STYLING | Zo geef je smoel aan je nieuwbouwhuis - Wonen&Co
nieuwbouw, nieuwbouwwoning, nieuwbouwhuis, sfeer, interieur, inrichting

STYLING | Zo geef je smoel aan je nieuwbouwhuis

13 november 2019 3 min leestijd Geen reacties

Wonen in een nieuwbouwhuis heeft zo z’n voordelen. Het is geluiddicht, energiezuinig, onbeschreven, zorgeloos, vrij van tocht… maar ook vrij van sfeer. Geen nood, met enkele simpele ingrepen geef je de boel karakter.

Als je sfeer zou vergelijken met libido, dan is de sfeer van een nieuwbouwwoning het equivalent van de partner die zijn witte sportsokken aanhoudt tijdens de seks. Weinig opwindend.

Wat moet je met een huis gespeend van historie? Zonder stijlelementen? Een huis met opdekdeuren zo wit en degelijk als sportsokken, met economisch ingedeelde doorzonkamers, kunststof vensterbanken, vurenhouten trappen en ellendige traphekjes? Met de volgende tips kun je het een stuk spannender maken, zonder dat je er financieel op leegloopt.

Geschiedenis

Dat het huis nog geen karakter heeft, hoeft op zich niet uit te maken. Zolang je de inboedel maar niet een-op-een bij een woongigant aanschaft. Te veel nieuwe meubels en het geheel wordt nog cleaner dan de showroom al is. Voeg karakter toe met meubels met geschiedenis. Met het kastje dat je erfde van een geliefd familielid, een schilderij van de kringloop, ingelijste kindertekeningen, een designklassieker en dat beeldje dat al je hele leven met je meeverhuist.

Wanden

Ook met kleur op de muur geef je een ruimte sfeer. Of voeg letterlijk geschiedenis toe door die mooie oude foto van je vader als klein jongetje gehuld in knickerbocker, steppend op zijn autoped, als levensgrote foto op behang te laten drukken (fotobehang.com).

Lambrisering

Misschien heb je ze in het verleden nog met een koevoet uit een huis staan slopen, maar inmiddels mogen ze weer: lambriseringen. Een splinternieuw huis kan het hebben, zo’n onmiskenbaar stijlkenmerk van weleer. Een vrije (betaalbare) interpretatie van de klassieke lambrisering maak je zelf door de onderste helft van een muur een andere kleur te verven. Een kostbaarder alternatief is gemaakt van hout. In dit artikel vind je 6 originele ideeën voor een lambrisering.

Vensterbanken

Degelijke, kunststof vensterbanken zijn voorbehouden aan plekken die hufterproof moeten zijn. Kinderdagverblijven en clubhuizen voor motormuizen bijvoorbeeld. Vraag je aannemer om vensterbanken te plaatsen van hout, ruw met boombast en knoesten of glad afgewerkt. Zaagfabriek.com of plintenfabriek.nl bieden zoveel mogelijkheden, dat je bijkans door de bomen de vensterbanken niet meer ziet.

Raamstickers

Zeker als je net in je nieuwe stulp bent getrokken, is het prettig om alvast iets tegen de inkijk te hebben. Haikje ontwerpt moderne raamstickers, met een knipoog naar de oude kanten gordijntjes van weleer.

Deuren

Natuurlijk kun je die opdekdeuren weghalen en je huis in een loft veranderen. Maar als je opdringerige, luidruchtige huisgenoten hebt in de vorm van (klein)kinderen of katten, dan zijn deuren geen overbodige luxe. Is je budget aan de krappe kant, vervang dan in elk geval de deur naar de hal door een mooi exemplaar met glas erin. Dit laat niet alleen meer licht de woonkamer in, je bent direct de opdekdeur waar je het meest tegenaan zal kijken kwijt. Wanneer je iets meer te besteden hebt, dan kun je alle deuren in huis vervangen. Bijvoorbeeld door paneeldeuren, deuren met glas in lood of dat is écht anders dan anders – schuifdeuren. Voor (schuif)deuren in alle soorten en maten kun je bijvoorbeeld kijken op onlinedeurenkopen.nl. Kijk dan ook meteen naar bijpassend deurbeslag. Want net als de opdekdeuren is het bouwbeslag functioneel, maar daar blijft het dan ook bij. Op onlinedeurbeslagshop.nl vind je deurbeslag in alle soorten en maten, passend bij ieders smaak.

Keuken

Een vintage keuken met dito karakter hoef je niet op Marktplaats bij elkaar te scharrelen. Bij Bruynzeel koop je een echte, retro Piet Zwart keuken (met wandrekje voor de aardappelemmer!), geheel voorzien van de gemakken van 2019. Op de site retro-keukens.nl koop je een keuken precies zoals de Amerikaan Raymond Loewy hem in de jaren 50 ontwierp. Ook leuk om te weten: merken zoals Smeg en Etna verkopen koelkasten met retrolook in alle kleuren van de regenboog.

En, tot slot, troost je met de gedachte dat ze over een jaar of zeventig met weemoed naar je huis kijken, om te verzuchten dat er in die goeie ouwe tijd tenminste nog sfeervolle, dégelijke huizen met karakter gebouwd werden.

TEKST MARLOUS SNIJDER
ILLUSTRATIE MARK REIJNTJES

Geen reacties

Laat een reactie achter

×