Trend: wilde wanden - Wonen&Co

Trend: wilde wanden

6 februari 2016 3 min leestijd Geen reacties

Het mag wel wat wilder op de wand. Na jaren van wit met hooguit één kleur, is er nu uitbundiger wandbekleding. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een beetje durf.

Eén van de eerste nieuwe merken die de belangstelling voor uitbundiger wandbekleding aanwakkerden is het Nederlandse NLXL. In 2010 bracht dat bedrijf in samenwerking met Piet Hein Eek de Scrapwood-collectie op de markt: hoogwaardig behang met een dessin van sloophouten planken. Het bleek een succes. De bijzondere wandbekleding wordt inmiddels over de gehele wereld verkocht.

De collectie is de afgelopen jaren uitgebreid met ontwerpen uit het archief van Studio Job en een dessin van verbrand hout van de hand van ontwerper Maarten Baas. Het is wellicht even wennen, een verkoold zwarte wand, maar bijzonder is het zeker. Het voorbeeld is inmiddels ook door anderen gevolgd. Bekende merken als Graham & Brown zijn – ook voor de Nederlandse behangplakkers – een stuk uitgesprokener in hun ontwerpen geworden.

Maar ook kleinere initiatieven, zoals die van Chantal Keijzer, hebben bestaansrecht. Zij verwerkt haar persoonlijke bloemen- en plantenarchief tot een dessin en brengt dat uit als douchegordijn, kussen én als metershoge print op behangrollen (foto boven). Voor haar creaties ontving ze op de afgelopen Dutch Design Week lovende reacties.

Na al dat uitbundige behang lijkt de tijd nu rijp voor nog wilder en exotischer wandbekleding. Leer voor op de muur, zoals in rijkere kringen nooit helemaal weg is geweest, is daarvan slechts een bescheiden voorbeeld. De bekleding met leer, overigens nu vaak toegepast op deuren, vindt zijn oorsprong in het Nederland van de Gouden Eeuw. Rijke handelaars maakten hun huizen mooier door de wanden te bekleden met leer en dure stoffen.

Die rijke geschiedenis vormde in 2014 voor Dutch Wall Textile Co. reden om zich met dezelfde luxe wandbekleding op de markt te begeven. Uiteraard wel opnieuw vormgeven en met een meer moderne uitstraling. Zo is de Jungle-collectie voorzien van een reliëf dat zorgt voor een bijzonder effect.

Nog niet uitbundig genoeg? Wat dacht je bijvoorbeeld van de mozaïektegeltjes van Decocos die zijn gemaakt van de restproducten uit de productie van kokosmelk en kokosvlees. De schil van de kokosnoot wordt in kleine vierkantjes gezaagd en, net zoals bij normale tegeltjes, op een matje geplakt. Door de kleine kleurverschillen en verschillen in het formaat zorgt het geheel voor een levendige muur die bovendien ook nog tegen een stootje kan. De productie van de tegels gebeurt volgens het fairtradeprincipe: dus geen fabriek in China, maar kleine lokale productie in India.

Bij Nature@home dachten ze in 2013 ongeveer hetzelfde. Naast een beperkte collectie mozaïektegels van kokosnoot, hebben ze daar hetzelfde principe ook toegepast op andere soorten resthout.

Onder de collectienaam Wood4Walls hebben ze verschillende mozaïekcomposities beschikbaar. De meest opvallende zijn de panelen die zowel in hoogte als in grootte verschillen. Dat zorgt pas voor echt een bijzonder effect op de muur. Neem een kijkje op natureathome.nl voor de verkoopadressen én een configurator waarmee je de effecten van de verschillende ontwerpen goed kunt zien.

Terug van weggeweest is een ander natuurlijk materiaal op de wand: kurk. Dat materiaal, in Europa wordt het vooral in Portugal gekweekt, is ruim voorradig nu de wijnindustrie steeds minder kurken gebruikt om de flessen mee af te sluiten en lijkt over te stappen op de schroefdop.

Kurk is natuurlijk, zorgt voor een goed binnenklimaat en de recente opleving van de seventies-trend doet de rest. Kurk kan weer helemaal, en is nog handig ook. Want een wand bekleden met kurktegels of het iets dunnere kurk op de rol, geeft direct een metershoog prikbord. In kurk prik je keer op keer met spelden foto’s of posters, zonder zichtbare schade aan de wand. Handig met kinderen. Kurk24 levert verschillende kleuren, afmetingen en diktes in kurk voor op de wand.

Volgens de stylisten die zich op internet al hebben laten verleiden tot een bijzondere bekleding van de wand, is het vooral een kwestie van durven. Gemakkelijk zal het afscheid van een strakke wit gestuukte wand niet zijn. Toch zal het de komende jaren vaker gebeuren.

Zo heeft de Hornbach bijvoorbeeld een eigen variant van de houten wandbekleding in de collectie opgenomen. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat de ‘opplak-baksteen’ weer aan een opmars begint. Maar dat laatste moeten we misschien maar niet meer durven.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×