BUITENLEVEN | Superfoods: Supermakkelijk en supermooi - Wonen&Co
buitenleven, zaaizaad, superfoods, wonen&co

BUITENLEVEN | Superfoods: Supermakkelijk en supermooi

9 maart 2019 3 min leestijd Geen reacties

De laatste jaren zijn veel mensen in de ban van superfoods. Of je daardoor nu echt langer en gezonder leeft, is nog maar de vraag. Maar sowieso zijn het bijzondere bronnen van zaaizaad.

Voor ons als sterfelijke wezens is de drang groot de tijd tussen het vroegste begin en het onvermijdelijke zo lang mogelijk te rekken. Al sinds mensenheugenis zijn er lieden die verkondigen de bron van de Eeuwige Jeugd gevonden te hebben. De laatste jaren steeds vaker in de vorm van obscure pitten en zaden.

Want nagenoeg iedereen wil oud worden, maar bijna niemand wil het zijn. Met het klimmen van de leeftijd stijgt het aantal lichamelijke ongemakken rechtevenredig mee. Vroeger was de lengte perfect, maar ondertussen zijn mijn armen te kort geworden om nog zonder leesbril de krant te lezen. En merk ik bij het wieden en ander laag-bij-de-gronds-werk dat ik overduidelijk geen twintig meer ben.

buitenleven, zaaizaad, superfoods, wonen&co

Eeuwige jeugd

Om toch maar vooral vitaal te blijven doet menigeen wat ietwat belegen Hollywood sterren ook doen, men streeft de eeuwige jeugd na. Een beweging die de commercie flink aanjaagt. Want jong is strak, levendig en stralend en dat verkoopt het allerbeste. Uitgebloeide planten en dito filmsterren zijn veel moeilijker aan de man te brengen. En die ontwikkeling lijkt de laatste jaren steeds heviger te worden. IJdele hoop natuurlijk, want als de veroudering eenmaal inzet, is dat noch met kunst en vliegwerk, noch met intens voedende nachtcrème en facelift te stoppen.

Vitaliteit en herwonnen jeugd zullen je deel zijn

Een geheel eigen plaats in deze drang aftakeling te stoppen en de gezondheid een boost te geven, nemen de zogenaamde superfoods in. Onder ronkende aanprijzingen liggen ze in de winkel zichzelf te verkopen. Pitjes en zaden met wonderlijke namen als chiazaad en gojibessen. Als je de claims mag geloven ben je een dief van je eigen gezondheid als je ze niet regelmatig tot je neemt. Vitaliteit en herwonnen jeugd zullen je deel zijn.

Superfoods

Zelf ben ik wat sceptischer aangezien de mussen in Mexico (die regelmatig wilde chiazaden eten) net zo kort leven als onze eigen mussen. Ook in de bron van de Eeuwige Jeugd heb ik geen overmatige interesse. Het idee van sterfelijkheid is niet bijster aantrekkelijk, maar eeuwig leven lijkt me nog veel erger.

Volgens het Voedingscentrum zal het zo’n vaart niet lopen als je regelmatig superfoods eet, hun geclaimde voedingswaarde en vermeende gezondheid blijkt niet bovenmatig te zijn. Met andere woorden, het zijn voedingsmiddelen zoals andere voedingsmiddelen dat ook zijn. Niets meer, niets minder.

Zaaizaad

Maar wat ze zonder twijfel wel zijn, is een bijzondere bron van zaaizaad. Chiazaad kiemt gemakkelijk en al snel groeit daaruit een interessante saliesoort met vrolijke blauwe bloemen in slanke aren. Mooi om te zien, en bijzonder omdat deze plant niet via kwekers en tuincentra te krijgen is.

Hun kracht als superzaaizaad staat als een huis

Zo vergaat het de gojibes ook. Moeilijk te verkrijgen als plant, maar heel simpel zelf te zaaien door uit een gedroogde bes de zaden te halen. Het resultaat zal een wat slordige heester zijn, die perfect winterhard is en een overmaat aan glimmende rode besjes voort zal brengen. Besjes die je vervolgens weer kunt drogen en kunt eten.

Over de vermeende bijzondere kwaliteiten van veel superfoods mag dan veel onduidelijkheid bestaan, hun kracht als superzaaizaad staat als een huis. Supermakkelijk, supermooi en superbijzonder.

buitenleven, tuinieren, kweker Brian Kabbes, wonen&co

PRODUCTIE BRIAN KABBES, 
noordelijk kweker van botanische rariteiten

Wist je dat sommige planten zo’n nauwkeurige bloeicyclus hebben, dat je er de tijd aan kunt aflezen? Er bestaan zelfs bloemenklokken. Wil je graag een onderhoudsvrije border in je tuin? Tuinman Martin legt in dit artikel uit hoe je een mooie border kunt maken met prairieplanten.

Geen reacties

Laat een reactie achter

×