze lamp, draadloze verlichting

UITGELICHT | Designtrend: de draadloze lamp voor binnen

6 juni 2019 4 min leestijd Geen reacties

De Franse star-designer Philippe Starck voorspelde in 2015 in de nabije toekomst een wereld van draadloze verlichting. Vier jaar later blijkt dat het zo’n vaart niet loopt. Toch krijgt Starck een beetje gelijk: onze verlichting wordt steeds mobieler.

Designer Philippe Starck is altijd goed voor een stevige uitspraak, zeker wanneer hij een nieuw product lanceert. Hij deed zijn voorspelling dat onze lampen volledig draadloos zouden worden dan ook toen lichtmerk Flos de ‘Bonjour Unplugged’ van zijn hand presenteerde. Een elegant tafellampje dat volledig opgeladen het krap zes uren volhoudt om zonder snoer te branden.

Bonjour Unplugged van Phlippe Starck voor Flos.

Om zijn uitspraak dan maar helemaal af te doen als een commerciële oneliner is ook weer wat te kort door de bocht. Sinds de komst van led-lampen is de verlichtingsindustrie in een constante staat van transformatie. De hoge lichtopbrengst en het lage energieverbruik zorgen voor eindeloze mogelijkheden. Starck vindt zelfs dat om die reden elk lichtontwerp moet worden heroverwogen.

Weg met stekkers

Meer praktisch ingestelde kenners wijzen er fijntjes op dat elke draagbare lamp ook weer moet worden opgeladen en dat daar in de meeste gevallen toch echt een draadje met een stekker eraan voor nodig is. Bovendien vragen ze zich af of mensen überhaupt wel bereid zullen zijn om hun verlichting ’s avonds in de oplader te stoppen.

Het is een kwestie van tijd voordat al onze verlichting mobiel is

Maar Starck stelt dat ook die technologie constant aan innovatie onderhevig is en dat het dus slechts een kwestie van tijd is voordat al onze verlichting mobiel is: ,,Morgenochtend heb je een batterij die wordt geladen door de zon, morgenavond heb je een waterstofbatterij, overmorgen heb je een organische batterij en de dag na overmorgen heb je een risicoloze nano-atomaire fusiebatterij.’’

Hoewel het met de voorspelling van Starck zo’n vaart niet loopt, blijkt hij toch een beetje gelijk te krijgen. In de tuin waren de voordelen van mobiele verlichting direct al duidelijk. Het ingraven van snoeren was niet langer nodig en dus plaatsten we massaal verlichtingssetjes die zich elke dag zelf opladen met dank aan een ingebouwde zonnecel. Al snel zagen lichtmakers met meer gevoel voor schoonheid hun kans.

Oplaadbare lampen

Zoals Fatboy bijvoorbeeld. Zij brachten de Edison Petit op de markt, uitdrukkelijk bedoeld voor buiten én binnen. Gemaakt van één kleur kunststof en gevormd naar het iconische model van een tafellamp, was dat een directe hit. Weliswaar werkt de Edison Petit niet op een zonnecel, maar is de lamp oplaadbaar via een USB-kabel. Het was vooral de mobiliteit van de lamp die in de smaak viel.

Het voorbeeld werd snel door anderen gevolgd. Weltevree kwam met de mooi vormgegeven Guidelight die niet alleen een fijn dimbaar schemerlicht geeft, maar ook voorzien is van een schijnwerper. Wel zo handig wanneer de lamp mee gaat op vakantie.

Of wat dacht je van de elegante Follow Me-lamp die het Spaanse ontwerpduo Inma Bermudez maakte voor het Spaanse lampenmerk Marset. Een houten boog maakt het gemakkelijk om de lamp mee te nemen en op elke gewenste plek neer te zetten.

Na deze en andere succesvolle introducties van mobiele verlichting leek de tijd rijp dat ook de lampen in ons interieur hun snoeren zouden verliezen. Die praktijk bleek echter een stuk weerbarstiger. Wat is immers het nut van een mobiele wand- of hanglamp?

De mobiele tafelversie uit de Ginger-collectie van Marset.

Precies dat realiseerden ze zich blijkbaar bij Fatboy ook toen ze de Edison-collectie gingen uitbreiden. En dus werden de twee grotere versies en de staande lamp allemaal voorzien van een kek rood snoertje. Het Spaanse Marset daarentegen geloofde wel in het concept en bracht binnen de Ginger-collectie een mobiele tafellamp op de markt, later gevolgd door de Biococa, en dit jaar presenteerde het een mobiele versie van de Dipping Light.

De Gaku oogt als een fotolijstje

En Marset is niet de enige. Het Italiaanse Flos, dat eerder al de Bonjour Unplugged van Starck had gepresenteerd, bracht daarna nog een mobiele indoorversie van de Bellhop op de markt. Vorig jaar trokken ze veel aandacht met de Gaku van de hand van de Japanse ster-ontwerper Nendo. Die lamp oogt als een fotolijstje waar je mooie dingen in kunt zetten. De lichtbron is oplaadbaar en verplaatsbaar.

Mobiele tafellamp

Dit jaar bleek op de beurzen van Keulen, Parijs en Milaan dat mobiele verlichting voor binnen aan een serieuze opmars is begonnen. Ieder zichzelf respecterend merk heeft inmiddels wel een mobiele tafellamp in de collectie. In Parijs trok de presentatie van de Luxiole bij het Franse Hisle veel aandacht en in Milaan troffen we bij de hoog aangeschreven design gallery van Rossanna Orlandi twee nieuwe producten van Ambientec. Deze Japanse lichtmakers specialiseren zich al jaren in mobiele en oplaadbare verlichting. Bij Orlandi presenteerden ze de minimalistische Sage en de stijlvolle Turn.

Het merendeel van al die nieuwe mobiele lampen zijn tafellampen. Maar daarnaast zagen we dit jaar ook voorzichtige pogingen om mobiele versies van vloer- en hanglampen aan de man te brengen. Bij het Duitse Tobias Grau werd in Milaan bijvoorbeeld de Parrot groots gepresenteerd. En in Parijs presenteerde Simon Diener voor zijn designlabel Nyte de hanglamp Pong. De aluminium kap is met een lang snoer verbonden aan een contragewicht waarin de batterij zit verwerkt. Juist dankzij het lange snoer laat de lamp zich zowel binnen als buiten gemakkelijk ophangen. Simpel en effectief. Gaat Starck dus toch maar mooi gelijk krijgen.

TEKST COR-PETER PASMA

Ook kek keramiek is in opkomst. Ontdek hier alle bijzondere ontwerpen die we zagen op de beurzen in Milaan, Parijs en Keulen. En terug van weggeweest zijn lampen van glas! In dit artikel hebben we de mooiste exemplaren voor je uitgezocht.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×