UITGELICHT | De comeback van droogbloemen - Wonen&Co
uitgelicht, styling, droogbloemen, trend

UITGELICHT | De comeback van droogbloemen

2 juni 2019 5 min leestijd Geen reacties

Dikke kans dat je bij droogbloemen denkt aan stoffige boeketjes bij moeder of oma thuis. Dat kan kloppen: in de jaren zeventig en tachtig waren ze een hit. Blaas het stof er maar weer af, want ineens kunnen we niet meer om droogbloemen heen.

De hipste instagrammers en woon- en bloemenbloggers wereldwijd weten het: droogbloemen zijn alles behalve duf en ouderwets, maar helemaal terug van weggeweest. Ook op de beurzen van Parijs, Keulen en Stockholm was het het gebruik van droogbloemen voor veel merken in hun stands weer en vogue.

Dat weet ook Daniëlle van der Reijden, fotograaf en stylist met een een blog: Elle Interieur. Haar blog van afgelopen najaar over droogbloemen, waarin ze laat zien hoe je ze toepast in een eigentijds interieur, was een succes. Nog steeds krijgt ze regelmatig vragen, vooral over waar ze haar bloemen haalt. Want de trend is doorgebroken, maar daar lijken de leveranciers nog maar nauwelijks op ingespeeld. Wat wil je ook? Droogbloemen zaten vanaf halverwege de jaren negentig stevig in het verdomhoekje. We waren er klaar mee, en de afgelopen 25 jaar was er nauwelijks vraag naar.

,,Op Instagram dook die liefde voor Pampasgras ineens op”

Daniëlle: ,,Ik was geïnspireerd geraakt door het lange pluimgras dat bij mij in de buurt langs de waterkant groeit. Het leek me mooi om dat gedroogd in de vaas te zetten in mijn interieur. Ook op Instagram dook die liefde voor Pampasgras ineens op, en voor ik het wist, zag ik overal droogbloemen opduiken.’’ Die wilde ze ook, maar de bloemenwinkels in de buurt verkochten ze niet. Niet meer. ,,Een speurtocht op internet bracht me bij Lamboo Dried & Deco, de enige overgebleven droogbloemenleverancier van Nederland. En wat denk je? Dat bedrijf zit in Lisse, waar ik ook woon.’’

De link tussen de stylist en de droogbloemenfirma was gauw gelegd, en nu werken ze samen. Lamboo levert de bloemen, en Daniëlle laat er haar creativiteit op los in stylings en fotoshoots voor haar blog.

Symbolische betekenissen

Droogbloemen: op zich niks nieuws onder de zon. De oude Egyptenaren wisten al dat je bloemen heel mooi kon drogen, zo weten we uit grafvondsten. Overledenen kregen vaak een met zorg samengesteld boeket droogbloemen mee, waarbij aan elke bloem symbolische betekenissen werden toegedicht. Veel later, in de Victoriaanse tijd vanuit Engeland, was het gebruik van gedroogde bloemstukken een ware kunst en hype.

Waar het ons meestal aan doet denken? Toch dat biedermeiertje met rozen in de boekenkast, of een hangend bosje veldbloemen. In de lieflijke en romantische trend – waarin ook de schemerlampjes en het afgerokte bijzettafeltje het goed deden – die hoogtij vierde in de jaren zeventig en tachtig, vormden droogbloemen een vanzelfsprekend onderdeel.

Ons land telde tot in de jaren negentig honderden telers en tientallen leveranciers die de ‘booming’ boeketjes wereldwijd verscheepten. Een paar jaar geleden was er hier en daar nog maar een enkele teler over, zoals Abko Bruggenkamp in de regio Bovensmilde, waar eerder alleen al honderdvijftig telers actief waren. De meeste landbouwers hadden de droogbloementeelt ‘erbij gedaan’ en haakten af toen de markt terugliep. Voor Bruggenkamp was het hoofdactiviteit, dus hij zette door – al moesten er bij hem ook andere activiteiten bij om het inkomen aan te vullen.

Tot de laatste jaren. Ineens trekt de vraag weer helemaal aan, droogbloemen zijn niet aan te slepen. Hij merkte dat voor het eerst toen de groothandel aan wie hij levert in de winter – zo’n drie jaar geleden – ineens veel meer bloemen bestelde.

,,Een mooi gedroogde bloem gaat heel lang mee”

Wie dat was? Koos Lamboo uit Lisse uiteraard. ,,Wij waren er al in de hoogtijdagen en we zijn er nog, maar sinds halverwege de jaren negentig was de markt helemaal ingekrompen. Ineens trok het weer aan. Het past blijkbaar helemaal in de natuurlijke maar ook de do it yourself-trend’’, denkt Francis Lamboo van Lamboo Dried & Deco. ,,Droogbloemen zijn bovendien duurzaam, een mooi gedroogde bloem gaat heel lang mee, terwijl een vers bosje bloemen meestal al na een week begint te verwelken.’’

‘Slow living’

Stylist Daniëlle is nog lang niet uitgekeken op droogbloemen, ze passen helemaal in haar woonstijl. ,,Ik hou van het zachte dat droogbloemen uitstralen. De kleuren zijn door het drogen vaak wat afgezwakt en dat vind ik mooier dan de hardere kleuren van verse bloemen.’’ Maar ook het gevoel van nostalgie dat ze naar boven brengen, vindt ze prettig. ,,Droogbloemen geven een ruimte gelijk sfeer. Het geeft een gevoel van ambachtelijkheid dat helemaal past bij ‘slow living’, de hang naar een meer eenvoudige, duurzame en ambachtelijke manier van leven.’’

,,Ik hou van het zachte dat droogbloemen uitstralen”

Zelf houdt ze vooral van rust in haar interieur, en ‘slow living’ is daarmee op haar lijf geschreven. ,,Na een drukke dag werken vind ik het fijn dat mijn huis iets rustigs ademt. Ik kies daarom binnen de droogbloemen ook het liefste voor de natureltinten, roze en paarse bloemen laat ik liever links liggen.’’

Het stylen met droogbloemen is volgens haar niet moeilijk. ,,Zelf werk ik vrij netjes, merk ik, en schik ik elk takje heel precies. Mijn vriendin schikt juist heel royaal en snel een bos droogbloemen in een vaas. Het staat beide heel mooi.’’ Ze heeft niet de neiging om haar eigen bloemen te drogen. ,,Dat kan natuurlijk wel, gewoon een mooie bos bijeen binden en op de kop te drogen hangen, maar het resultaat is wisselend. Telers van droogbloemen kennen precies de timing, technieken en droogtijden voor een mooie opbrengst.’’

Inmiddels zijn er steeds meer bloemisten die weer droogbloemen toevoegen aan hun assortiment, net als sommige conceptstores. Ook Intratuin, Dille & Kamille en Hema – wel even per vestiging checken – verkopen droogbloemen. En wie goed oplet, ziet nog meer droogbloemen verschijnen, net als tijdens de vorige hype. Field of Hope maakt arrangementen – in stopflessen of ingelijst – van droogbloemen.

TEKST RENSKE SCHRIEMER
FOTO’S DANIELLE VAN DER REIJDEN

Ook blogger Wimke is gek op droogbloemen. In deze diy laat ze zien hoe je droogbloemen kunt stylen in vitrinekastjes, flessen en stolpen. Nog op zoek naar een mooie vaas voor je droogbloemen? In dit artikel hebben we de leukste vazen van dit moment op een rij gezet.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×