UITGELICHT | Meubeltrend: Design met een plus - Wonen&Co
design, trend, meubels, multifunctionele meubels

UITGELICHT | Meubeltrend: Design met een plus

2 oktober 2019 4 min leestijd Geen reacties

Meubels die net iets meer voor je doen. Omdat heel specifiek is meegedacht met functie en doelgroep. Dat soort meubels, met een hoge ontzorgfactor, zien we steeds vaker opduiken in het designdomein. Er lijkt een nieuw genre te ontstaan: hip ontwerp met een + waar je nooit te jong voor bent.

Bij een meubel dat net iets meer voor je doet, denk je toch al snel aan de Sta Op stoel die je een zetje in de rug geeft bij het op staan. Handig voor als je slecht ter been bent en daarmee ook populair bij een wat oudere doelgroep. En omdat deze stoelen vooral functioneel moesten zijn, was het imago ervan dan ook niet al te hip.

Maar dat is aan het veranderen. Bij zorginstellingen wordt veel meer aandacht besteed aan de inrichting en de sfeer van de gezamenlijke ruimtes. Vorm gaat hand in hand met sfeer. Logisch ook, want de ouderen van nu blijven langer voor zichzelf zorgen en zijn qua vormgeving ook een stuk kritischer geworden.

Relaxfauteuils

Grote Nederlandse meubelmerken weten dat allang en hebben zogenoemde relaxfauteuils in hun collectie opgenomen. Zo heeft Montis bijvoorbeeld de door Christophe Marchand vormgegeven Marvin waarin in alle functies zo onzichtbaar mogelijk zijn weggewerkt. Met twee koorden aan de binnenkant bedien je zowel de voeten- als de ruggensteun en met dank aan de tweekleurige bekleding oogt de stoel modern.

En waarom mogen functionele meubels niet ook gewoon mooi zijn? Dat vinden ze bij het Zweedse Nordic Care ook. Daar maken ze al zestig jaar houten meubels die net iets meer doen voor mensen, met als belangrijkste drijfveer om ervoor te zorgen dat publieke ruimtes ook echt voor iedereen toegankelijk zijn. Ze zijn groot geworden met meubels voor de zorg die ook thuis niet misstaan. Neem bijvoorbeeld de houten stoel ‘Sture’ 392 met bijpassende voetbank.

In hun collectie vinden we meer voorbeelden van slimme ontwerpen. Zo heeft het houten bankje met gestoffeerde zit en rugleuning ‘Be a part of it’ een verrassing in zich. Uitgeschoven ontstaat ruimte voor het plaatsen van een rolstoel tussen de twee zitjes. Zo is het toch mogelijk om samen ‘op de bank’ te zitten. Soms zit geluk letterlijk in een klein hoekje.

Multifunctionele krukken

En voor wanneer de kleinkinderen op bezoek komen, dan is het handig om kruk Ram in huis te hebben staan. Ram doet het prima als kruk zodat niet alleen de grote mensen maar ook de kleintjes op de goede hoogte aan tafel schuiven. Maar Ram is tegelijkertijd ook een loophulp voor wie slecht ter been is.

Dat er tegenwoordig anders over functionele ontwerpen wordt nagedacht weet ontwerper Maarten Olden ook. Al in 2009 bedacht hij de Usit, een handig trapje dat ook te gebruiken is als krukje en bovendien fraai is om te zien, zodat je hem gewoon in de kamer kunt laten staan.

De Usit kun je in de twee-treeds versie gebruiken als stoel en de drie-treeds versie als hoge kruk. We hoeven dus niet langer een echte stoel te pakken en daar op klimmen om zo bij de bovenste plank te komen. Ondanks het slimme ontwerp kon Maarten pas dit jaar de productversie presenteren die door trappenmaker Altrexx wordt gemaakt.

Geluidsabsorberend hoofdbord

Ook nieuw zijn de meubels van het Belgische Tuoi, wat ouderdom in het Vietnamees betekent. Dit nieuwe relatief nieuwe label is een samenwerkingsverband van de ontwerpers Alain Berteau en Axel Enthoven met zakenman Christian Salez. Gedrieën hebben ze één doel: meubelen voor ouderen vooral sexy maken.

En dat lukt ze aardig. Uiteraard met een relaxfauteuil in de collectie, maar dan uitgevoerd met verwarming. En er is het kastje Hold, met een eenvoudige en charmante vormgeving. Die verbergt zijn functionaliteit: voor mensen die moeilijk kunnen bukken, is dit een meubel waar ze zich uitstekend aan vast kunnen houden, zodat ze toch gemakkelijk hun spulletjes uit de kast kunnen pakken.

Of wat dacht je van het bed Mute. Uitgevoerd met een geluidsabsorberend hoofdbord waardoor je je partner bijna niet meer hoort snurken. Je vraagt je bij het laatste ontwerp wel af waarom dat alleen voor ouderen bedoeld is: snurken is immers van alle leeftijden.

TEKST COR-PETER PASMA

Zuilen, schelpen en Griekse goden, maar dan stevig afgestoft. Na de revival van de Romeinse boogvormen, waait er nu een frisse Griekse wind door het interieur. Ontdek alles over de trend ‘De nieuwe Grieken’. En hier lees je alles over de drie belangrijkste trens die we hebben gespot op de Stockholm Design Week, zoals hout snijden.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×