UITGELICHT | Batik en bamboe zijn weer helemaal trendy - Wonen&Co
uitgelicht, batik, bamboe, wonen&co

UITGELICHT | Batik en bamboe zijn weer helemaal trendy

15 juli 2018 3 min leestijd Geen reacties

Teakhout, rotan, bamboe en batikstoffen: onze band met ‘De Oost’ vertaalt zich in een rijke gedeelde interieurtraditie. De Indonesiërs inspireerden ons én andersom. Rotan en batik zijn weer helemaal actueel, zeker nu hippe ontwerpers er mee aan de slag gaan.

Rotan of rattan, meubels en manden gevlochten van liaanachtige planten zoals palmblad, zijn al eeuwen populair bij Nederlanders. Oorspronkelijk als ‘koloniale’ meubels, hoewel die term vandaag de dag steeds minder wervend klinkt. Nederlanders zijn al sinds de zestiende eeuw aanwezig in Indonesië, waar deze meubels vandaan komen. De rotan schommelstoel op de veranda van Indische Nederlanders is een typisch beeld. Gestoffeerde meubels zouden maar gaan schimmelen in de vochtige tropen, gevlochten blad of liaan daarentegen is sterk, maar luchtig.

Rotandorp

De gevlochten meubels raakten in de negentiende eeuw zo in trek dat de trend overwaaide naar Nederland. In het Friese Noordwolde herinnert nog veel aan de tijd dat het een rotandorp was, met de fabriek Rohé als spil in de productie. De grondstoffen kwamen uit ‘De Oost’, ontwerp en productie vonden plaats in Nederland. Ook in de twintigste eeuw bleef de vraag naar gevlochten meubels groot en volgden de makers de trends, van strak en modernistisch tot romantisch – met een piek in de jaren tachtig. In de strakke en witte periode die volgde, raakte rotan op de achtergrond en moest Rohé zelfs de deuren sluiten in 1997.

De botanische trend wakkert het gebruik van natuurlijke materialen aan

Maar het tij lijkt te keren. De afgelopen jaren zijn de seventies bezig aan een revival in het interieur en wakkert de botanische trend het gebruik van natuurlijke materialen aan. Bijna elk zichzelf respecterend meubelmerk – Sissy Boy, HK Living, Rivièra Maison – heeft een rotanstoel: voor buiten of buiten, als hangstoel of fauteuil.

Ikea zette het materiaal vervolgens echt weer op de kaart. Ontwerper Ilse Crawford lanceerde drie zomers geleden de Sinnerlig-collectie. Die was weliswaar voornamelijk op (het Portugese) kurk gericht, maar uiteindelijk bleek een gevlochten bamboe hanglamp dé eye catcher van die gelimiteerde serie meubels.

Batikstoffen

styling, batik, bamboe, wonen&co

Riet, rattan, rotan en bamboe, het kan weer. Piet Hein Eek ging in 2017 voor Ikea naar Indonesië en werkte er samen met de lokale ambachtslieden. Resultaat was de gelimiteerde collectie Jassa, die inmiddels helaas al weer is uitverkocht, met een stoere ligstoel, een fauteuil, een tafel en een grote mand. Eek introduceerde op deze manier handwerk bij de internationale woonketen, die groot is geworden dankzij uniforme massaproductie. Onderdeel van Jassa waren ook kussens met prints die zijn ontleend aan de batikstoffen die traditioneel in Indonesië worden gemaakt, in kleurrijke patronen die tot stand komen door de stof met was te beschilderen en in verfbaden te dompelen.

Door stof met was te beschilderen en in een verfbad te dompelen krijg je een batikpatroon

Een andere techniek van patronen maken, is de Javaanse ikat-methode. Daarin krijgen strengetjes garen hier en daar een wasbehandeling waardoor de verf op die stukken geen vat heeft. Als alle garens zorgvuldig zijn gekleurd, vormt zich in de geweven stof het beoogde patroon. Ikat-achtige patronen en de techniek zijn ook nu nog interessant voor ontwerpers. Zo maakte (mode)ontwerper Christian Lacroix voor Designers Guild collecties stoffen waarin hij speelt met het effect van de Ikat-techniek.

En zo is het Indonesische interieur een blijvende inspiratiebron voor ontwerpers, merken en voor ons thuis. Al lijkt dat – op dit moment – niet te gelden voor teakhout en houtsnijwerk, ook typisch voor de Indonesische meubelkunst. Beide zijn niet ‘en vogue’ zoals dat heet, al kan dat best weer veranderen. De afgelopen editie van de Milaanbeurs zagen we ineens een opleving van het inleggen van houten kasten en tafels, ook een verloren gewaande en arbeidsintensieve (lees kostbare) meubeltraditie…

TEKST RENSKE SCHRIEMER
FOTOCREDITS IKEA

 

Ook geïnspireerd geraakt door het Indonesische interieur? Shop hier de mooiste meubels en accessoires van rotan, bamboe en items met batik- en ikatpatronen. Stoelen, manden, krukjes, alles voor de eettafel en meer! De Japanse minimalistische stijl is ook een grote inspiratiebron voor de interieurwereld. Lees over de kunst van het weglaten en tover je huis om tot een oase van rust. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×