Trend: back to the seventies - Wonen&Co
seventies stijl op de woonbeurzen in Keulen en Parijs

Trend: back to the seventies

1 maart 2015 3 min leestijd Geen reacties

Het leek erop alsof we – net als in de mode – in de jaren tachtig verzeild waren geraakt met de Memphis-revival, pastelkleuren en (nep)marmer. Nu gaan we nog een stapje terug in de geschiedenis, want de seventies zijn het weer helemaal.

Weg zijn de pastellen! Thuis misschien nog niet, maar op de beurzen van Keulen en Parijs wel. De smaakgoeroes van veel meubelmerken trakteren ons op diepere, fellere kleuren en stoffen met karakter: dramatisch velours, en grove wollen tweeds. Afgemaakt met materialen als kurk, koper en grote kamerplanten – of prints daarvan – en de associatie is compleet: Dit voelt helemaal als de jaren zeventig met zijn kenmerkende donkere kleuren (toen veel oranje en bruin), de plantenhangers en de ribfluwelen stoffen.

Na wat rommelige crisisjaren lijkt de lucht aardig geklaard op de twee belangrijkste meubel- en interieurbeurzen van deze winter: IMM in Keulen en Maison et Object in Parijs. Het modebeeld is consistent, de presentaties zijn warm en flamboyant. Hoewel zowel de Duitsers als de Fransen altijd heel erg hun eigen sfeer, deelnemers en publiek hebben, zijn er dit jaar ook veel overeenkomsten.

Kleur, om mee te beginnen. Bordeauxrood, kobaltblauw en jungleprints waren én zijn het afgelopen jaar al veel gezien op de catwalks en in kledingcollecties. Vroeger liep de interieurwereld vaak een paar jaar achterop de mode, nu ontlopen de trends elkaar niet veel en vindt ook andersom wel eens kruisbestuiving plaats.

seventies stijl op de woonbeurzen in Keulen en Parijs
Grove meubelstoffen bij Ligne Roset.

Vooral het kleurentrio kobaltblauw, (bordeaux)rood en groen was veel te zien in Keulen. Het Deense meubelmerk Gubi pakte er flink mee uit en ook met jungleprints en grote kamerplanten. Die laatste vielen ook op in de stands van de Nederlandse merken Linteloo, Gelderland en Arco.

Vitra trekt de seventies-lijn nog iets verder door. Het Zwitserse bedrijf bekleedde – op advies van stilist en ontwerper Ilse Crawford – een wand met kurk, een trend die ontstond in de jaren zeventig. Handig aan dat materiaal is dat je er gemakkelijk met spelden en punaises foto’s en knipsels op kunt prikken. Vitra (foto bovenaan) werkte verder veel met grote kamerplanten, vloerkleden en stoelen en banken in warme stoffen – zowel in kleur (oranje) als in sfeer.

Ook bij String Furniture was het beeld opvallend seventies. Het Zweedse bedrijf maakt al sinds 1949 metalen wandrekken, die de laatste jaren weer helemaal terug in de mode zijn. De presentatie van String was vaak kraakhelder: witte rekjes tegen witte wanden afgestyled in lichte kleuren. Inmiddels is het systeem uitgebreid naar rekjes in allerlei kleuren en bladen in verschillende kleuren hout. De jongste kleuren in het gamma zijn kobaltblauw en mintgroen, maar standstyliste Lotta Agaton koos nog een andere focus: op donkerbruin. De String-kasten gingen op in een totaal in bruintinten uitgevoerde styling tegen chocoladekleurige wanden.

seventies stijl op de woonbeurzen in Keulen en Parijs
Fauteuil Beetle van Gubi.

Veel meer merken kozen voor opvallend donkere kleuren op hun wanden. Van lei- en leemkleurige tinten naar warme leverkleuren of soms verdiept donkerblauw en petrol. In Parijs – altijd wat lichtvoetiger, vrouwelijker, eleganter – ging er net wat meer wit en grijs door de verf.

Het kleurenpalet van Parijs concentreert zich op rood en kobalt, in felle tinten, afgezet tegen alle kleuren grijs en met hier en daar nog een flinke toef mat- of zalmroze, zoals bij Muuto, Normann Copenhagen en Ligne Roset. Ook hier veel aandacht voor grote planten, of prints en afbeeldingen van planten.

De Deense ontwerpster Kristina Dam presenteert posters van kamerplanten, gefotografeerd met soms een melkachtig filter; een ode aan de kamerplant. Dam houdt niet alleen van papieren planten, ook van echte. Ze nam een nieuw plantentafeltje mee naar haar stand in Parijs. Het is een typisch meubel dat we ons herinneren uit de jaren vijftig en zestig, waarin je een plant kunt plaatsen. Bij het merk Llot Lov spotten we reusachtige macramé-hangers waarin zelfs een flinke kamerpalm past.

seventies stijl op de woonbeurzen in Keulen en Parijs
Plantentafel Botanic Storage van Kristina Dam.

En als je er eenmaal op let, zijn de tekens overal. Het Duitse merk Spectral – dat meubels maakt met ingebouwde speakers – presenteerde een stoere, donkere, seventies-stand met overal platenspelers. Het Franse Ligne Roset blijft trouw aan designklassieker Togo, een jaren-zeventigmodel van jewelste. De doorgestikte, glijbaanvormige zitmodules doen het goed als fauteuil maar je bouwt er ook met een gemak een ‘zitkuil’ mee.

Ook de presentatie van Linteloo ademde de sfeer van die typische seventies zitkuil. Toen vaak letterlijk een in de vloer gebouwde kuil, nu meer qua setting en gevoel. Aan het einde van de beursdag in Keulen kropen stilisten, journalisten en inkopers gezellig bij elkaar voor een flinke portie ‘feel good’. Het wordt weer gezellig in huis…

TEKST RENSKE SCHRIEMER EN SUZANNE DIJKSTRA

Geen reacties

Laat een reactie achter

×