STYLING | Woontrend 2019: antiek is weer hot - Wonen&Co
styling, woontrend 2019, antiek, antieke meubels, wonen&co

STYLING | Woontrend 2019: antiek is weer hot

31 januari 2019 2 min leestijd Geen reacties

Al langere tijd mixen we in ons interieur vintage met moderne meubels. In 2019 kiezen we echter vaker voor antieke items. Waarom doen we dat? En hoe kun je écht antiek nou het beste combineren met je eigen inrichting? Interieurontwerper Aukje van Stedks legt het je graag uit. 

Antiek is duurzaam

Een van de overkoepelende trends voor 2019 is duurzaamheid. We houden bij het kopen van nieuwe meubels en woonaccessoires steeds meer rekening met hoe ze gemaakt zijn, van welke materialen en waar ze vandaan komen. Onze producten worden vaker gemaakt van verantwoorde en duurzame materialen zoals bamboe, biologisch katoen, wol, marmer, vilt etcetera. 

Een duurzame manier om je huis in te richten, is het hergebruiken of recyclen van al bestaande meubels. Die kosten ons geen aarde, geen nieuwe grondstoffen en hoeven vaak niet ver getransporteerd te worden. Hergebruik is ook nog eens beter voor je portemonnee. We doen dit al langer met vintage meubels, maar dit jaar gaan we een stapje verder door écht antiek in huis te halen. 

Verschil tussen antiek en vintage

Maar wat is nou het verschil tussen antiek en vintage? Vintage meubels zijn gemaakt na de Tweede Wereldoorlog, tot zo’n 25 jaar geleden. Denk aan meubels uit de jaren ’50, ’60 of later. We noemen meubels en accessoires pas antiek wanneer ze ouder dan dat zijn, bijvoorbeeld zo’n 100 jaar oud of zelfs nog ouder. En hoe zit het met retro? Met retro bedoelen ze namaak vintage, dus nieuwe producten in een oud jasje. 

Zo kun je antiek combineren

Uiteraard hoef je niet je hele huis vol te stoppen met antiek, maar mix het met je nieuwere meubels en eventueel een paar items volgens de laatste trends.  Zet bijvoorbeeld een mooi oud kastje in de hal, of gebruik het als nachtkastje.  Een likje verf en hij kan weer jaren mee.

Of hang oude lijsten, of  een paar schilderijen aan de wand voor een hele eigen stijl.  Ook een antieke (hang)lamp kan een leuk statement zijn. Toevallig een goudkleurige spiegel uit vervlogen tijden gevonden? Meenemen. Goud in je interieur is ontzettend trendy. 

Of tik een mooie antieke houten tafel op de kop en combineer die met stoelen van nu.  

Door antiek toe te voegen aan je interieur creëer je meer een eigen stijl. Je huis straalt direct meer persoonlijkheid uit. Daarnaast ben je ook nog eens hartstikke hip en verantwoord bezig. Neem eens een kijkje bij je opa en oma op zolder, struin kringloopwinkels af of Marktplaats en met een beetje geluk vind je daar de mooiste antieke spullen. 

PRODUCTIE AUKJE RIJPMA
Aukje is styliste en heeft haar eigen styling- en interieurbedrijf STEDSK.

 

Contrast is ook een van de overkoepelende woontrends voor 2019. Maar hoe pas je dat nou op een stijlvolle manier toe? Lees alle tips en tricks in dit artikel. En shop hier de mooiste items binnen de woontrend contrast, zoals kleurrijke meubels of juist een neutraal item van rotan. 

Geen reacties

Laat een reactie achter

×