UITGELICHT | De klok van oom Sander - Wonen&Co
uitgelicht, Friese klok, antiek, wonen&co

UITGELICHT | De klok van oom Sander

9 november 2018 3 min leestijd Geen reacties

Al verhuis je honderd keer, er is vaak één dingdat je nooit achterlaat. Voor de een is dat een bord, voor de ander een bank. Bij de familie Bos in Assen is afstand doen van de Friese klok ondenkbaar.

Statig tikt hij de tijd voorbij. Seconde voor seconde, minuut voor minuut, uur voor uur. Dat doet hij al vanaf 1780, toen klokkenmaker Sipke Rinses in Grou het staande horloge vervaardigde. Bij elke tik deinen metalen scheepjes op de golven, geraffineerd verwerkt in de wijzerplaat van het uurwerk. En als de klok op de kwartieren, het halve en het hele uur slaat, draaien zelfs de wieken van een molentje.

De eeuwenoude Friese klok is al lang in de familie van Edi Bos. De grootvader van haar vader moet hem hebben gekocht, besteld of geërfd. Uiteindelijk kwam hij terecht bij oom Sander en tante Sjaan. En omdat zij geen kinderen hadden om hem aan door te geven, ging de antieke klok na de dood van oom Sander naar Edi.

Nis

In 1989 deed de staande klok zijn intrede in huize Bos in Assen, waar Edi met haar man Jan en de kinderen Marinke en Pauline een huis met een hoge serre bewoonde. Daar paste het erfstuk makkelijk in. Maar toen ze gingen verhuizen, naar een nieuw huis in een besloten hofje, bleek de klok hoger dan het plafond. Afstand doen van hun bijzondere uurwerk was ondenkbaar. Maar dat betekende wel dat het nieuwe huis een beetje om de klok heen gebouwd moest worden, vertelt Edi.

,,In het plafond van de woonkamer is een nis gemaakt, zodat de klok er helemaal in past”

Uiteindelijk is er voor gekozen in het plafond van de woonkamer een soort nis te maken, waar de klok met z’n engelen en Atlas helemaal in past. ,,De engelen staan verkeerd om, maar dat kon niet anders. Anders paste het niet.’’

,,In de slaapkamer boven hebben we door de aanpassing in het plafond een soort podium in de vloer gekregen. Vroeger hadden we er een gordijn omheen, een echt toneel waarop de kinderen voorstellingen konden geven. Later is er een hoogslaper over heen gekomen’’, vertelt Edi.

Opwinden

Jan heeft er een gewoonte van gemaakt om de klok elke zondagavond op te winden, vlak voordat hij naar bed gaat. ,,Een vast moment is verstandig, anders vergeet je het. Het is een achtdaags uurwerk.’’ Dankzij Jan geeft de klok nog altijd nauwkeurig de uren, minuten en seconden aan, maar ook laat hij de maanstand zien en vermeldt welke dag van welke maand het is. Zoals hij dat al doet sinds 1780.

,,Een vast moment is verstandig, anders vergeet je het. Het is een achtdaags uurwerk’’

Jan en Edi zijn inmiddels met pensioen. Hij was historicus en rijksarchivaris bij het Drentse archief, zij was jeugdarts bij de Drentse GGD. Als ze straks ouder worden en wie weet ooit naar een verzorgingstehuis moeten, dan gaat de klok natuurlijk mee. Maar misschien is het dan zo ver om hem weer door te geven aan de volgende generatie.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO JILMER POSTMA

Vrijwel iedereen heeft wel iets in huis dat elke verhuizing of opruimwoede zal overleven. Een erfstuk, iets dierbaars uit je kinderjaren, die schitterende tweedehands vondst of dat aandenken aan een prachtige reis. Aan zulke schatten is bijna altijd een mooi verhaal verbonden. Je leest de mooiste verhalen in deze rubriek: Dit mag nooit meer weg. Wil jij ook je verhaal vertellen in Wonen&Co? Meld je dan nu aan via redactie@wonenenco.nl

 

,,Het stro puilde eruit en hij stonk enorm.” En toch viel Ineke Nieuwenhuis uit Burgum als een blok voor de Mechelse sofa. Lees hier waarom ze die bank nooit, maar dan ook nooit meer weg doet. Mindy Schroor uit Drachten zal nooit meer afscheid nemen van haar vintage schouwburgstoeltjes. Lees hier waarom ze zo verzot is op de fluwelen stoeltjesOf lees hier het verhaal ‘Zwarte vlieg van een zigeunervrouwtje’, over de bijzondere kast van Rinske en Henk uit Leeuwarden.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×