STYLING | Zo pas je minimalisme toe in huis - Wonen&Co
wooninspiratie, styling, trend, woonkamer, slaapkamer, minimalisme, opruimen, schoonmaken

STYLING | Zo pas je minimalisme toe in huis

23 september 2017 3 min leestijd Geen reacties

Je hoort er steeds meer over: minimalisme. Leven met minder spullen, meer opruimen en weggooien. Maar wat is het idee erachter en hoe pas je minimalisme toe zonder dat je huis kil en ongezellig wordt? 

wooninspiratie, styling, trend, woonkamer, slaapkamer, minimalisme, opruimen, schoonmaken
Bron: interiorjunkie.com

Waar komt minimaliseren  vandaan?

Minimaliseren betekent eigenlijk ‘ontspullen’. Denk maar aan de wereldberoemde opruimmethode van Marie Kondo. In haar boek Opruimen! is minimalisme het sleutelwoord. Een ander voorbeeld is de woonvorm ‘tiny house’. Leven op een klein oppervlak met alleen spullen die je ook echt nodig bent. 

Minimalisme is ontstaan door de onrust die mensen kunnen ervaren wanneer ze steeds meer, beter en duurder willen. We voelen, onbewust misschien, de druk om mee te doen met nieuwe hypes en trends. We blijven maar kopen waardoor onze kasten vol zitten met niet gebruikte spullen. We weten dat ons consumerend gedrag schadelijk is voor het milieu, maar wist je dat het ook schadelijk kan zijn voor je geestelijke gezondheid? Door altijd maar meer te willen, zijn we minder snel tevreden met wat we juist wél hebben.

Het is dus niet de bedoeling dat je woont in een kaal huis, maar dat je je interieur vult met bewust gekozen items. Zo wordt je blijer van de dingen die je hebt en ook daadwerkelijk gebruikt.

wooninspiratie, styling, trend, woonkamer, slaapkamer, minimalisme, opruimen, schoonmaken
Bron: fredericia.com

Hoe kun je je interieur minimaliseren?

Kijk thuis eens goed om je heen en stel jezelf deze vragen;

  • Heb ik dit echt nodig?
  • Vind ik het ook mooi?
  • Wanneer heb ik het voor het laatst gebruikt of er naar omgekeken?
  • Zou ik het kopen wanneer ik het nu in de winkel zag liggen?

Welke spullen gebruik je eigenlijk niet of heb je nooit echt mooi gevonden? Bijvoorbeeld die vaas in de hoek, die je in een opwelling hebt gekocht en niet helemaal in je interieur past. Of het kussentje dat je van een vriendin hebt gekregen, maar stiekem niet heel mooi vindt.  Open je kasten, voorraaddozen en keukenlades. Hoeveel kun jij minderen? Door eerst de spullen weg te doen die je niet meer nodig hebt of mooi vindt, worden je huis én geest een stuk opgeruimder.

Je interieur wordt pas echt van jou wanneer je alles met liefde en zorg hebt uitgekozen en er van kunt genieten, elke dag weer.

wooninspiratie, styling, trend, woonkamer, slaapkamer, minimalisme, opruimen, schoonmaken
Bron: homeyohmy.com

Wat doe je met de spullen die je over hebt?

Waarschijnlijk kan een deel zo de kliko in, maar de dingen die nog goed zijn kunnen prima worden hergebruikt. Zet ze te koop op Marktplaats, huur een plaatselijke verkoopkraam of geef ze weg. Zo kun je er iemand anders blij mee maken en ben je verantwoord bezig.

wooninspiratie, styling, trend, woonkamer, slaapkamer, minimalisme, opruimen, schoonmaken
Bron: interiorjunkie.com

En daarna?

Natuurlijk blijf je nieuwe spullen kopen. Maar probeer dit bewuster te doen door jezelf opnieuw de volgende vragen stellen;

  • Heb ik dit nodig?
  • Past dit ook echt bij mijn stijl en inrichting?
  • Zou ik dit volgende week nog steeds willen kopen?

Wanneer je bij deze vragen twijfelt dan kun je het beter niet aanschaffen. Mocht het item toch in je hoofd rond blijven spoken, dan weet je dat het goed zit. Kies bewust, en het liefst verantwoord door te gaan voor natuurlijke, duurzame producten en merken. Interieurtrends zijn verleidelijk om te volgen, maar kies uit deze trends elementen die binnen jouw stijl passen. Of ga voor spullen die voor jouw waardevol zijn, bijvoorbeeld een souvenir van een verre reis of een oud dressoir van je oma.  

Door beter te kiezen, koop je waarschijnlijk minder. Hierdoor kun je ook eens een duurder item aanschaffen waar je wel echt blij van wordt.

TEKST AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK. 

Bekijk meer styling tips zoals het toepassen van rotan in je interieur of bekijk de laatste trends op het gebied van wanddecoratie. Liever zelf aan de slag? Bekijk onze toffe DIY’s zoals het maken van een trendy prikbord van kurk of een prachtig nazomers bloemstuk

 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×