UITGELICHT | Toeval bestaat niet - Wonen&Co
uitgelicht, beeldje, wonen&co

UITGELICHT | Toeval bestaat niet

7 december 2018 4 min leestijd Geen reacties

Al verhuis je honderd keer, er is vaak één ding dat je nooit achterlaat. Voor de een is dat een bord, voor de ander een bank. Het beeldje van Janny de Jong uit Oppenhuizen zal altijd een gouden plekje bij haar hebben.

‘Ik krijg elke keer weer kippenvel als ik erover vertel’’, begint Janny. Tien jaar geleden vond ze haar dierbare beeldje op een markt in Barcelona. ,,Mijn man Ane en ik waren dat jaar 25 jaar getrouwd en om dat te vieren zijn we een midweek met het gezin naar Barcelona geweest. De kinderen wilden die dag uitslapen, maar mijn man en ik wilden al vroeg de hort op. Toen kwamen we bij de markt uit.’’

Speciaal

En daar, tussen alle snuisterijen, daar lag ze. Het kleine, ranke beeldje. Janny’s oog viel er meteen op. ,,Het lag ver weg, ik moest het echt aanwijzen. Ik kon er ook niet bijkomen omdat er zoveel spullen lagen. Ik zei tegen mijn man: ‘Kijk nou, dat beeldje heeft precies dezelfde kleuren als we in ons huis hebben’.’’

,,Toen ik zag dat het een goudkleurig haasje was wist ik: dit beeldje hoort bij mij”

Toen ze het van dichtbij bekeek, zag ze dat het een vrouw was die een gouden haasje onder haar mantel droeg. En zo kreeg het beeldje direct een speciale betekenis voor Janny, wier meisjesnaam De Haas is. Ze komt uit een gezin met vier oudere broers. ,,Ik was een nakomertje. Toen ik geboren was, zei mijn vader tegen mijn broers: ‘We hebben een stukje goud.’ Dus toen ik zag dat het een goudkleurig haasje was wist ik: dit beeldje hoort bij mij. Toeval bestaat niet, toch?’’

Brand

Janny woont samen met Ane – zoon en dochter zijn inmiddels het huis uit – in een karakteristieke woning uit 1908 in Oppenhuizen. De kleuren van het beeldje matchen precies met wanden in de woonkamer: twee tinten groen. Janny en Ane hebben die noodgedwongen opnieuw moeten schilderen na een brand. Gesticht door de beruchte ‘brievenbuspyromaan’ uit Sneek. ,,Iedereen in de stad had ondertussen hun brievenbus dichtgespijkerd. Ik zei nog tegen mijn man: moeten wij dat ook niet doen? ‘Welnee’, zei hij. ‘Hij komt toch niet in Oppenhuizen’.’’

Die nacht wel. En dit keer gooide hij niets brandends door de brievenbus, maar door het raampje in de voorkamer dat nog open stond. ,,Door allemaal ‘toevalligheden’ wisten we te ontsnappen. Lakens aan elkaar geknoopt en naar beneden geklommen. De kinderen moest ik naar beneden laten vallen, in Ane’s handen.’’ Het gezin heeft geluk gehad, beseft ze. ,,Ik zie nog altijd die zee van rook voor me die opdoemde bij de trap.’’

Groen

Het is nu slechts een nare herinnering. Janny en Ane zijn nog altijd dolblij met hun huis en interieur. De twee groenen matchen mooi met de authentieke craquelé tegeltjes op de wand, waar ook een vleugje groen in zit. ,,Het zit er al 27 jaar op en het verveelt nog steeds niet.’’ Het Spaanse vrouwtje blendt perfect in het geheel.

,,Het zit er al 27 jaar op en het verveelt nog steeds niet’’

Samen met het gouden haasje staat ze nu veilig op hoogte, op de buffetkast. Buiten het bereik van de zwiepende staart van de oppashond. Het dierbare beeldje is al eens in twee stukken gevallen – al kwam dat door het stofzuigen. Daar is niets meer van te zien, omdat Janny haar vakkundig oplapte met lijm. ,,Toen mijn nichtje daarna de hond kwam brengen zei ze meteen: ‘Zet het beeldje alsjeblieft op een veilige plek. Straks gooit de hond het om’. Iedereen weet hoe belangrijk ze voor me is.’’

TEKST RENSKE DE HAAN
FOTO MARGRIET DE JAGER

Vrijwel iedereen heeft wel iets in huis dat elke verhuizing of opruimwoede zal overleven. Een erfstuk, iets dierbaars uit je kinderjaren, die schitterende tweedehands vondst of dat aandenken aan een prachtige reis. Aan zulke schatten is bijna altijd een mooi verhaal verbonden. Je leest de mooiste verhalen in deze rubriek: Dit mag nooit meer weg. Wil jij ook je verhaal vertellen in Wonen&Co? Meld je dan nu aan via redactie@wonenenco.nl

 

,,De foto deed me gewoon wat. Waarom? Ik weet het niet.’’ Joke uit Exloo is helemaal verknocht aan een poster. Wat er op die poster staat afgebeeld? Je leest het in dit artikel. ,,Het stro puilde eruit en hij stonk enorm.” En toch viel Ineke Nieuwenhuis uit Burgum als een blok voor de Mechelse sofa. Lees hier waarom ze die bank nooit, maar dan ook nooit meer weg doet. Jan en Edi uit Assen lieten zelfs hun nieuwe huis om hun dierbaarste bezit heen bouwen

Geen reacties

Laat een reactie achter

×