Twee ontwerpen voor een kleine stadstuin

Een tuin op het noorden, geen groene vingers, een meisje dat van trampolinespringen houdt en grindpaadjes die prikken aan je voeten. EllyOuwerkerk in Assen weet niet hoe ze deze elementen moet verpakken tot een fijne tuin. Tijd voor ons TuinTeam!

,,We wonen hier nog niet zo lang. De tuin is ons een doorn in het oog. De vorige bewoners hebben met grind gewerkt. Ziet er speels uit, maar is totaal onpraktisch. Het doet namelijk zeer aan je voeten. We willen graag dat het grind eruit gaat. Maar om alles nu maar gewoon te bestraten, dan wordt het vast een grote parkeerplaats’’, schrijft Elly Ouwerkerk aan het TuinTeam. Ze is op zoek naar ideeën. En die krijgt ze.

Henrik Schaveling en Ruben Baar, die deze keer het team bemannen, hebben goed naar haar wensen geluisterd. Niet alleen het grind blijkt een probleem te zijn: ook het gazon is drassig, onderhoud mag weinig tijd kosten, de trampoline moet blijven voor dochter Hadewych en bloemen zijn welkom. De mannen nemen de handschoen op en maken allebei een tuinontwerp voor een kleine stadstuin van ongeveer 10 bij 10 meter. Hendrik gaat voor kindvriendelijk, Ruben kiest de insteek onderhoudsvriendelijk. Beiden zijn het er over eens dat je de beperkte ruimte handig moet gebruiken.

Het kindvriendelijke ontwerp van Henrik bestaat uit een vlonderterras, bestrating, kunstgras voor onder de trampoline en een grassenborder in de hoek. Tussen deze border en het vlonderterras heeft hij een ophaalbruggetje ontworpen, waar een zandbak onder verstopt is. Dankzij een slimme aanpak kan een kind de brug omhoog takelen als het in de zandbak wil spelen. En is het niet meer leuk, dan gaat de brug weer dicht en neemt de bak geen ruimte in beslag in zo’n kleine tuin.

,,Aan beide kanten van de ophaalbrug heb ik een beukenhaag getekend; die is groen in de zomer, roodbruin in de winter. Het geheel vormt een afscheiding tussen het zonterras en het speelgedeelte. Zo hebben volwassenen en kinderen wat privacy.’’ Er boven komt een pergola, waaraan je bijvoorbeeld planten kunt hangen. In de hoeken wil Hendrik twee palmen neerzetten. Verder adviseert hij als erfafscheiding een groenblijvende hederahaag tegen een betonmat te laten groeien. Die is slechts 10 centimeter breed, waardoor je geen tuinverlies hebt, aldus de jonge hovenier. Hij heeft ervoor gezorgd dat er in het ontwerp nergens scherpe betonranden zijn waaraan kinderen zich kunnen verwonden. Elly vindt het een leuk ontwerp, maar twijfelt over het kunstgras.

Schermafbeelding 2016-04-26 om 16.28.33

Dan is Rubens onderhoudsvriendelijke ontwerp aan de beurt. Hij gaat voor écht gras en antracietkleurige tegels van 50 x 50 centimeter. Hij draait de glijbaan een slag, wat ruimtelijker lijkt. Verder heeft hij één grote border getekend, die hij vult met negen soorten schaduwplanten. Als bodembedekker kiest hij één geraniumsoort. Zo krijgt onkruid geen kans. Tussen deze lage bodembedekker zet hij een aantal solitaire heesters, zoals een vlinderstruik, camelia, rododendron, skimmia, sneeuwbal, gebroken hartje, fuchsia en zilverkaars. ,,Ik adviseer in een kleine tuin de beplanting laag te houden, zodat je het zicht niet blokkeert. Hogere begroeiing komt op je af. Ik laat elke plantengroep een vierkante meter bedekken.’’

Slim bedacht is dat de border om en om wordt beplant met bladhoudende en bladverliezende planten, zodat er het hele jaar door iets te zien is. In het ontwerp is rekening gehouden met de zichtlijnen vanuit de kamer. Leuk is ook dat aan de zijkant plek is voor een kindertuintje, waarin Hadewych bijvoorbeeld aardbeien kan verbouwen. Als afscheiding tussen zit- en speelgedeelte plant Ruben een rij siergrassen van één soort: lampepoetsersgras. Het enige onderhoud dat je hieraan hebt is het eens per jaar terug- knippen. Ruben: ,,Dit is een echte tuin op het noorden, die erg makkelijk is in onderhoud.’’

Elly is ook blij met dit ontwerp. Welke ze kiest? ,,Dat weet ik nog niet. Ik was op zoek naar ideeën, die heb ik nu. Misschien pik ik de leukste uit de beide ontwerpen er uit.’

Beplanting ontwerp Henrik

Hagen: fagus sylvatica, hedera helix
Planten: hydrangea macrophyla, vinca minor, sabalminor, corydalis lutea, carex morowii, festuca glauca, armeria maritima, sedum spectabilis briljant

Beplanting ontwerp Ruben

Buddleja davidii Nanho Blue (vlinderstruik), camelia japonica Crimson Candles (Japanse roos), rododendron Preacox, aucuba japonica Variegata (broodboom), cimicifuga simplex (zilverkaars), viburnum davidii (sneeuwbal), dicentra spectabilis (gebroken hartjes), skimmia japonica Rubella, fuchsia Whiteknight’s Pearl (bellenplant), geranium Nodosum (ooievaarsbek), fragaria Ostara (aardbei) en pennisetum alopecuroides (lampepoetsersgras)

 

Tips van het TuinTeam

  • Kies in een kleine tuin voor ruimte: bijvoorbeeld lieve een grotere border dan een paar kleintjes.
  • Strakke vormen werken ruimtelijk in een kleine tuin.
  • Gebruik voor een tuin op het noorden een graszaad-mengsel dat speciaal geschikt is voor schaduw.
  • Grotere tegels zijn onderhoudsvriendelijker dan kleiner: er zijn minder voegen tussen de tegel, dus ook minder onkruid en mos.
  • Siergrassen knip je in april/mei af tot ongeveer 20 cm boven de grond: dat geldt alleen voor siergrassen die in de winter afgestorven zijn.
  • Ook vlinderstruiken snoei je in deze tijd terug tot zo’n 20 cm boven de grond

TEKST SHYRA HUETING
FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

Meer laden