10 tips voor een permanent opgeruimd huis - Wonen&Co

10 tips voor een permanent opgeruimd huis

10 november 2014 2 min leestijd 2 Reacties

Na elke grote opruimbeurt neem je het je heilig voor: nu ga ik het huis bijhouden. Om vervolgens weer overal oude kranten te laten slingeren en de afwas op het aanrecht te laten staan. Hoe zorg je voor een permanent opgeruimd huis? Wonen&Co heeft 10 tips voor je.

1 Pak het klein aan: als je elke dag 15 minuten vrijmaakt om op te ruimen, voorkom je dat de rotzooi zich opstapelt en een onoverkomelijk obstakel wordt. Zet een timer en ga aan de slag. 

2 Ruim alles achter je op.  Zet bijvoorbeeld nog tijdens het koken de pannen en pollepels die je niet meer nodig hebt in de vaatwasser. Na het eten nog een doekje over het fornuis en de keuken is weer schoon.

3 Probeer niet om je hele huis in een dag op te ruimen, daar raak je alleen maar gefrustreerd van. Pak liever elke keer een kleiner project aan: je administratie bijwerken, je klerenkast uitspitten.

4  Zorg dat alles een plek heeft, dat maakt het een stuk makkelijker om dingen op te bergen. En alle kleine spulletjes die je best vaak gebruikt maar die geen logische opbergplek hebben (elastiekjes, pennen, sleutels, touw) bewaar je bij elkaar in een rommella.

5  Schaf kratten, dozen of manden aan. Daar kun je veel in doen en het ziet er dan meteen netjes uit. Maar: ruim eerst op, zodat je niet onnodig veel dozen en kratten aanschaft die je vervolgens nergens kwijt kunt.

6  Wees niet bang om dingen weg te gooien. Welke spullen vind je echt belangrijk? Die lelijke vaas hoef je echt niet alleen te bewaren omdat het een cadeau was van je beste vriendin. En wees eerlijk: ga je die trui die al drie jaar achterin de kast hangt ooit nog dragen?

7 Doe vervelende klusjes zodra je uit bed komt. Het klinkt misschien vreemd, maar je bent dan nog niet wakker genoeg om smoesjes te verzinnen om het uit te stellen.

8 Rond de taak af. Als je je kast hebt uitgeruimd, breng die plastic tassen met oude kleren dan meteen weg. Als je ze in je berging laat staan, kijk je er over een maand waarschijnlijk nog steeds tegenaan.

9 Maak je bed meteen na het opstaan op. Het kost nauwelijks tijd om de dekens even recht te trekken, maar de hele slaapkamer ziet er daardoor opeens een stuk opgeruimder uit.

10 Zadel je familie en vrienden niet op met jouw afdankertjes. Zo kwam je zelf ook aan die pastamaker die je nooit gebruikt, weet je nog? Bied alleen dingen aan waarvan je zeker weet dat je er iemand een plezier mee doet.

 

Heb jij zelf nog een gouden tip? Laat het ons weten!

2 Comments

 • tollina 17 november 2014 at 16:05

  Schoonmaaktip. Schoon doekje en flesje “glassex”
  Eerst glazen tafels, en glazen deuren, dan deurkrukken, lampenknopjes, kranen etc.
  Als laatste de waterknop van je wc en wc bril en buitenkant wc pot. Doekje in de was doen.
  In een paar minuten heb je alles schoon.!

 • Loes 19 december 2015 at 12:04

  Niet meteen je bed opmaken na het opstaan. Zo kweek je huisstofmijten. Half uurtje open laten liggen is beter.

 • Laat een reactie achter

  ×