Trend: natuur aan de muur - Wonen&Co

Trend: natuur aan de muur

25 mei 2015 4 min leestijd Geen reacties

Een tijd waren ze niet gewenst in het interieur. Nu zijn kamerplanten weer helemaal terug. Niet alleen in een bloempot, maar ook in een lijstje.

Sanseveria, monstera, varen, cactus: we kunnen ons al bijna niet meer voorstellen dat ze tot voor kort niet populair waren. Interieurs waren strak, minimalistisch en zeker niet groen. Die tijd is voorbij. We worden weer blij van kamerplanten. In elk hip huis staat tegenwoordig een stolp met een cactus eronder en ook een tropische bananenplant, een uit de kluiten gewassen kamerlinde of grote monstera met z’n grote handvormige bladeren mag niet ontbreken.

Het liefst combineren we echte planten met botanische prints. Dat doet grafisch ontwerpster Maaike Koster al een tijdje. ,,Groene planten geven je huis karakter. Mijn interieur is overwegend wit en strak ingericht, met hier en daar wat hout. Om het niet te kil te laten zijn, voegde ik daar allerlei kamerplanten aan toe.”

Ze is eigenaresse van My Deer Art Shop, een online winkel met allerlei grafische posters, ansichtkaarten en in de verf gedipte schilderijen. Haar nieuwste collectie heet Botanic Urban. ,,Planten zijn dé woontrend van 2015, dus ik kwam al snel op het idee om planten te schilderen. Het is een mooie aanvulling op echte kamerplanten en ze mixen ook goed met grafische teksten die je nu ook veel ziet in het interieur. Ze zijn ook handig voor mensen die echt geen groene vingers hebben, want zo’n poster heeft geen verzorging nodig.”

Maaike liet zich inspireren door botanische tekeningen uit oude boeken, die ze haar eigen draai gaf. ,,Ik gebruikte aquareltechnieken om hippe planten te schilderen zoals de monstera en de sanseveria. Planten geven je huis karakter.”

Aquarel van Maaike Koster.

En zo zijn er nog veel meer vormgevers en ontwerpers die als reactie op de hernieuwde aandacht voor kamerplanten hun interpretatie geven op het platte vlak. De Deense ontwerpster Kristina Dam maakt samen met fotograaf Tuala Hjarnø een serie van tien mysterieuze foto’s van kamerplanten, die ze verbergt achter een soort mistige façade, gemaakt van een semi-transparant gordijn.

Inspiratie vindt ze in haar eigen omgeving. ,,Ik kijk veel naar de mode. Daar zag je veel bloemen- en plantenprints. Maar uiteindelijk heb ik meer gedacht aan de tuin van mijn ouders. Ik ben opgegroeid op het platteland en mijn vader en moeder werken er nog altijd graag in.Planten zijn levendig. Een plant kan de atmosfeer in een kamer totaal bepalen, en dat is knap”, vindt Dam. Ook zij gebruikte monstera, sanseveria en cactussen.

Haar collega Pernille Folcarelli is al even gefascineerd door de natuur. Ze plukt graag bloemen en planten tijdens lange wandelingen op het Deense platteland. De schoonheid van de natuur vangt ze in een schilderij door de bladeren met een speciaal drukproces met de hand op papier af te beelden. De afdrukken zijn verkrijgbaar als posters en als ansichtkaarten. De afbeeldingen zijn bijna levensecht, alsof de bladeren uit een bloemenpers komen. Mooier dan in het echt, vind je ze niet, stelt Folcarelli.

Maak je eigen herbarium.

Ook dat zien we steeds vaker voorbij komen. Bijvoorbeeld gedroogde en geperste bloemen in een glazen fotolijst. Zo wordt fotolijst Frame van het Deense merk Moebe van meubelmaker Anders Thams en architect Martin D. Christensen uit Kopenhagen veelvuldig gebruikt om een bloemstilleven in een kader te maken. Moebe bestaat uit twee plexiglazen plaatjes, bijeengehouden met elastieken. Hierin lijken de gedroogde bloemen te zweven. Handige doe-het-zelvers gebruiken een glazen fotolijstje van de Action, waarin eigen gedroogde bloemen en plantjes passen.

Wie na zo’n lijstje de smaak te pakken heeft, schaft het gloednieuwe bloemenboek Pocket Herbarium van uitgeverij Snor aan. Met dit fraai vormgegeven boekje van ruimtelijk vormgever Saskia de Valk en illustrator Maartje van den Noort alias Vlinder en Vogel maak je een eigen herbarium. De bedenksters verzamelen al hun leven lang stapels notitieboekjes met mooie vondsten uit de natuur. ‘Hoe fijn is het als je al je herinneringen bij elkaar kunt houden’, vragen ze zich af. De Valk: ,,Wij drogen ook vaker bladeren en bloemen, maar weten niet waar die dan in te bewaren. Dat bracht ons op het idee van een Pocket Herbarium. Een mooi boekje om in je tas te bewaren. Met genoeg ruimte om blaadjes en bloemetjes in te plakken en je eigen herinneringen in op te schrijven.”

In het boekje kunnen naast gedroogde bloemen ook schetsjes en aantekeningen worden gemaakt tijdens wandelingen in de buitenlucht. Ook staan er grappige tips in, zoals het maken van een mini stilleven met gedroogde bloemen aan de muur en informatie over beschermde planten. Een verzameling van gedroogde bloemen was in vroeger tijden heel normaal voor het leren herkennen en onderzoeken van plantensoorten. Menig scholier heeft voor biologie bloemen moeten drogen en determineren.

Mand om kruiden in te drogen van Emilia Borgvall.

Tijdens de Design Week in Milaan werd ook geëxperimenteerd met bloemen. Zo toonde de Zweedse designer Emilia Borgvall haar Herbarium, een houten mand om zelf geplukte kruiden in te drogen. Vallen we na de kamerplanten en botanische prints nu massaal voor het maken van een herbarium? Het brengt ons in elk geval dichter bij de natuur en dat is best wel fijn in deze digitale wereld.

TEKST SUZANNE DIJKSTRA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×