Het TuinTeam: Een tuin om in te spelen - Wonen&Co
tuinteam zandbak

Het TuinTeam: Een tuin om in te spelen

21 maart 2017 4 min leestijd Geen reacties

Hoe kun je een tuin op een mooie manier leuker maken voor kinderen? Het Tuinteam vindt het een spannende vraag. Het antwoord: een zandbak van hout en een hutje van wilgen.

Een plekje waar niets wil groeien? Een border met een foute beplanting? De meeste kinderen zullen het niet eens opmerken. Een tuin daarentegen waarin je heerlijk kunt spelen en waar je spannende avonturen kunt beleven, dat weten ze vast later nog. Jolande Terenstra in Parrega wil de kinderen van Cre-jo, haar kinderopvang aan huis, graag mooie herinneringen meegeven. Herinneringen van buiten spelen en ravotten, van vrijheid en samen spelen. Helaas leent haar tuin zich hier niet optimaal voor. Sterker nog: de zandbak waarin de kleintjes graag spelen is vies en verrot.

TuinTeam

Peter van der Veen en Thijs Kruijer vormen samen het TuinTeam . Ze zien wel iets in deze klus. Samen maken ze een plan. Geen rozenperkjes die prikken. Geen bloemen waar je niet aan mag komen. Geen tuinpaadjes waar je niet op kunt fietsen. Dit kindvriendelijke tuinontwerp gaat over spelen. Ze bedenken een ontwerp voor een groen wilgenhuisje en een houten zandbak. Een zandbak past in elke tuin. Fijn op een zonnig plekje. Het TuinTeam gaat voor een zandbak van steigerhout. ,,Dat is heel geschikt; het hout is geschuurd, dus kinderen krijgen er tijdens het spelen geen splinters van in hun vingers. Van een zandbak van plastic ook niet, maar die is lelijk en duur. Soms worden bielzen gebruikt voor een zandbak, maar daar zit teer in en dat is dus ongeschikt’’, verklaren de hoveniers hun keuze.

Helaas moet Peter op het laatst verstek laten gaan. Hij zet zijn docent Martin Knol in als vervanger. Die doet de boodschappen en komt terug met 12 steigerhouten planken, 6 kruiwagens zand, een zaag en een houten hamer. Bovendien heeft hij een partij zogeheten torx schroeven ingeslagen: dit zijn schroeven die uiteindelijk in het hout verdwijnen, zodat geen kind zich er pijn aan kan doen. De zandbak wordt 2×2 meter groot. De maten worden uitgezet op de plek waar de nieuwe speelplek moet komen. Dan wordt met een grondboor 12 gaten in de grond geboord. Hierin komen even zoveel paaltjes van sterk larixhout. Ze zijn zo’n 80 centimeter hoog en hebben een diameter van 6 centimeter. Met een slegge, een houten hamer, worden ze een voor een nog een eindje de grond in geslagen. Nu is de basis waaraan de rest van de zandbak moet worden bevestigd, klaar. Laag voor laag worden rondom de planken aan de paaltjes vastgeschroefd, met de speciale kindvriendelijke schroeven.

De vierkante bak wordt afgewerkt met vier horizontale dekplanken, die in verstek zijn gezaagd. Dat staat niet alleen mooi, maar door deze manier van afwerken hebben de kinderen meteen een bankje waarop ze lekker kunnen zitten tijdens het spelen. De hoveniers ronden de klus af door zes kruiwagens met zand in de bak te kieperen. De zandbak doet zijn naam eer aan. En de kleintjes? Tijdens de klus moesten ze binnenblijven, maar nu het klaar is, mogen ze naar buiten. Zonder dat ook maar iemand ze iets hoeft uit te leggen snappen ze meteen de bedoeling van de aanwinsten in de tuin. Ze gaan spelen!

Wilgenhuisje om in te schuilen

Hoe spannend is het voor een kind om lekker weg te kruipen in een hut of een huisje? Een plekje om je te verstoppen en voor even weg te kruipen. Het TuinTeam ontwerpt voor de kleine gasten van de kinderopvang een originele ‘groene’ hut van jonge wilgen. Nu ziet het er nog kaal uit en valt er weinig te verstoppen. Maar in april al lopen de wilgen uit en worden ze snel groen. Zo ontstaat er een echt huisje onder een groen bladerdak. ,,Het leuke van wilgenplanten is dat ze in blad komen. In tegenstelling tot wilgentenen: dat zijn takken van dood hout. Die kun je beter gebruiken in de moestuin, om een staketsel van te bouwen die klimmers zoals bonen steun bieden.’’

Werkwijze

Teken een cirkel. Graaf deze zo’n 20 centimeter diep uit. In het gootje dat nu is ontstaan plant je 25 jonge wilgenbomen met wortel. Pak deze zeer buigzame planten in het midden vast en bind ze vast met een touw. Vlecht er vervolgens horizontaal, op verschillende hoogtes, losjes een paar rode kornoeljetakken door. Deze zorgen voor het verband, voor stevigheid. Bovendien geven ze de wilgentakken vorm; na een jaar zijn de wilgen in de vorm van een hut gegroeid en is de kornoelje eigenlijk niet meer nodig. Maar de takken hoeven er niet uit; het staat wel leuk als ze gewoon blijven zitten, aldus het TuinTeam.

TEKST SHYRA HUETING
FOTO’S JILMER POSTMA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×